«Els docents i els equips directius tenim la responsabilitat de liderar la transformació a les aules. Un canvi que requerirà esforç, però que recompensa.» Així de contundent començava la seva ponència Cecilia Calvo, llicenciada en matemàtiques, doctora en didàctica de les matemàtiques i referent didàctica d’Innovamat, a les Jornades d’Innovamat per Equips Directius.
L’esdeveniment, que es va celebrar a la Universitat Autònoma de Barcelona el passat 23 de novembre, va reunir 250 membres d’equips directius de centres educatius de Catalunya. Un acte que tenia com a objectiu abordar les necessitats actuals de l’educació i fomentar un diàleg sobre la transformació educativa, impulsant el canvi des de l’aprenentatge de les matemàtiques.
Segons Cecilia Calvo, l’aprenentatge d’aquesta ciència és vital pel desenvolupament d’habilitats com el pensament crític, l’argumentació i la resolució de problemes. «Un mateix problema pot tenir diferents respostes. S’ha de potenciar el pensament crític dels alumnes a través de les matemàtiques. És molt important establir connexions entre el que passa dins i fora de l’aula, per tal que els alumnes siguin capaços d’afrontar situacions amb les quals es trobin en el seu dia a dia», emfatitzava.
El punt de partida de la jornada va ser la conferència inaugural d’Elisabeth Aznar, directora del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE). Aznar defensava que cal construir una relació positiva dels alumnes amb les matemàtiques, i que s’ha de traçar el camí cap a la personalització del seu aprenentatge. «L’horitzó que hem de seguir és la creació d’aprenentatge profund i amb sentit», explicava.
Liderar canvis amb propòsit i construir xarxa
Durant la jornada, destacats líders educatius van participar en la taula rodona “Eines per liderar una transformació” moderada per Frank Sabaté, diplomat en educació, professor associat de la Universitat de Barcelona, i responsable didàctic de primària d’Innovamat. Els participants van compartir els processos transformatius que han dut a terme en els seus centres i van apropar les solucions al públic, emfatitzant la necessitat d’impulsar, compartir i fer xarxa amb la comunitat educativa.
«Aquesta trobada entre equips directius que es preocupen per la millora de la seva escola és bàsica perquè puguem fer bé la nostra feina», explicava Toni Burgaya, director general de l’Escola Pia de Catalunya. Coral Regí, exdirectora de l’Escola Virolai, presidenta del Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació (FEAE) de Catalunya i membre del Consell Estatal FEAE, destacava: «hem de valorar la transcendència de la nostra feina i basar-nos en processos d’acompanyament proper a l’alumnat, un tema que es treballa molt a Innovamat des de la reflexió i la concentració».
En la mateixa línia, Isabel Ventura, membre de l’equip directiu de l’institut La Sínia, mencionava «la necessitat de posar a l’alumnat al centre de l’aprenentatge», fet que implica un canvi en la manera d’aprendre dels alumnes i també en la seva avaluació. Per la seva banda, Conxita Gimeno, directora de l’Escola Montessori de Rubí, insistia en el fet que: «s’han de liderar canvis amb propòsit i treballar-los en comunitat entre docents, equips directius i famílies».
El canvi com a oportunitat
Coral Regí, en la seva ponència, “Els pilars essencials de l’educació avui” va remarcar que cal «prioritzar el creixement personal de l’alumnat, educant en la confiança i impulsant els estudiants a viure amb intensitat, generant-los interès per aprendre». I afegia, «tenim les eines per ser capaços d’aconseguir que el nostre món pugui anar millor. La bona educació és la millor arma contra les amenaces més grans dels nostres temps: la ignorància, o mentalitat tancada; l’odi, o la manca d’empatia; i la por, enemic de la iniciativa».
«S’ha de veure el canvi no com un càstig, sinó com un món ple d’oportunitats per fer coses diferents», va destacar. En la mateixa línia, emfatitzava que la comunitat educativa ha de «passar de l’aposta a la proposta. La transformació s’ha de viure a l’aula», va sentenciar.
L’acompanyament en la transformació a les aules és clau
Les Jornades d’Innovamat per Equips Directius van suposar una oportunitat per compartir els reptes actuals del món educatiu i aprofundir en la transformació educativa progressiva i en comunitat, a través de les matemàtiques. Jordi Balbín, responsable d’Innovamat Catalunya, va concloure la jornada amb el següent missatge: «hem vingut a recordar-vos el que estem perseguint: que els alumnes siguin matemàticament competents i desenvolupin l’habilitat de pensar. No hi ha canvi ni transformació que no remogui».
Aquest esdeveniment se suma a les diferents iniciatives que estem portant a terme des d’Innovamat, per crear comunitat, formar i acompanyar als centres, docents i famílies en la transformació de l’aprenentatge de les matemàtiques. Tal com deia John Cotton Dana: «qui s’atreveix a ensenyar, mai no ha de deixar d’aprendre», i és que la formació contínua és cabdal per poder ajudar els nostres alumnes en el seu procés d’aprenentatge.