Skip to content

Sessió 9 de #confiMATHS: De les operacions multiplicatives a la divisibilitat

Podeu veure de nou la novena sessió de les jornades #confiMATHS al nostre canal de YouTube o en el següent enllaç → #confiMATHS – Sessió 9. De les operacions multiplicatives a la divisibilitat.

En aquesta nova sessió de #confiMATHS, la Cecilia ens ha transmès les idees claus relacionades amb la divisibilitat i la multiplicitat. Ens ha parlat de diversos models per a presentar-les i ens ha presentat un bon grapat d’activitats de pràctica productiva per a treballar aquests continguts de manera competencial.

El primer de què ens parla és de la importància que els mestres de matemàtiques, sigui quina sigui l’etapa en què ens trobem, tinguem molt clars els nostres horitzons, és a dir, cal saber on hem d’arribar i què esperem de l’alumnat. És especialment crucial tenir aquesta idea en compte quan ens referim a la divisibilitat i a la multiplicitat. Donant pes i treballant específicament el residu de la divisió i les taules de multiplicar més enllà del 10 durant el cicle mitjà, estem ajudant als infants a establir connexions que seran clau de cara a treballar la divisibilitat i multiplicitat a 6è. Esteu a punt? Comencem!

TOP 4 de preguntes més recurrents o rellevants al llarg del directe

Per què donem importància al residu?

La Cecilia ens explica que no hauríem de veure les divisions amb residu com una dificultat afegida o un nivell més alt de complexitat que treballar a partir de les divisions exactes. Hem de tractar el residu com un sobrant que apareix de manera natural quan estem fent un repartiment o una agrupació i que, segons el context, haurem de tractar d’una manera o una altra. Posem l’exemple de 20/3. 

Si volem repartir 20 petxines en grups de 3, per fer collarets, podem fer 6 collarets i sobraran 2 petxines. Haurem de pensar què fem amb les sobrants.

Si volem repartir 20 litres d’aigua entre 3 galledes, haurem de posar 6,67 litres a cada galleda (6 litres i dos terços de litre).

Finalment, si anem d’excursió al parc d’atraccions amb 20 infants i pugen a unes barquetes que tenen capacitat per 3, necessitarem 7 barquetes. En aquest cas, 6 barquetes estaran plenes i en una només hi haurà 2 infants.

Amb aquests exemples volem mostrar la importància que té tenir en compte el residu i entendre el seu significat. A més, ens serà molt útil haver-lo començat a considerar des del principi quan, més endavant, treballem les divisions amb decimals o el residu com a fracció.

Quin sentit té estendre les taules més enllà del 10?

Treballem les taules fins al 10 per convenció. En altres països les treballen fins al 12 o fins al 15. Si volem reforçar la idea que la multiplicació és una agrupació, no hem de tenir por a fer tastos de les taules més enllà del 10. Així, els infants trenquen amb la idea que les taules només es poden saber de memòria fins al 10, i que qualsevol altra multiplicació requereix una estratègia a part. Anar més enllà del 10 ens ajudarà, també, a entendre el concepte de multiplicitat.

Sempre hi ha famílies que a casa volen ajudar els infants i els proporcionen l’algoritme tradicional per resoldre càlculs. Acostuma a coincidir que aquest alumnat és qui més dificultats troba per aplicar les estratègies que anem descobrint a classe. Personalment m’amoïna el missatge que hem de donar. Què en penseu?

Ens agrada explicar a les famílies que, per tal d’ajudar els seus fills i filles amb les matemàtiques, el primer que poden fer és escoltar de manera molt atenta i demanar-los: Com ho fas? Com ho penses? Què estàs fent?
Quan som persones adultes, ens costa entendre que els seus caparrons no veuen coses que per nosaltres són automàtiques. Amb tot, és important que respectem els seus ritmes i, sobretot, que els fem buscar maneres de resoldre quelcom que per ells i elles és un problema.
Ja sabeu que els nostres assessors i assessores us poden ajudar a parlar amb les famílies i que, a poc a poc, anirem generant més i més recursos per compartir amb les famílies. Esperem que us ajudin a explicar com feu matemàtiques a l’escola!

Què són i on puc trobar les càpsules de formació?

A Innovamat som molt conscients que la transformació educativa passa per vosaltres, els i les mestres, i per això dediquem tant esforç a la formació docent, ja sigui en forma de Jornades presencials, guies didàctiques plenes de consells, assessorament a les escoles, webinars com el #confiMATHS i càpsules de formació. Aquestes últimes són microformacions on la Cecilia explica aspectes didàctics concrets de Numeració i càlcul. N’hem fet unes quantes per cada curs de primària, i són uns documents en PDF que complementen la nostra proposta d’aula i dels quals disposen només els mestres que han triat fer Innovamat a l’escola. Cada càpsula ve acompanyada d’un vídeo-resum que de moment podeu trobar al nostre canal de YouTube. N’anirem afegint més a mesura que en tinguem els vídeos a punt!

Recent posts

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.