Coneixeu els Bmath? Són els protagonistes de les Aventures que viuen els alumnes d’Innovamat a primària. Quan acompanyem les classes d’històries narratives, oferim als infants dues coses a la vegada: context i emoció.
El context és fonamental per enllaçar els conceptes que es treballen a l’aula de matemàtiques —de naturalesa abstracta— amb conflictes i situacions propis de la vida real. Les emocions són les que aporten transendència i significativitat al que s’ha après. Amb aquests dos ingredients, és més fàcil que els alumnes construeixin i retinguin un coneixement durador i sòlid. Així doncs, els Bmath són els encarregats d’acompanyar els nostres alumnes durant els seus aprenentatges a les Aventures. Són un grup de 5 integrants (en Newt, l’Ada, la Gali, en Leo i la Tina) juntament amb la seva mascota (en Bru), i la seva naturalesa no és gaire diferent a la dels alumnes: són joves, inexperts, curiosos i sempre disposats a ajudar els altres. Tenen dubtes i conflictes, i també s’enfaden, s’alegren i s’entristeixen, riuen i perseveren. Els Bmath constitueixen un exemple per als nostres alumnes, fonamental perquè puguin submergir-se a la història i compartir amb ells els reptes que proposem.
Adeu a en Samuel i la Martina
Els Bmath ja tenien una llarga història, però no apareixien fins a 3r. Què ha passat? Una de les novetats principals d’aquest curs és que les Aventures de 1r i 2n de primària també estaran protagonitzades pels Bmath. Toca dir adeu, per tant, a en Samuel i la Martina, els entranyables amics que fins ara havien complert aquesta feina.
Estendre el context narratiu dels Bmath a 1r i 2n permet desentranyar algunes incògnites que, fins ara, havien mantingut intrigats alumnes i mestres: com es van conèixer els personatges?, d’on provenen?, quin és el sentit de la seva existència? No us volem espatllar l’inici de la sèrie, així que només desvelarem dos detalls.
En primer lloc, el paper fonamental de la tieta Hipa. Aquest personatge, que fins ara apareixia en comptades ocasions de la trama, és la responsable de trobar uns deixebles i de formar-los perquè puguin ajudar els altres a través de les matemàtiques. L’Hipa és, per tant, una mentora; una guia que supervisarà i observarà des de la distància els nostres amics.
D’altra banda, també hem d’atribuir a l’Hipa la gènesi de les quatre fades o esperits que ofereixen ajuda i consell als nostres protagonistes: En Solver, en Logos, en Link i en Graf, que personifiquen els processos matemàtics de Resolució de problemes, Raonament i prova, Connexions i Comunicació i representació, respectivament. Aquests esperits acompanyen el grup en tots els reptes i són els encarregats de treure tot el suc matemàtic de cada activitat.
Uns vídeos més actuals
Els nous vídeos de cicle inicial preserven, a grans trets, la mateixa estructura que els antics. La primera part serveix per introduir l’acció narrativa i convidar els infants a submergir-se en l’Aventura. Després el vídeo s’atura per donar pas a una activitat introductòria, sovint corporal o manipulativa, i llavors es reprèn per posar context al repte principal: resoldre la pàgina del quadern d’Aventures. També volem donar importància a l’última part dels vídeos, el desenllaç del repte. Els alumnes mereixen gaudir del final de la història i acabar la classe de matemàtiques amb bona sensació i la satisfacció de la feina feta. Al capdavall, ells gaudeixen de les Aventures tant com els Bmath.
Però les novetats narratives no són els únics canvis que trobareu als vídeos de 1r i 2n. Ha plogut molt des que l’equip d’animació d’Innovamat va produir els vídeos d’en Samuel i la Martina, així que també tocava actualitzar l’estil i la tecnologia. S’hi han incorporat tècniques i motors d’animació més avançats, per això els vídeos ara són molt més dinàmics, realistes i vistosos. Estem convençuts que us encantaran!