Skip to content

Enjoy Thinking Barcelona: com abordar les necessitats actuals educatives en un món canviant

«Hem de somiar i persistir. Somieu i persevereu, perquè valdrà la pena». Amb aquestes paraules va acabar la seva ponència Coral Regí, exdirectora de l’Escola Virolai, presidenta del Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació (FEAE) de Catalunya i membre del Consell Estatal FEAE, a Enjoy Thinking Barcelona, un punt de trobada per la comunitat educativa on reflexionar sobre la transformació educativa.

Vam celebrar l’acte el 2 de maig a Barcelona, que va reunir a experts en educació i matemàtiques per parlar sobre com preparar els estudiants per a un futur incert i en constant evolució.

Què mostren les proves PISA: la necessitat de canvi i l’impuls de l’aprenentatge competencial

La sessió es va inaugurar amb la ponència “Accionem el canvi: El paper decisiu dels equips docents” a càrrec de Coral Regí, qui va destacar la necessitat d’un lideratge clar en la millora educativa. «Els alumnes no tenen un sentit de pertinença a l’escola. Hem de responsabilitzar-nos, acompanyant i prioritzant el benestar personal de l’alumnat per aprendre», va explicar Regí. I va afegir: «les proves PISA mostren que vivim en un moment de polarització educativa, i que no podem continuar fent el mateix. La transformació educativa ha de tenir lloc dins de l’aula. Hem d’educar en valors per preparar als alumnes per a un món globalitzat i ple d’oportunitats».

D’altra banda, Laura Morera, Doctora en Didàctica de les Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), professora del màster de formació del professorat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i col·laboradora didàctica a Innovamat, durant la seva intervenció “Per què l’aprenentatge competencial és el camí a seguir?” va parlar de la importància d’adquirir una comprensió profunda no només dels continguts, sinó també dels processos matemàtics, tal com mostra l’anàlisi que va fer la Laura Morera sobre els resultats de les proves PISA.

«Impulsar l’aprenentatge competencial a l’aula ajuda els alumnes a desenvolupar habilitats essencials com observar, descobrir, connectar idees i resoldre problemes; per afrontar reptes que, avui dia, encara no coneixem. Si senzillament transmetem continguts i els memoritzem, no aprofundim en el seu aprenentatge», va afirmar.

La figura fonamental del docent com a guia i la tecnologia com a mitjà al servei de l’aprenentatge

«L’aula s’ha de transformar en un espai de descobriment. El mestre guia als alumnes a través de la conversa, el raonament i la deducció», va explicar Morera. «El paper dels docents és primordial en aquest procés transformador, perquè són ells els que acompanyen i incentiven que els alumnes gaudeixin del seu procés d’aprenentatge».

Frank Sabaté, professor a la Universitat de Barcelona (UB), especialitzat en educació i tecnologia, i membre de l’equip didàctic d’Innovamat, en la seva ponència “Prendre decisions a l’aula: La tecnologia al servei de l’aprenentatge” va subratllar que «la tecnologia pot potenciar l’experiència d’aprenentatge dels alumnes, sempre sota el guiatge del mestre, i fent-ne un bon ús. El risc més gran d’utilitzar la tecnologia a l’aula és per repetir el que ja fèiem, sense aportar cap mena de valor». «Quan parlem de prendre decisions a l’aula, ho fem sabent d’on ve l’alumne i cap on va. I la tecnologia ens permet recollir informació de qualitat, però només els mestres són qui poden prendre les decisions per millorar el futur de l’educació», va sentenciar.

Com incentivar l’interès per les matemàtiques

«Quants cops heu sentit: no soc de números, soc de lletres; manipular és només pels més petits; i memoritzar és una bona manera d’aprendre?» es va preguntar l’Albert Vilalta, professor de Didàctica de les Matemàtiques a la UAB, investigador i formador de docents, a l’inici de la seva ponència “Desmuntem mites sobre l’aprenentatge de les matemàtiques”. Després de desmuntar aquests tres mites matemàtics, va remarcar que «no hi ha res que et faci tenir més predisposició per les lletres o els números. És essencial que despertem i potenciem als alumnes a tenir una relació positiva amb les matemàtiques».

Un espai de reflexió sobre la transformació educativa

Amb edicions anteriors a Madrid, Santiago de Xile, São Paulo, New Jersey i Guayaquil, Enjoy Thinking Barcelona va reunir a membres d’equips directius, així com a experts en educació i matemàtiques, per debatre sobre la transformació educativa, l’aprenentatge competencial, i l’ús de la tecnologia a l’aula. Aquesta trobada se suma a les diverses iniciatives que impulsem des d’Innovamat per contribuir a la millora del món a través de l’educació.

Pots recuperar les sessions i l’esdeveniment sencer aquí.

Author

Entrades recents

  • 12 moments clau del 2024 a Innovamat

    Aquest 2024 ha estat un any apassionant, farcit de reptes, aprenentatges i moments molt especials amb tota la comunitat educativa.Hem portat les matem…

  • Building Thinking Classrooms. Així va ser la presentació del llibre de Peter Liljedahl

    Com haurien de ser les aules per despertar el pensament crític i fomentar un aprenentatge realment significatiu? Aquesta és la pregunta que es va posa…

  • Congrés Anual del NCTM: Claus per millorar l’educació matemàtica

    Al llarg dels anys, institucions de tot el món han contribuït a la investigació educativa a través dels seus resultats, descobriments i propostes conc…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.