En els darrers anys, el Departament d’Educació ha fet un esforç per acostar el currículum de matemàtiques a les bones pràctiques que recomana la recerca capdavantera en didàctica. Avui, doncs, parlarem sobre dimensions i competències.
Al llarg del curs, visitem moltes escoles d’arreu del territori i tenim l’oportunitat —i la sort— de parlar amb mestres de tota mena. Els que ens coneixeu ja sabeu que ens agrada escoltar-vos i donar resposta a les vostres inquietuds. Una de les demandes més esteses ha estat, sens dubte, que compartíssim amb vosaltres la nostra interpretació del currículum competencial. I per què? Què té de «nou» aquest currículum? Al llarg del post procurarem desentrellar-ne algunes claus. Som-hi!
El més important és entendre que ara, per analitzar el quefer matemàtic de l’alumnat, ja no ens fixem només en els continguts (el què), sinó que ens fixem més aviat en el com. En com fan matemàtiques. Precisament aquesta idea resumeix molt bé el canvi de paradigma. Quantes vegades fem servir, en el nostre dia a dia, els algoritmes tradicionals? Siguem realistes: si l’operació és senzilla, la fem mentalment; si no, el telèfon mòbil té una calculadora incorporada. En qualsevol cas, poques vegades operem amb paper i llapis, amb els nombres disposats en vertical i alineant les unitats, les desenes i les centenes. I cada dia ho fem menys.
Encara té sentit, doncs, ensenyar les mates de primària només al voltant d’aquests algoritmes, i demanar als infants que repeteixin moltes operacions? O podem reconduir aquests esforços i dedicar-los a treballar altres competències, també matemàtiques i igualment fonamentals? Els temps canvien i la realitat ens imposava una revisió de les metodologies d’ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques. I precisament d’aquí neix una proposta com la d’Innovamat.
Però tornem al currículum. Els continguts continuen vertebrant què s’ha de treballar en cada cicle, i ens serveixen per seqüenciar: a Cicle Inicial, sumes i restes; a Cicle Mitjà, multiplicacions i divisions, etc. Però no es queda aquí. Ara, el més important són els processos que hom ha de desenvolupar per afrontar la noble tasca de fer matemàtiques. I aquí és on parlem de dimensions.
Les dimensions són 4, i responen als 4 aspectes que hem de dominar per ser bons matemàtics: Resolució de problemes, Raonament i prova, Connexions i Comunicació i representació. Per tant, totes les dimensions hi són sempre que fem matemàtiques riques. Aquestes dimensions es concreten en 10 competències (C1, C2…), que podeu trobar detallades i graduades al document oficial del Departament d’Educació. No és el nostre objectiu explicar-les aquí. Centrem-nos en les dimensions, una per una:
Per tant, què és, per nosaltres, fer (bones) matemàtiques?:
Aquesta és la nostra interpretació de les dimensions que defineix el currículum (i que s’assemblen molt a les que defineixen currículums com el dels EUA o el de Dinamarca, entre d’altres). Esperem que amb aquesta infografia tingueu més eines per comprendre la documentació oficial però, sobretot, esperem que us serveixi per observar què passa a l’aula de matemàtiques més enllà dels continguts. Us convidem a imprimir-la i penjar-la al suro, on us quedi més a mà.
Volem infants destres, dotats d’eines i estratègies per afrontar qualsevol problema; infants capaços de conjecturar, deduir i comprovar; infants ràpids a l’hora de relacionar idees i precisos en les seves explicacions. En definitiva, volem infants competents. Sumar, dividir o mesurar quants centímetres fa el perímetre d’un triangle són aspectes que cal treballar, sí, però ja no volem infants que s’ho aprenguin de memòria sense entendre-ho, perquè d’aquí neix gran part del rebuig vers les matemàtiques. Som conscients que això només és el principi, i per això a la nostra proposta dediquem molts esforços a desenvolupar aquestes idees més profundament, relacionant-les amb l’avaluació competencial. Si en voleu saber més, ja sabeu on som.
Si us ha agradat aquest text, no dubteu a compartir-lo i a seguir-nos a les nostres xarxes socials per més recursos de qualitat i d’actualitat.
Fins aviat!