Skip to content

Sessió 5 de #confiMATHS: Les matemàtiques en l’etapa d’Infantil

Podeu veure de nou la cinquena i última sessió de les primeres jornades #confiMATHS al nostre canal de YouTube o en el següent enllaç -> #confiMATHS – Sessió 5. Les matemàtiques a l’etapa d’Infantil

En aquesta sessió de #confiMATHS, la Laura Morera ens ha parlat de la presència de les matemàtiques en l’etapa d’Educació Infantil. Hem vist la importància d’incorporar en el nostre quefer diari la mirada matemàtica, per acompanyar les activitats amb el guiatge i les preguntes adients. Que els infants qüestionin les situacions, siguin conscients de per què pensen les coses d’una manera o altra i ho mirin d’argumentar és clau per fonamentar des de ben petits una base sòlida sobre la qual desenvoluparan la seva competència matemàtica.

Recordeu que per tots i totes aquelles qui ho vulgueu saber, avui a les 12 h en Jordi us presentarà com la proposta d’Innovamat pot ajudar-vos a portar a l’aula, les matemàtiques tal com les ha presentades #confiMATHS. 

▶️ “Què és Innovamat?”

Recordeu que us deixem amb la tasca de pensar què us agradaria que tractéssim en futures sessions #confiMATHS, després de l’aturada de Setmana Santa. De nou, us deixem aquest enllaç per entrar i opinar ▶️ “De què t’agradaria que tractessin les properes formacions?”

TOP 7 de preguntes més recurrents o rellevants del directe

On podem trobar la presentació que ha utilitzat la Laura? 

Les presentacions de cada sessió, com tot el #confiMATHS, ha estat un afegitó a l’activitat normal d’Innovamat. Les han preparat la Laura, la Cecília i el Jordi a correcuita i per això no passen els nostres estàndards del que considerem “publicable”. Volem ser prudents i que no se’n pugui fer un mal ús. Esperem que en tingueu prou amb aquests resums del blog, que inclouen el vídeo per tornar a veure la sessió amb la presentació sencera. Si no és el cas, valorarem editar-les quan ens sigui possible!

D’altra banda, val a dir que moltes de les activitats que projectem formen part de la nostra proposta d’aula, i les podeu trobar degudament explicades i detallades a les nostres guies didàctiques, on intentem transmetre totes aquestes propostes, amb idees de gestió i manera de fer competencial. Si no sou mestres d’una escola Innovamat i no teniu accés a les guies, estem obrint unes quantes activitats i propostes per a famílies en aquest mateix blog. Hi trobareu moltes idees riques i d’interès també per mestres com vosaltres.

Al currículum d’Infantil no hi ha ni competències ni dimensions, parlem de capacitats. Per què heu fet èmfasi en les competències i en les dimensions? 

Com a mestres, és interessant conèixer totes les etapes més enllà del que ens toqui impartir en un moment de la nostra vida docent, així ens dotem d’eines per atendre la diversitat i per diagnosticar mancances o necessitats. Per a això, des del punt de vista d’Educació Infantil també són útils les dimensions del currículum de primària i secundària, amb matisos! L’objectiu del #confiMATHS d’avui era fer zoom a les matemàtiques i mirar el que ja s’està fent (i molt bé, en molts casos) a l’aula d’infantil des d’aquesta perspectiva.

A més, més enllà del currículum, que no deixa de ser un document que pot patir canvis en funció de diversos factors, nosaltres volem transmetre la nostra manera d’entendre l’aprenentatge de les matemàtiques. Per això és important, com dèiem a la introducció, crear un bon fonament a infantil sobre el qual pugui edificar-se posteriorment la competència matemàtica dels infants.

Per què és important utilitzar un vocabulari ric i rigorós, matemàticament parlant? 

Defensem que cal parlar amb vocabulari precís als infants, i aquests ja aniran incorporant les paraules a poc a poc. Com ha explicat la Laura, si són capaços d’aprendre’s noms de dinosaures, per exemple, també poden aprendre paraules com circumferència o prisma. No tenim pressa, però tampoc cal amagar tot aquest vocabulari: normalitzem-lo i així l’incorporaran amb naturalitat.

Podem dir rodona? Quina diferència hi ha entre cercle i circumferència? 

Ens agrada reservar el mot “rodona” com a adjectiu per descriure objectes amb aquesta forma. Quan ens referim als objectes matemàtics, el cercle és la figura plana delimitada per la circumferència. Evidentment, caldrà ajustar les nostres exigències pel que fa a la precisió dels mots en funció de l’edat dels infants.  

Quina diferència hi ha entre classificar i ordenar? 

Classificar és assignar els objectes a unes categories que els agrupen segons un criteri. En canvi, ordenar és disposar els objectes, també segons un criteri, però de manera graduada, normalment de més a menys o de menys a més.

De quins contes ha parlat la Laura a la sessió d’avui? 

Ens agrada donar valor als contes com a context per treballar matemàtiques. Podem treballar descripcions (què passa?), conjectures (què passarà?), argumentacions (per què ha passat?) i moltes coses més. Avui, la Laura ha parlat, primer, de “Qui, què, qui”, d’Olivier Tallec. I, per acabar, ens ha explicat un dels nostres contes favorits: el magnífic “Un llibre”, d’Hervé Tullet. 

Tot el que ha explicat la Laura és molt important, però se’ns ha fet curt. Podríeu fer un curs dedicat exclusivament a l’Etapa d’Infantil? 

Com sabeu, la formació #confiMATHS ha estat un esforç que hem dut a terme amb la millor voluntat del món per ajudar-vos a aprofitar millor el confinament. La nostra intenció, i tenint en compte l’entusiasme que ens heu mostrat, és continuar fent algunes sessions més, i de fet podeu proposar temes en el següent enllaç ▶️ “De què t’agradaria que tractessin les properes formacions?”

Amb tot, sabeu que Innovamat és un projecte per fer matemàtiques manipulatives, riques i competencials que podeu triar com a escola, des de P3 fins a 6è! Us assessorarem, us portarem tots els materials, guies didàctiques amb totes aquestes idees i més, i també us oferirem formació docent! D’altra banda, si la proposta no us convenç però voleu més didàctica, també podeu valorar demanar-nos una formació específica com a escola. Vindrem encantats a compartir matemàtiques riques amb vosaltres!

Recent posts

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.