Fa uns mesos vam visitar l’escola Estel Sabadell del projecte Empremta. Aquest curs passat ha estat el primer que han treballat amb la proposta d’Innovamat (de I3 a 6è) i ens van obrir les portes per fer-los una sessió fotogràfica.
Però en aquella visita ens vam emportar molt més que això: va ser molt gratificant i enriquidora ja que vam veure com una escola adaptava la proposta a les seves necessitats, gràcies a la gestió i creativitat de la mestra. En aquesta crònica us expliquem una mica com va anar la sessió i les conclusions que vam treure de la visita. Som-hi!
Una proposta al servei de les necessitats dels mestres
La sessió va començar a primera hora de la tarda. Els alumnes, de 5 anys, van arribar a l’aula il·lusionats perquè ara tindrien una sessió d’Espais. La Mestra, la Cristina, ens va explicar quina idea tenia per fer aquesta sessió. Plantejava tres espais, amb un parell de propostes a cadascun, als quals, al llarg de tres dies, tots els nens haurien d’haver passat per a tots.
Per això, una característica destacada va ser l’adaptació que va fer la Cristina de l’espai de l’aula: alguns alumnes treballaven a taules i d’altres asseguts a terra, fomentant un aprenentatge més actiu i participatiu. La Cristina s’encarregava de guiar dos dels espais a través de preguntes riques i materials específics, apropant els seus alumnes al pensament matemàtic.
El tercer espai era una activitat d’art inspirada en Alexandre Calder anomenada Mòbils i escultures. La dinàmica era guiada per una especialista en anglès, la qual combinava contingut matemàtic, d’art i d’anglès.
Però tot i això, la Cristina no ha deixat de banda les seves pròpies propostes. Ha sabut trobar l’encaix entre el que elles ja treballaven a l’aula i el que els aporta de més Innovamat.
La història de l'escola Estel de Sabadell amb Innovamat
La història de l’escola Estel amb Innovamat comença el setembre de 2022. El seu objectiu, diu la Cristina, era buscar un projecte matemàtic basat en la manipulació i l’experimentació per tal d’assegurar un aprenentatge significatiu. Volien trobar un enfocament que, d’una banda, permetés als alumnes aprendre de manera significativa i competencial, però, de l’altra, que fos prou flexible perquè es pogués adaptar a la manera de treballar de les mestres.
La Cristina assegura que el projecte els ha proporcionat l’oportunitat d’explorar el món de les matemàtiques mitjançant la manipulació i l’experimentació, estimulant la creativitat i motivació. I els alumnes participen més i s’involucren a les activitats.
Però a més, els ha donat l’oportunitat d’encaixar-la a la manera de treballar de l’escola. De fet, aquesta bona sinèrgia no hauria estat possible sense mestres que, com la Cristina, s’esforcen dia a dia per introduir a les aules un aprenentatge més competencial. Mestres que creuen en el canvi i fan que es faci possible des de les aules.
L’escola Estel de Sabadell és un dels molts centres que vetllen per un canvi a les aules. Aules en què els alumnes descobreixen els continguts, en lloc de mecanitzar; en què desenvolupen els processos matemàtics per formar alumnes amb esperit crític i bons resolutors de problemes; i, en definitiva, aules on s’aposta per un aprenentatge significatiu.
Moltes gràcies per deixar-nos entrar a les vostres aules i per acompanyar-vos en aquest viatge!