Com va l’inici de curs? Nosaltres l’hem començat amb moltes connexions, com diu la Laura Morera. Voleu saber de què parlem? Som-hi!
La LOMLOE i les habilitats socioemocionals
Primer de tot volem parlar de la LOMLOE. Un dels canvis que implica la llei és la implementació de les soft skills o habilitats socioemocionals com a eix vertebrador del coneixement. Com les podem treballar?
Parlem d’habilitats com l’autonomia, l’empatia, la responsabilitat, etc.; un seguit de capacitats transversals en l’aprenentatge, i presents en el nostre dia a dia. Recordem una mica de què tractava tot això a l’article “Les matemàtiques de la LOMLOE i la nostra interpretació”.
Tal com vam plantejar, mentre que la LOMLOE ho interpreta com un eix (procés) i un sentit (contingut) addicionals, des d’Innovamat apostem per anar un pas més enllà i tractar-los com un requisit indispensable: com l’aigua per on neden els nostres alumnes (i docents!), sense la qual no hi ha ni sentits ni eixos. Creiem que és una tercera capa, independent de sentits i eixos, fonamental per a qualsevol aprenentatge!
Connexions amb l’NCTM
Però les connexions no s’acaben aquí! I és que, com sabeu, nosaltres també aprenem constantment. Per això la nostra experta, la Laura Morera, va apuntar-se a un curs de l’NCTM (National Council of Teachers of Mathematics) anomenat Supporting Students’ Productive Struggle. S’hi parlava sobre com fomentar que els alumnes puguin fer-se la seva pròpia identitat matemàtica, justament posant molt d’èmfasi en les habilitats socioemocionals.
Un llibre per iniciar el curs
També us portem una recomanació molt relacionada amb les habilitats socioemocionals i els productives struggles de l’NCTM. La Laura Morera ens presenta Dear math: Why kids hate math and what teachers can do about it, de les autores Sarah Strong i Gigi Butterfield. Dues mestres i apassionades de les matemàtiques decideixen plantejar una activitat ben curiosa als seus alumnes: escriure una carta a les matemàtiques. I des d’aquí és d’on parteix el llibre. L’objectiu és veure l’evolució dels alumnes al llarg del curs. És molt interessant (i molt gratificant) veure, o llegir, com alguns estudiants que temien les matemàtiques han aconseguit estimar-les! A més, les mestres donen consells per gestionar les inseguretats dels alumnes.
I nosaltres us proposem: per què no trencar el gel d’aquest inici de curs amb una activitat com aquesta? Una activitat que convidi els nens a pensar, a ser reflexius i crítics amb ells mateixos i, per què no?, amb les matemàtiques mateixes. Que expressin les seves pors, però també els seus propòsits. Us animem a pensar una activitat d’inici de curs que potenciï les habilitats socioemocionals.
Per acabar, una carta
Un dels nostres reptes d’estiu, el 7, també plantejava una dinàmica molt semblant. En aquest cas els nens no reflexionaven a l’inici, però sí al final dels reptes. Els vam proposar que escrivissin una carta a un dels personatges de les trames i els fessin alguna pregunta més personal, que els expliquessin alguna descoberta matemàtica viscuda durant l’estiu i que els diguessin què volen aprendre aquest curs a matemàtiques.
Aquests han estat alguns dels exemples que hem rebut.
Ja veieu que són molt completes i esperen amb ganes les respostes que els nostres personatges els estan preparant.