Skip to content

AcTRIvitat 2. Una macedònia enigmàtica

Si voleu saber què són i com proposem gestionar aquestes tasques, podeu consultar aquest enllaç.

Continguts més rellevants: Numeració i càlcul, relacions i canvi, sumes, nombres

Idea: pàgina web NRICH


I. Plantegem i comencem a pensar!

 

Podem esbrinar quant val cadascuna de les fruites?

Pretenem que els infants facin deduccions i s’enfrontin al problema malgrat no tenir prou dades per resoldre’l completament (només podran determinar el preu de les llimones i la relació de preus entre els tomàquets i les cireres).


II. Comprovem i seguim pensant!

Amb el que hem après, sabem trobar els preus de cada fruita?

Pretenem que els infants comprovin les deduccions que han fet i descobreixin estratègies que potser no se’ls han acudit. 

També pretenem que reflexionin sobre que, de vegades, els problemes són oberts i no ens donen prou informació per resoldre’ls completament. Tot i això, és interessant enfrontar-s’hi i fer algunes deduccions. En aquest cas, n’hi havia prou amb dir que:

  • Les llimones valen 5 monedes, perquè 3 llimones valen 15. 
  • Els alvocats valen 8 més que els tomàquets, perquè la segona i la tercera fila es diferencien només en un tomàquet i un alvocat, respectivament, i, mentre que una val 12 monedes, l’altra en val 20.

En tot cas, també podem valorar positivament el cas de l’infant que fa suposicions per completar la informació que li falta. Per exemple, podem suposar que els tomàquets valen 5 monedes, i llavors les cireres en valen 2 i els alvocats, 13.


III. Reflexionem i anem més enllà!

Pretenem que els infants segueixin l’exemple de deducció que proposem i l’incorporin al seu ventall d’estratègies. Tot i això, és interessant que sorgeixin altres maneres de trobar els preus de les fruites. I és esperable que no tots els infants els esbrinin tots. El més important, en qualsevol cas, és que s’hagin enfrontat a la tasca i hagin buscat regularitats que els ajudin a trobar relacions entre files i columnes. 

Els preus són els següents:

  • Plàtans = 11 monedes
  • Pomes = 14 monedes
  • Peres = 12 monedes
  • Taronges = 10 monedes

Per anar més enllà, proposem als infants que creïn el seu enunciat a partir dels objectes que vulguin. Per fer-ho, els podem recomanar que comencin assignant un valor a cada objecte i, després, que els combinin en files i/o columnes i sumin.

Author

Entrades recents

  • Com podem fomentar la fluïdesa a l’aula de matemàtiques

    Sabem que les matemàtiques no són només operacions, però ¿què és més important per a l’aprenentatge d’aquesta part fonamental de les matemàtiques: ent…

  • Enigmath, els quaderns de matemàtiques per a nens i nenes de primària

    Practicar numeració i càlcul, relacions i canvi, espai i forma, mesura, estadística i atzar és l’objectiu d’Enigmath, una sèrie de quaderns de matemàt…

  • novedades primaria innovamat

    Novetats de primària pel curs 24-25

    Estem acabant el segon trimestre i ja fa dies que tot l’equip està immers en la preparació del curs vinent, 24-25. Durant els últims mesos hem analitz…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.