Skip to content

La recerca a Innovamat

Recerca-innovamat-matematiques

Un gran poder…

Quan els professors d’universitat visitem escoles per fer formacions o per avaluar estudiants en pràctiques, o quan coincidim amb mestres en jornades i congressos, sovint ens diuen que la major part de la recerca universitària no els arriba. És un problema que molts reconeixem: amb excepcions comptades, hi ha una distància massa gran entre el que s’investiga a la universitat i el que passa a les escoles.
A l’equip didàctic d’Innovamat sempre hem pensat, dissenyat i escrit les nostres propostes d’activitats partint d’una combinació poderosa: la suma d’anys d’experiència en investigació i docència universitària amb dècades d’experiència d’aula. En altres paraules: partim del que ens diu la recerca i ho casem amb el que hem provat durant anys a l’escola o l’institut. En aquests moments, l’equip el formem més de 40 mestres i professors de totes les etapes, des d’infantil fins a la universitat. Llegim, investiguem, discutim, fem classe, provem i, en definitiva, aprenem plegats en un ecosistema que, si m’ho permeteu, considero privilegiat. D’aquí neixen els nostres recursos educatius, i per això sovint diem que Innovamat és un projecte de mestres per a mestres, basat en la recerca i en allò que sabem que funciona.

Comporta una gran responsabilitat!

Però amb això no n’hi ha prou. Tenim una responsabilitat que ha d’anar més enllà: hem de poder aprofitar que coneixem i treballem plegats amb els milers de docents que estan portant les nostres idees a l’aula. De fet, hem de poder aprofitar aquesta força per tancar el cercle: la implementació dels nostres recursos a l’aula contribueix a la recerca de la qual havíem partit per crear aquests mateixos recursos.

Per això el curs passat vam endegar el Grup Piràmide, un grup de recerca propi, vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Barcelona i el D’EP Institut, que té per objectius dur a terme estudis que contribueixin a la didàctica de les matemàtiques en general, i mesurar l’impacte de la proposta d’Innovamat en particular, per millorar-la.
Durant el curs passat, vam concentrar els esforços en sumar escoles al projecte Vèrtex, la pedra angular de la recerca que fem a Piràmide. Les escoles Vèrtex són una comunitat d’escoles que, independentment de si fan Innovamat o no, han decidit formar part d’un grup d’escoles capdavanter i compromès amb el rigor científic. A partir d’aquí, cada centre decideix en quins estudis vol participar cada curs. Aquests centres es beneficien directament de la recerca que fem, a través d’informes detallats per a cada estudi, on els ajudem a tenir més informació sobre el seu l’alumnat. Nosaltres, evidentment, també n’aprenem, fem publicacions i comunicacions en congressos, repensem aspectes per millorar la proposta Innovamat, etc. I al final, és una simbiosi de la qual també en treu profit la didàctica de les matemàtiques com a ciència.

Els estudis que tenim entre mans

A continuació, us fem cinc cèntims dels diversos estudis que vam dur a terme l’any passat i que continuen enguany d’una manera o altra. Evidentment, les escoles Vèrtex en reben informes exhaustius i desgranats. I estem treballant per publicar les troballes més rellevants en revistes científiques independents, així que no espereu llegir-les en aquest article: volem ser prudents i esperar la revisió i validació independent del peer review. En tot cas, aquí en teniu un resum dels objectius, per si us voleu convertir en escola Vèrtex i us voleu sumar als estudis!

Pel que fa a dificultats d’aprenentatge en matemàtiques, l’estudi ARTIST (Automated Response To Intervention STudy) té per objectiu detectar de manera precoç alumnes amb risc de patir aquestes dificultats i oferir-los una intervenció amb eines didàctiques dissenyades específicament per a infants amb un rendiment molt baix. Podeu llegir-ne les conclusions principals en aquest altre article del blog.

Pel que fa a l’avaluació competencial i l’adquisició de continguts, l’estudi EQUAL (Estudi de QUaderns d’Avaluació Longitudinal) pretén analitzar els resultats de les proves dels quaderns d’avaluació de les Competències Bàsiques i de les proves Cangur, per determinar-hi variables d’influència; d’altra banda, l’estudi pilot CB4 (Competències Bàsiques de 4t) busca analitzar els factors d’influència en l’aprenentatge de les matemàtiques a quart de primària, i enguany es converteix en l’estudi SMALL (Study of MAthematical Long-term Learning) per estendre’s a més cursos i etapes.

Pel que fa a la manca d’interès i l’ansietat que pateixen molts infants vers les matemàtiques, hem dut a terme l’estudi pilot MAI (Math Anxiety and Interest), que analitza l’efecte de la proposta curricular (especialment, d’Innovamat) sobre la predisposició emocional vers les matemàtiques i, en particular, sobre l’ansietat matemàtica; i l’estudi pilot NAME (Narrativa a l’Aula com a Motivació dels Estudiants) per analitzar l’efecte de la trama de ficció El Viatge de Sam de la proposta Innovamat per a secundària sobre l’ansietat matemàtica, la motivació i el coneixement sobre història de les matemàtiques.

Com veieu, tot i ser un grup de recerca petit i incipient, tenim un ecosistema ideal per investigar de la mà de les escoles, i això ens permet fer moltes coses diferents. Tenim moltes ganes de compartir els resultats que anem trobant amb vosaltres, però el rigor que requereix la recerca ens demana serenor, revisar bé cada estudi, cada metodologia, cada pilotatge. I, sobretot, respectar els tempos de les revistes científiques especialitzades. En qualsevol cas, tan aviat com puguem, en farem la difusió que mereix!

Author

  • L’Albert Vilalta és llicenciat en Enginyeria Superior en Telecomunicacions i s'està doctorant en Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Té més de set anys d’experiència docent i ara és professor de matemàtiques a la facultat d’Educació de la UAB i membre de l’equip didàctic d'Innovamat, en el qual desenvolupa tasques de recerca, desenvolupament, formació i comunicació.

    View all posts

Entrades recents

  • Existeixen diferències en els resultats de la prova TIMSS entre els alumnes que segueixen la proposta d’Innovamat a les aules i els que no?

    El nostre equip de recerca ha realitzat dos estudis a Mèxic i Catalunya per analitzar si l’ús d’Innovamat es correlaciona amb un bon rendiment en la p…

  • Fonaments Teòrics de la Proposta d’Innovamat. Descobreix el Llibre Blanc!

    Innovamat existeix per oferir un aprenentatge de les matemàtiques als alumnes, i als docents que els guien, que fomenti la comprensió i el pensament c…

  • Rendiment, motivació i ansietat en matemàtiques. Com es relacionen?

    Estressar-se i preocupar-se per aprendre i completar un examen de matemàtiques és positiu? Els resultats de PISA del 2022 van encendre totes les alarm…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.