Innovamat existeix per oferir un aprenentatge de les matemàtiques als alumnes, i als docents que els guien, que fomenti la comprensió i el pensament crític. L’objectiu general és desenvolupar habilitats essencials com la resolució de problemes, la comunicació, el raonament i la capacitat de fer connexions, alhora que s’entenen profundament i es donen sentit als diferents conceptes matemàtics.
Per aconseguir-ho, pensem, dissenyem i escrivim recursos didàctics amb dos grans actius: la suma d’anys d’experiència a les aules per part del nostre equip i fonamentar-nos en la recerca en didàctica de les matemàtiques.
Hem recollit tota aquesta recerca i l’hem relacionat amb molts aspectes de l’aprenentatge de les matemàtiques, de la nostra proposta curricular o d’altres solucions i eines complementàries que proposem, en un document que anomenem Llibre Blanc. L’Aprenentatge de les Matemàtiques: Fonaments Teòrics de la Proposta Curricular d’Innovamat.
En aquest article, us en farem cinc cèntims, us explicarem com fer-lo servir i què hi podeu trobar dins!
Som-hi!
Què és un llibre blanc?
Un llibre blanc, en anglès white paper, és un document acadèmic que elaboren les entitats o organitzacions sobre un tema concret. A partir d’una aproximació holística i rigorosa, el document serveix com a guia sobre el tema de què parla.
En el nostre cas, hem elaborat el Llibre Blanc al voltant de l’aprenentatge de les matemàtiques, recollint tota la literatura científica en didàctica i pedagogia, sintetitzant el treball de diferents autors, els marcs teòrics més refutats i la recerca rigorosa per part d’universitats i entitats. D’aquesta manera, tenim a l’abast totes les evidències per tal de prendre les decisions didàctiques més adients en cada cas.
Com fer servir el Llibre Blanc d’Innovamat?
Tot i ser un document exhaustiu i tècnic, creiem que L’Aprenentatge de les Matemàtiques: Fonaments Teòrics de la proposta d’Innovamat pot ser molt revelador i d’utilitat tant per docents, famílies o interessats en la proposta d’Innovamat. De fet, és un recurs que nosaltres mateixos utilitzem en formacions internes, lectures conjuntes i discussions didàctiques per mantenir-nos al dia i millorar contínuament!
El text s’estructura en capítols al voltant dels nostres principis didàctics, un decàleg que ens guia a l’hora d’elaborar tot el que proposem per a l’aula de matemàtiques. A cada capítol, expliquem què diu la recerca sobre diferents qüestions didàctiques, com per exemple què és «fer matemàtiques», l’ús de materials manipulatius, la memorització, la fluïdesa, l’avaluació, la tecnologia…
Un cop exposats els diferents aspectes didàctics de cada capítol, hem exemplificat com es traslladen a Innovamat. D’aquesta manera, podreu trobar respostes concretes a moltes qüestions de la proposta, com la seqüència d’activitats en espiral, el disseny d’activitats, la pràctica amb l’aplicació, les guies didàctiques o la diversitat d’estratègies, entre molts d’altres.
Finalment, recollim el compendi dels articles citats i les referències bibliogràfiques, per aprofundir en la font original.
Us animem a fer-li una lectura!
Els principis didàctics d'Innovamat
Els principis didàctics que guien la proposta d’Innovamat són els següents:
- Seguir un enfocament socio-constructivista: descoberta guiada, manipulació i conversa.
- Plantejar activitats riques seqüenciades en espiral per desenvolupar els processos i interconnectar conceptes.
- Oferir contextos rellevants que afavoreixen un aprenentatge significatiu.
- Consolidar els aprenentatges a través de la pràctica fins a desenvolupar fluïdesa.
- Vetllar per la universalitat dels recursos per a atendre la diversitat a l’aula.
- Avaluar al servei de l’aprenentatge.
- Emprar conscientment la tecnologia.
- Entendre el rol de l’educador com a guia.
- Involucrar tota la comunitat educativa.
- Desenvolupar recursos didàctics basats en evidències.
Transferència de la recerca a l’aula
Una de les realitats que ens trobem és la percepció que tenen molts docents que la major part de la recerca universitària no arriba a les aules. Amb excepcions comptades, hi ha una aparent distància entre el que s’investiga a la universitat i el que arriba a l’aula.
Una manera d’aconseguir-ho és fent que la recerca rigorosa en educació matemàtica fonamenti tots els recursos i eines que es fan servir a l’aula. Des de la decisió didàctica més general fins a la redacció d’una activitat concreta, sempre busquem un fonament didàctic que ens asseguri que totes les decisions preses vagin a favor de millorar i maximitzar l’aprenentatge de les matemàtiques.
Una proposta viva, un document viu!
Sempre diem que Innovamat és un projecte viu. Ho és perquè evoluciona amb les escoles i els docents que fan servir la proposta curricular, les eines de pràctica, avaluació i intervenció, o els recursos formatius.
A mesura que més i més escoles de realitats diverses se sumen al projecte, s’amplien horitzons i ens enfrontem a nous reptes que ens fan pensar, replantejar i millorar iterativament la proposta.
Per això, tant els principis didàctics com el llibre blanc, L’Aprenentatge de les Matemàtiques: Fonaments Teòrics de la proposta d’Innovamat, són un document viu.
Continuem atents a noves evidències, participem en congressos, seguim aprenent a l’aula i mirem de publicar o compartir allò que trobem interessant. Els principis didàctics que estructuren el document, per tant, són un primer punt de partida de la nostra visió, subjecte a revisió i millora contínua a mesura que creixem plegats.
Esperem que li trobeu profit!