Skip to content

4 recomanacions perquè els teus alumnes superin la por a les matemàtiques

Miedo matemáticas

Taula de continguts

Frases com «jo no serveixo per a les matemàtiques» se senten, malauradament, molt sovint a les aules (i al carrer). Per a molts estudiants, les matemàtiques són una assignatura difícil i frustrant. Per tant, ajudar-los a superar aquesta sensació per millorar-ne l’aprenentatge suposa tot un repte. Però, què fa que les matemàtiques representin un desafiament tan gran per a algunes persones? I més important encara: com a mestre, com pots ajudar a superar aquestes barreres i a aprendre a gaudir-ne?

La dificultat de les matemàtiques

Una de les raons per les quals les matemàtiques resulten difícils és perquè requereixen un tipus de pensament diferent del de moltes altres assignatures; més lògic, sistemàtic i abstracte. Això suposa un desafiament per als estudiants que no se senten còmodes amb aquesta mena de pensament, que encara no han desenvolupat habilitats fortes de resolució de problemes o que presenten dificultats d’aprenentatge directament relacionades amb aquest tipus de pensament, com la discalcúlia.

Una altra raó és l’estructura jeràrquica de les matemàtiques, que requereix un aprenentatge molt seqüencial: molts dels conceptes nous es construeixen sobre els conceptes que els precedeixen. Això implica que, si un infant no adquireix un coneixement en un moment donat, se li pot fer difícil entendre els conceptes que venen després. Això pot donar lloc a una sensació de «quedar-se enrere» que, perllongada en el temps, esdevé irremeiable.

A més, és probable que alguns d’aquests alumnes desenvolupin manca de confiança en les seves habilitats matemàtiques, cosa que pot desencadenar experiències negatives que no fan sinó alimentar aquestes inseguretats.

Com combatem la sensació de dificultat en l'aprenentatge de les matemàtiques?

Aleshores, què pots fer, com a docent, per ajudar els teus alumnes en aquesta lluita contra les dificultats? A continuació, plantegem algunes estratègies. Esperem que et serveixin!

Ajuda't de materials manipulatius o ajuts visuals

El material manipulatiu o els ajuts visuals, com els gràfics i els diagrames, poden contribuir a veure i viure les matemàtiques i, per tant, a apropar-les als alumnes i reduir l’abstracció. 

Fomenta la pràctica sistemàtica

Com diu la dita, «la pràctica fa el mestre». Hem de fomentar moments de pràctica en què treballem els continguts mentre desenvolupem els processos i la fluïdesa matemàtica. La pràctica pot ser productiva (en què, a partir d’una pregunta oberta, presentem als infants un context i un objectiu que requereix pràctica per produir una resposta), o bé reproductiva (que consisteix a reproduir un procediment diverses vegades, sense cap objectiu més enllà de la simple repetició). En aquest cas, ens pot ajudar la tecnologia entesa com a recurs per personalitzar la pràctica, atendre les dificultats de l’alumnat i treballar els continguts de manera més dinàmica. Prova l’experiència amb aquesta applet!

Atén la diversitat

L’aula és diversa perquè els nostres alumnes també ho són. Planteja activitats de terra baix i sostre alt, que et permetin convidar tots els alumnes a començar a pensar i, alhora, que els que puguin, tinguin l’oportunitat d’anar més enllà. La clau de la inclusió és evitar fragmentar la classe. Si vols continuar llegint sobre l’atenció a la diversitat, et recomanem aquest article del nostre blog.

Reforça les habilitats socioemocionals

Ajuda els teus alumnes a desenvolupar una actitud positiva cap a les matemàtiques elogiant-ne l’esforç i el progrés, i no només el resultat final. Anima’ls a perseverar i a no rendir-se, i recorda’ls que no han de témer l’error.

En general, els bloquejos en matemàtiques són comuns, però es poden superar amb la mentalitat i les estratègies correctes. Si fomentes una mentalitat de creixement, proporciones moltes oportunitats de pràctica i utilitzes materials pràctics i ajudes visuals, pots ajudar els teus alumnes a superar les inseguretats en matemàtiques i a gaudir de l’aprenentatge.

L'esforç en l'aprenentatge de les matemàtiques

De tota manera, no podem acabar l’article sense fer esment que la dificultat és un element essencial en l’aprenentatge. Com a mestres, hem d’aclarir que aprendre matemàtiques suposarà una dificultat, però que, des d’una perspectiva didàctica, la podem aprofitar perquè jugui a favor de l’aprenentatge. De fet, la idea d’esforç o lluita (de l’anglès, struggle) no és exclusiva de les matemàtiques, però sí essencial per al creixement intel·lectual. Per això, diferents experts com Hardy, Dewey o Piaget plantegen que, lluny d’evitar aquestes dificultats, hem de plantejar moments de lluita i esforç per ensenyar matemàtiques. Hem de presentar problemes incòmodes que fomentin encara més la discussió i el debat a la recerca d’una bona estratègia, i transmetre que les dificultats són una part inherent de l’activitat matemàtica; la satisfacció que se sent quan es resol un problema és directament proporcional a la lluita i l’esforç necessaris per resoldre’l.

Author

Entrades recents

  • Com podem fomentar la fluïdesa a l’aula de matemàtiques

    Sabem que les matemàtiques no són només operacions, però ¿què és més important per a l’aprenentatge d’aquesta part fonamental de les matemàtiques: ent…

  • Enigmath, els quaderns de matemàtiques per a nens i nenes de primària

    Practicar numeració i càlcul, relacions i canvi, espai i forma, mesura, estadística i atzar és l’objectiu d’Enigmath, una sèrie de quaderns de matemàt…

  • novedades primaria innovamat

    Novetats de primària pel curs 24-25

    Estem acabant el segon trimestre i ja fa dies que tot l’equip està immers en la preparació del curs vinent, 24-25. Durant els últims mesos hem analitz…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.