Skip to content

Idees per fer un regal matemàtic!

Regal matemàtic

Recull de contes, llibres i jocs de taula amb contingut matemàtic

Triar alguna cosa per regalar pot ser tota una aventura. Cada any, quan s’acosten les festes, tant mestres com famílies ens demaneu consell per trobar opcions de regal relacionades amb l’aprenentatge de les matemàtiques. Dit i fet! Avui us portem un seguit de propostes amb les quals podreu fomentar situacions d’aprenentatge i divertir-vos amb tota la família. Som-hi!

Table of Contents

Literatura i matemàtiques

Contes per infants d’entre 3 i 6 anys

  • “QUI, QUÈ, QUI” i “QUI, QUÈ, ON”, d’Olivier Tallec
    En aquests contes ens haurem de fixar en diferents qualitats (mesura, forma, posició) per descobrir de quin personatge ens parlen. També podem buscar diferents solucions que ens facin desenvolupar l’argumentació.
  • “Un llibre”, d’Hervé Tullet
    En aquesta aventura interactiva explorarem conceptes com la relació entre xifra i quantitat, la lateralitat, diversos atributs, etc. És un petit tresor que ja us vam recomanar (i explicar!) per Sant Jordi al nostre Instagram.
  • “Anno’s counting book”, de Mitsumasa Anno
    Tot i que el títol sigui en anglès, es tracta d’un conte il·lustrat, sense text. Aquí treballarem, per exemple, la cardinalitat, la relació grafia-quantitat i la posició relativa a l’espai.
  • “El nap gegant”, de Carles Cano y César Barceló
    En aquest conte es destaca la importància de la col·laboració i l’esforç per a aconseguir un objectiu comú: arrencar el nap. Amb l’exploració i el joc, a través de diferents preguntes podrem treballar les quantitats, l’ordre i la mesura, entre altres.
Portada llibre "El nap gegant"

Llibres per nens d’entre 6 i 9 anys

  • “Mati y los Matemonstruos” de Clara Grima
    Toca de manera amena i propera temes tan diversos com la Teoria de grafs (en la que l’autora és experta), el sistema decimal vs. sistema binari, l’aritmètica modular, estadística… I molt més!

  • “La gran idea de Bubal”, d’Anna Cerasoli
    En aquest relat ens posem a la pell d’una pastora que ha de comptar ovelles… abans que els nombres s’hagin inventat! A partir d’aquest moment clau per la història, construirem les primeres idees de numeració i càlcul. Per descobrir més, podeu veure una ressenya del conte aquí.

  • “La geometría del faraón” d’Anna Cerasoli.
    Una bonica història que aprofundeix en els inicis de la geometria a l’antic Egipte i, a la vegada, anima a entendre diferents conceptes matemàtics i geomètrics a través del joc, la imaginació i la creativitat. Us compartim més d’aquesta recomanacó aquí.
  • “Aprendo a medir”, de Hannah Watson
    Per a ajudar a familiaritzar-se amb els conceptes bàsics de l’àrea de mesura, el llibre “Aprenc a mesurar”, amb més de 150 solapes. Una proposta plena de recursos i eines amb les quals ens divertirem mentre comprenem i visualitzem les diferents maneres de mesurar, com la longitud, la temperatura, la velocitat i molt més.
  • Quaderns Enigmath, d’Innovamat
    Per a gaudir en família, una sèrie de reptes per a jugar fent matemàtiques. Una proposta per a cada curs de primària per per fomentar el raonament fora de l’aula. Més de 60 pàgines d’activitats per fer-se preguntes, descobrir i anar més enllà!
    • Una trama engrescadora on acompanyareu als Bmath en una aventura matemàtica.
    • Una sèrie d’enigmes que us faran saltar de pàgina en pàgina, acompanyats d’un punt de llibre on recopilar les pistes de cada camí.
    • Un solucionari annex que us ajudarà a acompanyar als més petits fent preguntes per anar més enllà!

Endinsa’t en la col·lecció d’Enigmath!

Llibres per nens d’entre 9 i 12 anys

  • “Els trucs de les fraccions”, d’Anna Cerasoli.
    Les fraccions formen part del nostre dia a dia: repartir una xocolatina a parts iguals, tallar un tros de pastís, etc. Aquest és un llibre molt pràctic que ens farà descobrir conceptes com les fraccions equivalents o la simplificació, així com explicacions i exemples molt interessants per poder començar a operar amb percentatges, relacionant-los de manera molt directa amb la idea de pensament proporcional.
  • “Tangram Gat”, de Maranke Rinck i Martin van der Linden.
    El llibre ens proposa una variació del Tangram clàssic, el famós joc xinès que consisteix a formar figures amb les 7 peces sense superposar-les. A través d’una història plena d’imaginació i boniques il·lustracions, el lector haurà de resoldre reptes progressius a partir de diverses figures.
  • “Hasta el infinito y más allá”, de Clara Grima.
    Un llibre molt especial: contes, matemàtiques i aventures alhora, que toca un munt de temes com l’infinit o el sistema binari. Ah! I les il·lustracions són una meravella!
  • “Multiplicaciones y divisiones”, de Lara Bryan
    Amb un enfocament amè i innovador, un llibre d’aventures emocionants amb el qual aprendrem a resoldre problemes de multiplicacions i divisions. Amb més de 130 solapes per a descobrir, el millor per al final: entre les activitats de sèries de números, fraccions, dobles i meitats… Trobarem una caça del tresor!
  • Quaderns Enigmath, d’Innovamat
    Per a gaudir en família, una sèrie de reptes per a jugar fent matemàtiques. Una proposta per a cada curs de primària per fomentar el raonament fora de l’aula. Més de 60 pàgines d’activitats per fer-se preguntes, descobrir i anar més enllà!
    • Una trama engrescadora on acompanyareu als Bmath en una aventura matemàtica.
    • Una sèrie d’enigmes que us faran saltar de pàgina en pàgina, acompanyats d’un punt de llibre on recopilar les pistes de cada camí.
    • Un solucionari annex que us ajudarà a acompanyar als més petits fent preguntes per anar més enllà!

Endinsa’t en la col·lecció d’Enigmath!

Llibres per a joves a partir de 12 anys

  • “Todos de fiesta con el número Pi” d’Anna Cerasoli.
    Tracta la història i curiositats matemàtiques sobre Arquimedes i el descobriment del número Pi. Inclou referències a altres matemàtics com Pitàgores, Eratòstenes, Tales o Heró.

  • “El hombre que calculaba”, de Malba Tahan.
    No us perdeu aquest exòtic viatge on l’univers dels números serveix per resoldre disputes, donar savis consells, superar perills i fer fortuna! Un llibre ple d’històries i endevinalles que no oblidareu!

  • “Los Simpson y las matemáticas”, de Simon Singh.
    Sou fans dels Simpson? Sabeu quantes referències matemàtiques hi ha a la sèrie? Els seus guionistes senten devoció per aquesta disciplina! Us convidem a llegir aquest llibre, on descobrireu de manera divertida i amena conceptes matemàtics! Si voleu aprofundir-hi, no us podeu perdre l’article d’Els Simpsons i el Teorema de Fermat.

  • “L’assassinat del professor de matemàtiques”, de Jordi Sierra i Fabra
    En aquest llibre, tres amics es veuran envoltats per un gran misteri: el seu professor de matemàtiques ha estat assassinat. Després d’haver-los proposat un joc per a aprovar l’assignatura, s’enfrontaran a uns reptes matemàtics per a trobar el culpable. I tu, vols descobrir l’assassí?

  • “El dimoni dels nombres”, de Hans Magnus Enzensberger
    T’imagines somiar 12 nits seguides amb el diable? Sona esgarrifós, però aquesta història et sorprendrà. Un petit dimoni ensenyarà i compartirà la importància de les matemàtiques a un nen de 12 anys. Creus que podrà convèncer-nos? Us compartim la recomanació del llibre aquí.

Jocs de taula matemàtics per gaudir en família!

Res millor que aprendre jugant, i més si tota la família hi està involucrada. Us proposem uns quants jocs de taula que farà les delícies de grans i petits.

Jocs per infants d’entre 3 i 6 anys

  • “Little action”
    És pels més petits de casa. Ens ajuda a treballar la posició relativa a l’espai mitjançant imatges i figures d’animals.
  • “Day & Night”
    Amb dos tipus de reptes diferents, un joc ple de diversió, colors, formes i siluetes permetrà als més petits desenvolupar habilitats com l’observació, la coordinació visual-manual, la percepció espacial, el raonament lògic, entre altres.

  • “Spacio”
    Ens permet explorar l’orientació espacial d’una forma molt divertida, amb animals i naturalesa! Una proposta que fomenta l’aprenentatge a través del joc educatiu, desenvolupant el raonament lògic amb divertides figures de goma en 3D.

Jocs de taula per nens d’entre 6 i 9 anys

  • “Camelot Jr”
    Un joc d’enginy i construcció que apassiona petits i grans. Amb reptes adaptatius, des dels primers constructors fins als arquitectes més experts, desenvoluparem conceptes de mesura, la percepció espacial i la resolució de problemes, entre altres.

  • “El valle de los vikingos”
    Un joc que ens ajuda a reforçar el procés de raonament i prova resolent reptes matemàtics a partir de proposar-nos unes situacions d’aprenentatge molt interessants des del primer moment. Voleu saber-ne més? El tenim ressenyat al nostre canal de Youtube!
  • “Bestioles”
    També trobareu una ressenya d’aquest joc al nostre canal! Farà que repassem els sabers de numeració, càlcul, relacions i canvi mentre ens divertim. En concret, ens permetrà treballar la composició i descomposició additiva de nombres!

  • “Alt voltaje”
    Ens atrevim a jugar amb adrenalina i emoció? Aquest joc de cartes ens permet practicar el càlcul de sumes i restes d’una forma molt dinàmica, posant a prova la nostra atenció i rapidesa de resposta.

Jocs de taula per nens d’entre 9 i 12 anys

  • “Ubongo”
    Joc ideal per treballar continguts d’espai i forma d’una manera molt entretinguda i lúdica. Un joc dinàmic i amb normes senzilles amb moltíssim suc matemàtic, que ens farà pensar en clau de simetria axial i rotacional. Voleu saber com? En el següent vídeo us donem alguns consells!

  • “SET”
    És un joc de cartes (que trobareu recomanat aquí) amb el que desenvolupar la lògica, la concentració i la percepció visual. Tenim una baralla de cartes amb símbols, colors, nombres i fons. L’objectiu és ser el primer a trobar un SET, de l’anglès “grup o conjunt” de cartes. Molt recomanable!
  • “Codi secret 13+4”
    Ens posarem en la pell d’uns agents especials que, per aconseguir el botí, necessiten desactivar les alarmes, numerades de l’1-20. Com ho farem? Amb 6 daus numerats de l’1-9 i les 4 operacions matemàtiques bàsiques!

  • “Quarto”
    Si el “4 en ratlla” ja té el seu vici, aquesta proposta ens desafia i farà que no ens desenganxem del joc. “Quarto” ens planteja un repte de raonament matemàtic, afegint les variables de color, mesura, forma i textura. L’objectiu? Alinear 4 peces que comparteixin un mateix atribut.

Jocs de taula per a joves a partir de 12 anys

  • “El rey de los dados”
    Un joc de daus on haurem de jugar amb l’atzar i l’estratègia. Els números i colors que surtin en els daus decidiran qui s’emporta els millors habitants al seu regne.

  • “EXIT”
    Una saga de jocs, semblants a un “scape room” que fomenta el treball en equip i l’estratègia. L’habilitat per resoldre problemes serà clau per agafar avantatge.
  • “Catan”
    Un nou món a l’illa de Catan, plena de recursos a descobrir per cada jugador. Treballarem l’estratègia, el càlcul de probabilitats i la capacitat de raonar i negociar, habilitats que necessitarem per a construir i definir la millor jugada.

  • “Tantrix”
    Una combinació de sort i habilitat, basada en el pensament estratègic. Amb l’objectiu de crear el camí més llarg i continu, “Tantrix” ens permet desenvolupar el raonament espacial, la resolució de problemes i la memorització, entre altres.

Author

Entrades recents

  • 12 moments clau del 2024 a Innovamat

    Aquest 2024 ha estat un any apassionant, farcit de reptes, aprenentatges i moments molt especials amb tota la comunitat educativa.Hem portat les matem…

  • Building Thinking Classrooms. Així va ser la presentació del llibre de Peter Liljedahl

    Com haurien de ser les aules per despertar el pensament crític i fomentar un aprenentatge realment significatiu? Aquesta és la pregunta que es va posa…

  • Congrés Anual del NCTM: Claus per millorar l’educació matemàtica

    Al llarg dels anys, institucions de tot el món han contribuït a la investigació educativa a través dels seus resultats, descobriments i propostes conc…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.