Què és el tres en ratlla?
El tres en ratlla és un joc senzill de lògica i estretègia per jugar entre dues persones. L’objectiu és col·locar tres fitxes consecutives en una taula 3×3. Avui et portem una de les versions més clàssiques del tres en ratlla: el joc tic tac toe Els jugadors van dibuixant circumferències o creus alternativament en una graella quadrada 3 x 3 amb l’objectiu de ser el primer a dibuixar-ne tres d’alineades.
Com es juga al tres en ratlla?
- Dibuixem una graella quadrada 3x3
- Comença un dels dos jugadors dibuixant, a la casella que vulgui, una creu o una circumferència. L'altre jugador ha de fer el mateix, però fent servir el dibuix que no hagi triat l'adversari.
- S’hi juga per torns, fins que un dels dos jugadors aconsegueix alinear tres dels seus dibuixos i, per tant, guanyar. O bé fins que tot el tauler queda ple sense que cap jugador ho hagi aconseguit i, per tant, empatin.
A partir de quina edat es pot jugar?
S’hi pot jugar a partir de cinc anys, tot i que per reflexionar sobre les estretègies guanyadores és preferible jugar-hi a partir de set o vuit anys. A continuació et deixem un llistat de preguntes riques que pots utilitzar amb els infants, segons el curs.
- Com es el tauler? És una graella quadrada de nou caselles.
- Quantes caselles el formen? Nou caselles.
- Sempre guanya algú? No, és interessant descobrir que de vegades el joc acaba en empat.
- Com són les línies que formen el tauler? Hi ha dues paral·leles horitzontals i dues de verticals. I, entre elles, són perpendiculars.
- Quants 3 en ratlla diferents hi ha? N’hi ha vuit: tres d’horitzontals, tres de verticals i dues en diagonal.
- Quantes caselles diferents hi ha? N’hi ha de tres tipus: la del centre, les quatre dels vértexs i les quatre dels costats.
- Quants 3 en ratlla passen per cada tipus de casella? Per la casella del centre n’hi passen quatre, per les dels vèrtexs, tres i per les dels costats, dos. Això ens dona informació sobre les caselles on és millor jugar.
- Qui té avantatge, el primer o el segon jugador? El jugador que comença a jugar té avantatge, però si el segon juga bé, pot aconseguir un empat.
- Si analitzem partides possibles, quants inicis “diferents” hi ha? Hi ha tres jugades inicials possibles, d’acord amb les tres tipologies de caselles.
- Observes alguna estretègia per guanyar sempre? No n’hi ha. El jugador que comença té una estretègia clara per començar: posar el seu dibuix a la casella central, per on passa la quantitat més gran de tres en ratlla. Però el segon pot forçar l’empat si comença jugant a un dels vèrtexs i, a partir d’aquí, no s’equivoca.
Vols saber-ne més? Et deixem la guia per si vols donar-li un cop d’ull.
Vols portar-ho a l'aula?
El repte 14: "Sudokus i trencaclosques de segon" de 2n de primària, resolem sudokus i trencaclosques lògics seguint regles diverses.
Prova-la a l'aula