Skip to content

El decàleg de Maria Antònia Canals

Decàleg-Maria Antònia Canals

A Innovamat pretenem que l’aula de matemàtiques sigui un lloc on els problemes, els reptes, siguin el motor que ens porta a fer-nos preguntes i experimentar per respondre-les. Per continuar contribuint en aquesta tasca, hem volgut fixar-nos en diferents decàlegs, que tenen una llarga tradició en l’educació matemàtica, portant-vos-els al blog! Avui, us presentarem el decàleg de Maria Antònia Canals.

Maria Antònia Canals

Tots els qui ens dediquem a la docència aspirem a deixar empremta en els nostres alumnes, a ensenyar-los a pensar, a remoure’ls per dins, a donar-los eines per enfrontar-se als reptes tant dins com fora de l’aula. I és per això que tots hem de tenir present la figura de Maria Antònia Canals, mestra de mestres i referent en didàctica de les matemàtiques al nostre país, que ens va deixar el passat abril.

Maria Antònia Canals va néixer un 15 de novembre de 1930 i va tenir una infantesa marcada per la figura de la seva àvia Antònia, mestra a Camprodon. Va estudiar Magisteri i Ciències Exactes a la Universitat de Barcelona, en uns anys cinquanta en què era estrany que una dona accedís als estudis superiors! L’any 1962 va fundar l’escola Ton i Guida, a l’extint barri del Verdum de Barcelona, habitat eminentment per obrers immigrants, gent amb pocs recursos i per la qual el paper de l’escola era molt determinant. I la va fundar pràcticament sola i sense recursos!

Un vessant importantíssim de la vida de Canals va ser la formació de professorat, que va tenir molt present ja des d’un moment iniciàtic. Va fundar, l’any 1965, l’Escola de Mestres Rosa Sensat, pionera i absolutament revolucionària. «Perquè no es pot ensenyar allò que no se sap», remarcava la mestra de mestres. Canals va compaginar els àmbits de mestra i formadora de mestres fins al 1982, any que ja va passar a dedicar-se només a la formació de mestres a través de les universitats de Vic i Girona.

A la xerrada-homenatge a Maria Antònia Canals, «Una mirada polièdrica des del cor», que tingué lloc a la passada XXIV Jornada ABEAM, vam poder sentir els qui més la coneixien, com Vicenç del Hoyo, antic alumne de Canals a l’Escola Ton i Guida; o Mercè Maeso, Dolors Estrada, Trini Riu i Maria Josep Curero, estretes col·laboradores de Canals i integrants del CAÀREM (Centre d’Activitats i d’Àmbit de Reflexió per l’Educació Matemàtica). Tots ells coincideixen en el tracte proper que tenia la Maria Antònia i, només escoltant els seus testimonis, vam poder copsar que era una mestra única

El decàleg de Maria Antònia Canals per treballar amb materials manipulables és un magnífic recull d’idees de qui, probablement, millor coneixia l’educació matemàtica a casa nostra. Un regal de Canals, fruit de l’experiència i els anys de servei, que segueix vigent avui dia i que ens serveix com a guia a tots els qui ens dediquem a l’educació matemàtica. Gràcies, Maria Antònia Canals!

Decàleg per treballar amb materials manipulables, per M. Antònia Canals

  1. Presentar una proposta de treball, si pot ser en forma d’una petita «investigació».
  2. Convidar a l’acció, deixant ben clar què és el que es tracta de fer.
  3. Observar els nens i nenes, les seves reaccions, els seus interessos i acollir les possibles idees i iniciatives.
  4. Estar disposat a canviar el camí previst per seguir-les, acceptant l’imprevist.
  5. Demanar l’estimació de resultats en les mesures i el càlcul (base del càlcul mental) i l’anticipació de fenòmens geomètrics en l’espai.
  6. Provocar i acompanyar la descoberta d’alguna cosa nova. Quan l’han feta, meravellar-se’n i felicitar-los calorosament.
  7. Potenciar el diàleg, invitant els alumnes que expressin allò que han fet i que han vist. Demanar-los una explicació oral i coherent.
  8. Resumir allò que s’ha fet, s’ha dit, i sobretot allò que s’ha après. Ajudar a formular conclusions.
  9. Relacionar-ho amb coses que s’han treballat anteriorment i, a vegades, amb altres activitats (calculadora, estadística…).
  10. Opcionalment, passar alguna cosa a llenguatge escrit, primer col·loquial i després matemàtic (amb xifres i signes).

Les influències de Canals en el nostre equip

Les idees, la manera d’entendre la didàctica de les matemàtiques, l’actitud proactiva i la voluntat de canviar el món que destil·lava Maria Antònia Canals són una font d’inspiració inesgotable per al nostre equip didàctic: la idea de posar a l’epicentre de la docència el gaudi del mestre com a factor diferencial, el fet de tocar i manipular les matemàtiques a partir de materials i, sobretot, la voluntat d’escoltar l’alumne contínuament.

Totes aquestes idees estan alineades amb el que pensem a Innovamat. De fet, és a l’inrevés: bona part del que pensem a Innovamat és gràcies a aquestes idees de Canals. Sense anar més lluny, en David Barba, un dels nostres referents didàctics i col·laborador, va treballar a l’Escola Ton i Guida amb la Maria Antònia durant molts anys. I com en David, tota una generació de mestres de Girona van impregnar-se de la seva visió i conjurar-se per perpetuar-les a l’aula.

I per acabar… un decàleg extra! Decàleg per als nens i nenes, per Maria Antònia Canals

  1. FES
    Experimenta, manipula, toca, mira, dibuixa allò que passa i que sovint en diem problema, construeix.
  2. FIXA’T
    Observa què passa, què ha passat, què ha canviat, com és, què fa, posa-hi molta atenció.
  3. PENSA
    Compara, endevina, relaciona, fes-te preguntes, busca explicacions…
  4. ADONA’T
    De si has descobert alguna cosa que no sabies abans.
  5. MERAVELLA’T
    De cada nova descoberta que fas, perquè és la teva descoberta.
  6. EXPLICA-HO
    Als altres, digues què has fet, què creus que ha passat o què has descobert, respon a les preguntes dels altres i escolta’ls.
  7. COMPROVA AMB INSTRUMENTS
    Si torna a passar el mateix, si és veritat.
  8. ESCRIU-HO
    Amb llenguatge verbal, amb un dibuix, amb llenguatge matemàtic.
  9. INVENTA
    Alguna cosa semblant o nova.
  10. PLANTEJA’T
    A qui o per a què pot servir.
Referències

Canals, M. A. (1989): Didáctica de la matemática al parvulari. Barcelona. Rosa Sensat.

Canals, M. A. (1989): Per una didáctica de la matematica a l’escola. I Parvulari. Barcelona. Eumo.

Canals, M. A. (2000): Viure les matemàtiques de 3 a 6 anys. Barcelona. Rosa Sensat.

Canals, M. A.; Alsina, À. (2000): La enseñanza de las matemáticas en educación primaria. Barcelona. Onda.

Biniés Lanceta, P. (2008). Converses matemàtiques amb Maria Antònia Canals: O com fer de les matemàtiques un aprenentatge apassionant. Ed. Graó.

Del Hoyo, V.; Maeso, M.; Estrada, D.; Riu, T.; Josep Curero, M. (2022). Una mirada polièdrica des del cor. XXIV Jornada de l’Associació de Barcelona per a l’Ensenyament i Aprenentatge de les Matemàtiques (ABEAM) 2022. Barcelona.

Authors

  • L’Albert Vilalta és llicenciat en Enginyeria Superior en Telecomunicacions i s'està doctorant en Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Té més de set anys d’experiència docent i ara és professor de matemàtiques a la facultat d’Educació de la UAB i membre de l’equip didàctic d'Innovamat, en el qual desenvolupa tasques de recerca, desenvolupament, formació i comunicació.

    View all posts
  • Guionista i redactor creatiu. Apassionat de les històries i defensor de l’educació com a motor de canvi. Combina la seva tasca com a Gestor de Continguts a l’equip de Comunicació a Innovamat amb estudis superiors en narrativa audiovisual.

    View all posts

Entrades recents

  • Com podem fomentar la fluïdesa a l’aula de matemàtiques

    Sabem que les matemàtiques no són només operacions, però ¿què és més important per a l’aprenentatge d’aquesta part fonamental de les matemàtiques: ent…

  • Situacions d’aprenentatge o el joc del telèfon esfondrat

    Les modificacions introduïdes per la LOMLOE en qüestions curriculars es van implementar a tot Espanya durant el curs 22-23 en els cursos senars i al c…

  • Quan i com entren els infants al món dels nombres?

    Maria Antònia Canals deia que és pràcticament impossible dir en quin moment els infants entren en el món dels nombres. Avui sabem, però, que els bebès…

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.