Aquest 2024 ha estat un any apassionant, farcit de reptes, aprenentatges i moments molt especials amb tota la comunitat educativa.
Hem portat les matemàtiques al carrer, ens hem nodrit de xerrades de referents educatius i hem pogut estar al costat d’escoles i famílies per aconseguir un aprenentatge de les matemàtiques més significatiu, que fomenti la comprensió profunda i el raonament dels alumnes.
Ara que l’any s’acaba, us presentem un recull amb 12 moments que han enfortit la nostra missió i ens han impulsat a continuar transformant l’educació.
Gràcies per formar-ne part!
1. Reptes matemàtics per Sant Jordi 2024
Aquest 2024 hem impulsat iniciatives i recursos per apropar-nos més a les famílies, reconeixent el seu paper clau en l’acompanyament de l’aprenentatge matemàtic dels seus fills i filles.
El 23 d’abril, diada de Sant Jordi, diferents ciutats de Catalunya es van omplir de reptes i matemàtiques, i molts infants van poder acostar-se a resoldre problemes i reptes.
A més, vam poder presentar al món la col·lecció Enigmath, els quaderns de reptes matemàtics per a primària, i Els triangles de l’amistat, el conte manipulatiu per a infantil.
Coneix els Enigmath en aquest enllaç.
Si vols saber més informació sobre Els Triangles de l’Amistat, la trobaràs aquí.
2. Enjoy Thinking a Barcelona, Madrid, São Paulo i Mèxic
Vam poder participar en els Enjoy Thinking, una trobada per equips directius al voltant de la transformació educativa, a Madrid, Barcelona, Sao Paulo i Mèxic. En total, més de 600 persones de diferents equips directius d’escoles d’arreu han assistit a aquests esdeveniments. Van ser unes grans jornades de reflexió, de compartir reptes, d’escoltar a referents com la Coral Regí, el Luis José Rodríguez, l’Antoni Zabala o la Maripé Menéndez. Continuarem aprenent, plegats, sobre els reptes educatius que compartim!
Podeu recuperar les ponències en aquest enllaç.
3. Andreas Schleicher i l’escola, el reflex de la societat del futur
El passat 23 de maig, vam tenir el privilegi d’organitzar una trobada molt especial amb Andreas Schleicher, coordinador de les proves PISA i director d’Educació de l’OCDE. En aquesta trobada, vam escoltar de primera mà la seva visió sobre els resultats de l’informe PISA i les claus per millorar l’educació en l’àmbit global, amb més de 200 persones de la comunitat educativa de Barcelona.
Schleicher va fer incís en la importància d’un aprenentatge basat en competències dins les aules. Tal com ell mateix va destacar: «No es tracta que els alumnes només reprodueixin el que ja saben. Els docents han de fer-los preguntes adequades perquè els estudiants raonin i puguin aplicar en altres contextos el que han après a l’escola».
Podeu recuperar les idees clau i l’esdeveniment en aquest enllaç.
4. ForMaths Tour 2024: la gran formació en didàctica de les matemàtiques
El ForMaths Tour 2024 ha estat una gira de formacions en didàctica de les matemàtiques que hem dut a terme durant els mesos de juny i setembre. Al llarg de la gira, hem fet 120 formacions repartides en 5 països (Espanya, Itàlia, Mèxic, Colòmbia i Ecuador), amb la participació de més de 10.000 docents. Amb aquestes formacions, hem tingut el privilegi d’empoderar els equips docents, proporcionant-los eines i estratègies per transformar l’aprenentatge de les matemàtiques a les seves aules.
Aquestes formacions formen part de l’acompanyament que realitzem durant el curs a les escoles que han triat fer matemàtiques amb la nostra proposta curricular. Una dada curiosa: aquest 2024 hem compartit 15.000 hores amb docents i claustres de les escoles, fent-vos un cop de mà per treure-li tot el suc a la proposta curricular i aprofundint en la didàctica de les matemàtiques.
Podeu recuperar el videoresum dels ForMaths Tour aquí.
5. Presents a les JAEM24, a Santander
El JAEM 2024 (Jornades per a l’Aprenentatge i Ensenyament de les Matemàtiques) és l’esdeveniment de referència en didàctica de les matemàtiques a Espanya, un punt de trobada imprescindible que se celebra cada dos anys. Aquest congrés, enguany a Santander, reuneix docents, investigadors i experts del sector per compartir idees, bones pràctiques i reflexions al voltant de l’aprenentatge de les matemàtiques.
Aquest any no ens l’hem volgut perdre! I hem estat presents en dues comunicacions, tallers i amb gran part del nostre equip didàctic escoltant i aprenent de grans docents. Continuarem transferint allò que s’investiga a les universitats a l’aula!
En aquest fil de X vam fer la crònica de la nostra aventura a les JAEM!
6. Una fita important! L’aprenentatge de les matemàtiques: el Llibre Blanc
Aquest any hem fet un pas endavant amb la publicació del Llibre Blanc d’Innovamat, un document que sintetitza tota la literatura científica sobre la didàctica de les matemàtiques, els marcs teòrics més reconeguts i les investigacions més rigoroses. El llibre s’organitza al voltant dels principis didàctics que guien la nostra proposta, com ara la descoberta guiada, la manipulació i la conversa, l’ús d’activitats seqüenciades en espiral i l’atenció a la diversitat. També inclou exemples pràctics que mostren com aquests principis es tradueixen en recursos didàctics, guies i eines per a l’aula. A la imatge, podeu veure com l’equip didàctic feina una lectura conjunta i aportava articles i referències al voltant dels diferents temes.
Podeu consultar el llibre blanc en aquest enllaç. També us convidem a consultar els nostres principis didàctics, aquí.
7. Formació en didàctica amb tot l’equip!
Tothom qui treballa a Innovamat, aproximadament 340 persones, ens aturem un cop al trimestre en una reunió comuna per compartir projectes, alinear objectius, visibilitzar grans fites i mirar cap al futur. Aquest any hem volgut fer–les presencials, i ha estat un encert.
A vegades, aprofitem aquestes reunions per formar-nos i aprendre sobre temes concrets. A la imatge, vam compartir una formació sobre mites i malentesos al voltant de l’aprenentatge de les matemàtiques, i vam construir plegats la Taula del 17 en un taller sobre la memorització en l’aprenentatge.
Teniu curiositat sobre la memorització de la Taula del 17? Trobareu el taller en aquesta xerrada de l’Albert Vilalta, aquí.
8. L’aprenentatge de les matemàtiques a Upper Freehold
Aquest any, el districte escolar d’Upper Freehold, a Allentown, Nova Jersey, que va començar a proposar unes matemàtiques amb la nostra proposta curricular l’any 2023, ens ha obert les portes per explicar la seva història.
Ha estat molt emocionant poder escoltar els seus docents i conèixer de primera mà com la confiança, la motivació, les ganes d’aprendre matemàtiques i els raonaments dels alumnes han aflorat a les seves aules.
Podeu conèixer la seva història aquí.
9. NCTM, Peter Liljedahl i 'Diseñando aulas para pensar en matemáticas'
Aquest any hem fet un pas endavant portant la nostra visió a l’escenari més gran de la didàctica matemàtica: el NCTM i el NCSM, celebrat a Chicago amb més de 8.000 participants. També vam tenir el privilegi de presentar dues comunicacions, de l’Albert Vilalta, la Laura Morera i la Judith Fàbrega. Podeu recuperar tota la crònica de l’NCTM en aquest enllaç.
A més, vam aprofitar per retrobar-nos amb el Peter Liljedahl, autor del revolucionari llibre Building Thinking Classrooms, que hem tingut el privilegi de traduir al castellà i fer-ne el pròleg. Aquest llibre, que ha tingut un gran èxit als Estats Units, presenta 14 pràctiques innovadores per transformar les aules en espais actius i col·laboratius on els alumnes no només resolen problemes, sinó que pensen, connecten idees i col·laboren plegats.
10. Col·laboració amb les escoles públiques de Rio de Janeiro
Durant l’any 2024, hem col·laborat amb la Secretaria Municipal d’Educació de Rio de Janeiro, una de les ciutats més grans de tota Amèrica Llatina, per implementar Innovamat en cinc escoles municipals, transformant l’aprenentatge de centenars d’alumnes al llarg del curs escolar.
Tanmateix, el repte és gran i no s’acaba aquí! Per al 2025, hem acordat continuar creixent juntament amb la mateixa Secretaria d’Educació per implementar Innovamat en un total de 30 escoles públiques del municipi, generant oportunitats d’aprenentatge per a més “carioquinhas” (com anomenen als estudiants de la xarxa d’escoles públiques de Rio).
11. Gincamath: matemàtiques al carrer!
Un dels moments més destacats va ser la Gimcamath, una gimcana matemàtica celebrada als voltants del Monestir de Sant Cugat. Més de 1.000 infants i famílies van participar en aquesta trobada, resolent reptes matemàtics que fomentaven la creativitat, el pensament crític i la col·laboració, en un entorn lúdic i familiar. La ciutat es va omplir de matemàtiques!
A més, en aquesta trobada va veure el món Kubemath, un joc de taula de reptes i enginy matemàtic. Podreu trobar més informació aquí.
12. Trobada d'equip: Seguim cap al 2025
Com cada desembre, vam poder tancar l’any amb tots els membres de l’equip d’Innovamat. De cara al 2025, continuem compromesos a aprendre i créixer al vostre costat. Continuarem treballant estretament amb les escoles i famílies per aconseguir unes matemàtiques que es comprenguin, es pensin i il·lusionin.
Gràcies per confiar en nosaltres i per fer-nos part del vostre camí.
Endavant cap al 2025!