A l’«Enjoy Thinking» de Santiago, un esdeveniment organitzat per Innovamat i la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, diversos experts en educació i matemàtiques van assenyalar la innovació a l’aula i la formació docent com les claus per al desenvolupament d’habilitats fonamentals en els alumnes.
Així va ser l'esdeveniment «Enjoy Thinking» a Santiago de Xile
«De què serveix memoritzar fórmules, si en el moment de la veritat no les recordem? El veritable valor com a docents rau a proporcionar als estudiants les habilitats per deduir i resoldre problemes per si mateixos. Així, es forja un aprenentatge durador que fomenta les habilitats essencials per fer front als desafiaments futurs. Tot i això, per aconseguir-ho, és fonamental revisar el que s’ha après i mantenir el compromís constant amb la formació». Així de contundent va ser Laura Morera, doctora en Didàctica de les Matemàtiques i responsable didàctica d’Innovamat, durant l’esdeveniment «Enjoy Thinking», celebrat el passat 29 d’agost a la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile.
A l’esdeveniment s’hi van congregar més de 250 persones d’equips directius de diferents centres del país i grans i destacades personalitats del món matemàtic i educatiu, com Patricio Felmer, doctor en Matemàtiques i guardonat amb el Premi Nacional de Ciències Exactes 2011; Jordi Deulofeu, doctor en Didàctica de les Matemàtiques i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; Dinko Mitrovich, professor d’estat, expert en didàctica de les matemàtiques i responsable didàctic d’Innovamat a Llatinoamèrica; Horacio Solar, doctor en Didàctica de les Matemàtiques i professor a la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, i la ja esmentada doctora Laura Morera.
Formació contínua del professorat: la clau de l'èxit
«Com podem esperar que l’alumnat assoleixi el seu màxim potencial si no ens comprometem, com a educadors, a replantejar-nos i cultivar constantment el nostre propi coneixement?», es va preguntar Deulofeu a la conferència presentada juntament amb Horacio Solar. Van remarcar que qui s’atreveix a ensenyar mai no ha de deixar d’aprendre, i van insistir en la importància de la formació contínua del professorat per aconseguir una veritable transformació educativa.
En sintonia amb aquesta idea, Solar va afegir que «necessitem que els educadors s’empoderin per afrontar els desafiaments canviants de l’aula amb un enfocament, creativitat i coneixement actualitzats» i va assenyalar que la innovació a l’aula de matemàtiques no tracta d’incorporar noves tecnologies, sinó de «cultivar una mentalitat que fomenti la curiositat constant dels nostres alumnes».
La transformació educativa des de la gestió a l’aula
Durant la ponència, Laura Morera i Dinko Mitrovich van coincidir en la importància de fomentar oportunitats d’aprenentatge a l’aula perquè l’experiència sigui més significativa.
Morera va comentar que la nostra tasca com a docents no és transmetre coneixements, sinó «guiar els alumnes a través de la deducció». Les matemàtiques són una ciència deductiva basada en el raonament com el camí cap a la comprensió. Per això hem de generar oportunitats d’aprenentatge que potenciïn el raonament a l’aula.
D’altra banda, Laura Morera va insistir a no «demonitzar» la memorització i la mecanització, perquè poden ser molt útils, però va remarcar que han de ser producte de la comprensió: «Està bé practicar i caminar cap a la memorització, però abans cal haver generat les oportunitats d’aprenentatge necessàries per construir el coneixement i comprendre’l.»
Finalment, Mitrovich va destacar que «la clau rau en la gestió efectiva d’activitats; plantejar preguntes que incitin l’estudiant a explorar i analitzar, permetent que descobreixin per si mateixos els conceptes matemàtics».
Les matemàtiques, essencials per a les habilitats del futur
«Com brindem als joves les eines necessàries per enfrontar-se a reptes que encara ens són desconeguts?», es va preguntar Felmer. A la darrera ponència de la jornada, va exposar que les matemàtiques són essencials per cultivar la capacitat d’anàlisi, el raonament lògic i el pensament crític; i que els docents tenen un paper fonamental perquè l’aprenentatge d’aquesta ciència sigui significatiu.
Fent èmfasi en el fet de proporcionar un ambient per als alumnes en què se sentin segurs per fer preguntes i cometre errors sense ser jutjats, Felmer va destacar que «és imprescindible que els estudiants aprenguin a plantejar preguntes i a buscar respostes de manera autònoma. Només així estaran preparats per als reptes del futur».
«Enjoy Thinking», un espai de reflexió i inspiració
«Enjoy Thinking» es fa a diferents ciutats i té com a objectiu abordar la transformació educativa i l’aprenentatge de les matemàtiques. Des de diferents punts de vista, focalitzats en els reptes que es presenten tant a l’aula com a la societat en general, aquest esdeveniment pretén ser un espai de reflexió que doni eines i estratègies a tota la comunitat educativa.
A l’«Enjoy Thinking» de Santiago de Xile, es va reflexionar, principalment, sobre la importància de la formació docent. No us perdeu el resum de l’esdeveniment amb comentaris d’assistents i ponents, i recupera aquí les ponències de Santiago i Madrid.