Skip to content

Famílies d’Innovamat: com puc ajudar des de casa?

familia innovamat

Si estàs llegint aquestes paraules, és que molt probablement has sentit la necessitat de donar un cop de mà en l’educació matemàtica dels nens de la casa. És un bon punt de partida: malauradament, no tots infants tenen la sort de comptar amb algú que se’n preocupi.

El primer que et recomanem és que parlis amb l’escola. Són els mestres, que passen moltes hores amb els nens i tenen formació didàctica específica, els més adients per determinar les necessitats acadèmiques de cada infant. A més, és fonamental que hi hagi coordinació i coherència entre el que l’infant aprèn a classe i el que treballem i li transmetem a casa. De vegades, tot i que tenim la voluntat d’ajudar, hem de tenir ben present que la majoria d’adults no hem après les matemàtiques d’aquesta manera competencial, ni tampoc són especialistes en educació. Això provoca que sovint, a casa, es presentin els conceptes de manera precipitada i esbiaixada. Quan fas matemàtiques a casa, t’arrisques a trepitjar els moments de descoberta i conversa d’aula, crucials per generar coneixements perdurables; t’arrisques a caure en mecanismes tradicionals que contradiguin el que està aprenent l’infant a l’escola, causant encara més dubtes; i t’arrisques, sobretot, a transmetre una imatge de les matemàtiques memorística, opaca i repetitiva. Com veus massa riscos. Però llavors, no podem fer-hi res? 

Bé, a Innovamat també som pares i mares. Entenem que, en un moment donat, pot ser necessari donar un cop de mà en la pràctica d’algun procediment, sobretot quan parlem de mecanitzar les operacions aritmètiques bàsiques. Ara bé: sempre ens hem d’assegurar que allò que practiquem a casa ja hagi estat descobert i construït abans, a classe. Evitem els espòilers, si us plau! 

Dit això, a la nostra web t’oferim els vídeos d’Estratègies en 2 minuts. Aquests vídeos mostren les claus dels algoritmes principals amb què resolem les operacions aritmètiques bàsiques (suma, resta, multiplicació i divisió). Això no vol dir que tota la proposta giri entorn dels algoritmes de càlcul (les matemàtiques són molt més que això!), ni que totes les operacions les resolguem d’aquesta manera (fem servir moltes altres estratègies visuals, amb material manipulatiu i de càlcul mental), ni tampoc vol dir que aquestes estratègies substitueixin els algoritmes tradicionals: són més transparents i comprensibles, això sí, i garanteixen una millor comprensió inicial des de la qual anar, si es vol, cap als algoritmes tradicionals. 

Esperem que amb aquests vídeos tingueu un punt de partida des del qual començar a ajudar els vostres infants. A partir d’aquí, parleu amb els mestres. I sobretot, parleu de matemàtiques amb els mateixos infants: pregunteu-los què fan a classe, convertiu-vos en els seus alumnes per un moment i descobrireu raonaments, argumentacions i connexions fabuloses. I també aprendreu millors maneres d’ajudar-los.

Acompanya des de casa amb Bmath

Amb Bmath podran practicar matemàtiques de forma divertida i autònoma.

Una App que ofereix un algortime adaptat al ritme de cada infant, dirigida a nens i nenes entre 3 i 12 anys.

Author

  • L’Albert Vilalta és llicenciat en Enginyeria Superior en Telecomunicacions i s'està doctorant en Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Té més de set anys d’experiència docent i ara és professor de matemàtiques a la facultat d’Educació de la UAB i membre de l’equip didàctic d'Innovamat, en el qual desenvolupa tasques de recerca, desenvolupament, formació i comunicació.

    View all posts

Entrades recents

  • Enigmath, els quaderns de matemàtiques per a nens i nenes de primària

    Practicar numeració i càlcul, relacions i canvi, espai i forma, mesura, estadística i atzar és l’objectiu d’Enigmath, una sèrie de quaderns de matemàt…

  • Activitat matemàtica festiva

    Una activitat matemàtica molt festiva

    Algú serà l’intrús d’aquestes festes! Els personatges de les aventures matemàtiques amb Innovamat n’han fet de les seves: us han preparat una activita…

  • El paper de la tecnologia a l’aula de matemàtiques

    Taula de continguts Actualment, un cúmul de circumstàncies ha fet que el debat sobre els beneficis o els perjudicis de l’ús de la tecnologia a les aul…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.