Skip to content

Les matemàtiques de la LOMLOE i la nostra interpretació

Les matemàtiques de la LOMLOE

Què és el més important que hem de saber sobre les matemàtiques de la LOMLOE? Com ho podem aplicar a classe? En el nostre infogràfic trobaràs tota la informació que necessites per resoldre els teus dubtes, i molt més!

Els sabers i les competències de la LOMLOE

Els canvis arriben sense avisar: 9 lleis d’educació en 40 anys. Però, no ens alarmem! Sabem molt més de què creiem! Ens ho explica la nostra experta, la Laura Morera, en el següent vídeo:


Fa anys que ho sabem: fer matemàtiques ha d’anar molt més enllà de memoritzar continguts i repetir algoritmes fins a mecanitzar-los. És necessari transmetre també una manera de fer, uns processos que estructurin el pensament i l’activitat matemàtica i que, en definitiva, donin sentit als continguts.

Per això, la didàctica de les matemàtiques ha anat movent-se cap a una concepció competencial, on l’ambient de resolució de problemes, convidi a l’alumnat a investigar, connectar idees, conjecturar, argumentar i discutir per trobar solucions. La LOMLOE ha batejat aquests processos matemàtics (semblants als que descriu PISA o el Common Core de EEUU) com «eixos» de la competència matemàtica. A la vegada, ha batejat com «sabers» els blocs de contingut habituals, organitzats en «sentits».

Fer unes matemàtiques competencials implica treballar els continguts (això és numeració, geometria, etc.) tenint en compte els processos (resolució de problemes, connexions, raonament i prova, etc.). I, com a l’aula, tot hi ha d’ocórrer a la vegada, amb els continguts transversals als processos, ens hem imaginat aquesta piscina.

Per a la majoria de mestres, familiaritzats durant anys amb els continguts, la novetat de la LOMLOE recau en els eixos o processos. En aquesta infografia us expliquem la nostra interpretació de cada un d’ells, a través d’exemples concrets. I també us parlem de les habilitats socioemocionals com la responsabilitat, l’autonomia, o la cooperació.

A Innovamat sempre hem entès les matemàtiques des d’una perspectiva competencial: les nostres sessions les conformen activitats riques que fomenten els quatre processos; les nostres guies didàctiques estan repletes de consells específics per desenvolupar-lo i interpretar-los; i treballem juntament amb les escoles per obtenir indicadors que ens permeten avaluar-los i millorar-los. Vols veure’n alguns exemples? Serveix-te!

Author

  • Ha estudiat Humanitats i Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Ha donat classes de Literatura en instituts de Barcelona i Nova York. Actualment, combina la docència i la coordinació curricular a L’Horitzó (Barcelona) i l’escriptura de guions de la sèrie El Viatge de Sam a Innovamat. El 2014 va guanyar el premi Carlemany amb la novel·la juvenil Coses que no podrem evitar (Columna)

    View all posts

Entrades recents

  • Com podem fomentar la fluïdesa a l’aula de matemàtiques

    Sabem que les matemàtiques no són només operacions, però ¿què és més important per a l’aprenentatge d’aquesta part fonamental de les matemàtiques: ent…

  • Situacions d’aprenentatge o el joc del telèfon esfondrat

    Les modificacions introduïdes per la LOMLOE en qüestions curriculars es van implementar a tot Espanya durant el curs 22-23 en els cursos senars i al c…

  • Quan i com entren els infants al món dels nombres?

    Maria Antònia Canals deia que és pràcticament impossible dir en quin moment els infants entren en el món dels nombres. Avui sabem, però, que els bebès…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.