Skip to content

Les taules de multiplicar

tablas de multiplicar Innovamat familias

Les taules de multiplicar són el contingut estrella de 3r de primària. És innegable que, quan pensem en aprenentatge de les matemàtiques, ens venen al cap les taules.

En aquest article desgranarem com és l’aprenentatge de les taules de multiplicar amb Innovamat i com podeu acompanyar els alumnes des de casa.

Com vas aprendre les taules de multiplicar?

Potser alguns de vosaltres compartiu aquest record: quan cursava 3r de primària, la meva mare em preguntava les taules de multiplicar perquè les aprengués. De vegades les cantàvem en veu alta, altres vegades ella deia «set per tres» i jo responia el resultat.

Recordo l’esforç que em suposava memoritzar-les, i que, quan arribava a classe, m’adonava que encara no les havia après realment, o que mai no recordava quant era 7 × 8. L’únic recurs de què disposava era recitar la taula.

Avui estem de l’altra banda, acompanyant els nostres fills en l’aprenentatge de les taules de multiplicar. Però ara, ells ho faran d’una manera molt diferent.
Amb la proposta d’Innovamat aprendran les taules de multiplicar entenent els resultats, per, finalment, mecanitzar-les.

Construir las tablas

Construir les taules de multiplicar

Com ja hem dit altres vegades, creiem en el potencial que tenen els alumnes per deduir, i és que les matemàtiques són una ciència purament deductiva. Així doncs, posem la capacitat de raonament en el focus de l’aprenentatge de les matemàtiques, i per a això guiem els alumnes perquè disposin de recursos per poder resoldre tota mena de situacions.

Els nostres fills ja han anat posant les bases del pensament multiplicatiu al Cicle Inicial de primària: cada vegada que comptaven de 2 en 2 o de 5 en 5, quan buscaven dobles i meitats o quan comptaven objectes agrupats.

Però és a partir de 3r i 4t de primària quan treballen la construcció de les taules per poder arribar a mecanitzar-les. Però… què vol dir, construir les taules?

Diem que les construïm perquè, justament, potenciem la capacitat deductiva dels nens i nenes. Basant-nos en allò que ja coneixen, com la suma iterada (2 + 2 + 2), deduïm que comptant de 2 en 2 construïm la taula del 2. O que la taula del 4 és el doble de la del 2. I així, amb totes, hi trobem patrons i repeticions que ens ajuden a deduir i construir les taules. Però això no seria possible si no tenim en compte diversos aspectes:

  1. El llenguatge que fem servir és important. Hem de fer-los comprendre que multiplicar 4 × 3 és veure quant és 4 vegades 3. Per això, al principi, llegim el signe de multiplicar com a «vegades» en lloc de «per». I també canviem l’ordre en què anomenem les taules: si estem a la taula del 3 parlarem de quantes rodes hi ha en 4 tricicles: 4 vegades 3.
  2. Presentem situacions que l’infant pot reconèixer (comptar dits de la mà, rodes de tricicle, potes de formigues…). Lataula del 4, per exemple, es pot utilitzar per calcular la quantitat de rodes en diferents cotxes: 3 × 4 —o com nosaltres diem, 3 vegades 4— significa la quantitat de rodes que hi ha a tres cotxes.
  3. No les presentem ordenades. Els alumnes ja han treballat en Cicle Inicial alguns comptatges que es poden transformar fàcilment en les taules de multiplicar del 2 i del 5. A partir d’aquí, aprofitem les habilitats que van adquirint per afegir noves taules.Aquest seria un possible ordre de construcció de les taules, començant per la taula del 2 i acabant per la del 7. Orden tablas de multiplicar
  4. Observem patrons i repeticions perquè al final l’exercici memorístic sigui el mínim. Per exemple, observem que tots els nombres de la taula del 8 són parells, o que tots els nombres de la taula del 5 acaben en 5 o en 0.
  5. No les presentem en ordre ascendent, sinó que volem que les dedueixin a partir d’altres que ja coneixen. Per exemple, si no em sé 6 × 7, però sé que 3 × 7 és 21, puc saber que 6 × 7 és el doble de 21, és a dir 42.

Totes les taules, de l’1 al 9, es poden deduir i construir raonant. Bé, totes excepte una, la del 7. Per a aquesta taula tornarem a recuperar els resultats que ja coneixem (2 × 7, 3 × 7, 4 × 7…). Si ens recolzem en el model rectangular (que veureu a la imatge següent), podem observar que 4 vegades 7 és el mateix que 7 vegades 4.

Modelo rectangular

Un cop apreses, arriba el moment de mecanitzar-les a través de la pràctica. Durant aquest procés de mecanització, els nostres fills tenen eines variades per resoldre situacions de dubte. Per exemple, per resoldre 7 × 8, podran recórrer a la graella 8, a la del 4 i fer-ne un doble, restar 8 unitats a 8 × 8 o, per què no, recitar la taula de multiplicar.

La seqüència en què introduïm les taules de multiplicar i com les treballem és important i té una raó de ser sòlida i avalada per les nostres referents didàctiques, com expliquem en aquest vídeo.

Com podeu acompanyar des de casa amb les taules de multiplicar?

A continuació, us donem algunes idees perquè pugueu ajudar els vostres fills en l’aprenentatge de les taules de multiplicar des de casa:

  • Aprofita qualsevol ocasió per calcular dobles i meitats, comptar de 2 en 2 i també de 5 en 5.
  • Fes servir el mateix llenguatge que el que utilitzen a l’escola. Per exemple, per a la taula del 5, digues 2 vegades 5, 3 vegades 5, etc.
  • Compteu per grups.
  • Pregunta-li les taules del revés, per exemple: El 12 és el resultat d’alguna taula?

Memorizar tablas de multiplicar

Si t’has quedat amb ganes de saber-ne més, pots llegir aquest article del blog.

Author

  • Formada en arquitectura i professora per absoluta vocació. Li agraden les coses boniques i de debò, com les matemàtiques. Actualment és professora de Matemàtiques, Dibuix Tècnic i Disseny a Aula Escola Europea. Combina la tasca docent amb la col·laboració al departament didàctic d'Innovamat.

    View all posts

Entrades recents

  • Enigmath, els quaderns de matemàtiques per a nens i nenes de primària

    Practicar numeració i càlcul, relacions i canvi, espai i forma, mesura, estadística i atzar és l’objectiu d’Enigmath, una sèrie de quaderns de matemàt…

  • Activitat matemàtica festiva

    Una activitat matemàtica molt festiva

    Algú serà l’intrús d’aquestes festes! Els personatges de les aventures matemàtiques amb Innovamat n’han fet de les seves: us han preparat una activita…

  • El paper de la tecnologia a l’aula de matemàtiques

    Taula de continguts Actualment, un cúmul de circumstàncies ha fet que el debat sobre els beneficis o els perjudicis de l’ús de la tecnologia a les aul…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.