Skip to content

Reflexionant sobre la complexitat de la professió docent: Un camí cap a l’aprenentatge significatiu

Feina reflexiva docent

Taula de continguts

La professió docent és una professió complexa i molt allunyada de la linealitat. Ho és perquè no es tracta de transmetre coneixements, sinó d’aconseguir que els alumnespersones amb les seves singularitats i circumstàncies úniques i irrepetibles― aprenguin. Aquesta complexitat encara es fa més evident avui en dia, en una societat en evolució constant i accelerada.

En aquest context, el saber fer d’un docent no es pot entendre com un seguit d’accions tècniques i mecanitzables. Exercir o actuar com a mestre no ens aportarà coneixement si ho deslliguem del fet de pensar. Reflexionar sobre la nostra acció i la nostra experiència amb una mirada crítica és clau per obtenir i millorar la nostra competència professional docent. Com deia John Dewey: «No aprenem de les experiències, sinó de la reflexió que es fa a partir d’aquestes experiències

Les claus de la reflexió en la professió docent

Si llegeixes això i ets docent o ho has sigut en algun moment, estaràs d’acord que el que t’imagines quan prepares o planteges una sessió sovint té poc a veure amb el que passa veritablement a l’aula. Quan tenim davant el nostre alumnat, ens veiem obligats a adaptar-nos al que passi en aquell precís moment, que serà diferent del que passarà en la mateixa sessió amb un altre grup, a l’hora següent.

Reflexionar a posteriori sobre què ha passat, per què ha passat, què he fet, què ha produït això que he fet o què faria si en el futur em trobo en una situació similar, és clau per anar omplint la nostra caixa d’eines de gestió, consolidar el nostre contracte didàctic i ser millors docents.

 

Feina reflexiva docent

 

Posar-se davant d’un mirall mai no és fàcil, autoavaluar-nos o sentir-nos avaluats tot sovint ens genera neguits i inseguretats, però és la millor eina per aprendre. Si nosaltres no ens prenem l’avaluació com una oportunitat fantàstica per construir aprenentatges serà difícil aconseguir que el nostre alumnat la visqui així, no creieu? En el fons, es tracta d’encarar la professió amb la ment oberta als aprenentatges. Tenim la sort de formar part d’un col·lectiu amb una feina que permet aprendre constantment; és un privilegi del qual no podem desentendre’ns i del qual molts altres no gaudeixen.

Per tal que aquests aprenentatges siguin significatius, cal que connectem la teoria i la pràctica, cal que establim un flux bidireccional d’informació entre aquestes dues realitats, sovint diferenciades. I si fem aquest enllaç conjuntament amb altres persones, encara millor. Afegir companys o, fins i tot, altres professionals en aquesta reflexió ens permet encarar-la des de diverses mirades, des de diverses sensibilitats, des de coneixements diversos i això, en definitiva, la fa encara més rica.

Construint una comunitat docent per a la millora dels aprenentatges

A Innovamat volem ajudar les escoles en aquest procés de diluir la distinció entre persones que es dediquen a la teoria i persones que es dediquen a la pràctica, per aconseguir una comunitat docent de construcció i col·laboració per a la creació de nou coneixement i millora dels aprenentatges en el nostre alumnat.

Amb l’objectiu de potenciar la pràctica reflexiva docent, a Innovamat vam decidir entrar a l’aula per recollir-ne experiències: diverses persones del nostre equip didàctic van enfrontar-se a contextos reals i van reflexionar, individualment i col·lectivament, sobre què volien aconseguir, què havien planificat, què va acabar passant i per què. Podeu trobar aquestes experiències en els enllaços següents:

Un camí per millorar la nostra pràctica docent

Nosaltres continuarem creant i compartint experiències com aquestes, però esperem que llegir aquest article també us animi a crear les vostres pròpies, i que les compartiu per reflexionar-hi conjuntament i per aprendre’n. No es tracta pas d’implementar el que fan els altres, sinó d’utilitzar les bones experiències d’aquestes persones per construir i millorar la nostra pràctica, tot adaptant-la al nostre context i escenari professional.

Docents, tenim una de les feines més boniques i alhora amb més responsabilitat del món, no deixem mai de reflexionar sobre la nostra pràctica!

Author

  • Jordi Delcor

    Jordi Delcor és professor de matemàtiques i llicenciat en Enginyeria Aeroespacial i de Telecomunicacions, amb un màster en Administració i Direcció d'Empreses. Actualment, és responsable de les àrees d'aprenentatge, recerca i comunicació en Innovamat.

    View all posts

Entrades recents

  • Com podem fomentar la fluïdesa a l’aula de matemàtiques

    Sabem que les matemàtiques no són només operacions, però ¿què és més important per a l’aprenentatge d’aquesta part fonamental de les matemàtiques: ent…

  • Situacions d’aprenentatge o el joc del telèfon esfondrat

    Les modificacions introduïdes per la LOMLOE en qüestions curriculars es van implementar a tot Espanya durant el curs 22-23 en els cursos senars i al c…

  • Quan i com entren els infants al món dels nombres?

    Maria Antònia Canals deia que és pràcticament impossible dir en quin moment els infants entren en el món dels nombres. Avui sabem, però, que els bebès…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.