Les matemàtiques de la LOMLOE i la nostra interpretació

Els canvis arriben sense avisar: 9 lleis d’educació en 40 anys. Però, no ens alarmem! Sabem molt més de què creiem! Ens ho explica la nostra experta, la Laura Morera, en el següent vídeo:

Fa anys que ho sabem: fer matemàtiques ha d’anar molt més enllà de memoritzar continguts i repetir algoritmes fins a mecanitzar-los. És necessari transmetre també una manera de fer, uns processos que estructurin el pensament i l’activitat matemàtica i que, en definitiva, donin sentit als continguts.

Per això, la didàctica de les matemàtiques ha anat movent-se cap a una concepció competencial, on l’ambient de resolució de problemes, convidi a l’alumnat a investigar, connectar idees, conjecturar, argumentar i discutir per trobar solucions. La LOMLOE ha batejat aquests processos matemàtics (semblants als que descriu PISA o el Common Core de EEUU) com “eixos” de la competència matemàtica. A la vegada, ha batejat com “sentits” els blocs de contingut habituals.

Fer unes matemàtiques competencials implica treballar els continguts (això és numeració, geometria, etc.) tenint en compte els processos. I, com a l’aula, tot hi ha d’ocórrer a la vegada, amb els continguts transversals als processos, ens hem imaginat aquesta piscina.

Per la majoria de mestres, familiaritzats durant anys amb els continguts, la novetat de la LOMLOE recau en els eixos o processos. En la següent infografia us expliquem la nostra interpretació de cada un d’ells, a través d’exemples concrets. I també us parlem de les habilitats socioemocionals com la responsabilitat, l’autonomia, o la cooperació.

A Innovamat sempre hem entès les matemàtiques des d’una perspectiva competencial: les nostres sessions les conformen activitats riques que fomenten els quatre processos; les nostres guies didàctiques estan repletes de consells específics per desenvolupar-lo i interpretar-los; i treballem juntament amb les escoles per obtenir indicadors que ens permeten avaluar-los i millorar-los. Vols veure’n alguns exemples? Serveix-te!


Sobre l’autora

Verónica Sánchez Orpella

És professora i escriptora. Ha donat classes de Literatura a instituts de Barcelona i Nova York i va guanyar el premi Carlemany amb la novel·la “Coses que no podrem evitar” (Columna, 2015).