Podeu veure de nou la segona sessió de #confiMATHS al nostre canal de Youtube o en el següent enllaç ▶️ Sessió 1. El currículum

En aquesta nova sessió de #confiMATHS, la Laura Morera ens ha parlat de l’organització del currículum. Per una banda, hem analitzat “el què” hem d’ensenyar: blocs de continguts, idees centrals i continguts. Per l’altra “el com” fem matemàtiques: les dimensions de la competència matemàtica. Fent una connexió amb allò que vèiem a la sessió 0, és fonamental gestionar les activitats de manera que ens permetin desenvolupar tots els continguts al llarg de les diferents etapes, sempre en un ambient competencial. És a dir, hem de procurar enriquir el quefer a l’aula tot fomentant la resolució de problemes, el raonament i la prova, les connexions entre conceptes i la comunicació i la representació per tal que els infants no només aprenguin els conceptes sinó que, a més, desenvolupin la seva competència matemàtica.
Molts i moltes ens heu demanat la infografia de les dimensions que hem projectat, us la deixem en el següent enllaç ▶️ Infografia de les dimensions.

A més, us hem proposat un nou repte per fer a casa:
- Agafeu 4 cigrons, en pinteu 2 de negre i els introduïu tots 4 en una bossa. Ara cal que feu 20 extraccions i anoteu quantes vegades els dos cigrons han sortit del mateix color i quantes vegades han sortit de diferent color. El resultat el podeu afegir al següent enllaç ▶️ Resposta al repte dels cigrons.
El dimecres veurem si les nostres conjectures inicials eren certes!
I per acabar, TOP 6 de preguntes més recurrents o rellevants del directe:
Per on podem fer arribar les preguntes que sorgeixin durant les sessions?
Ho podeu fer per diferents vies. Durant les sessions, podeu utilitzar el xat del mateix Youtube. A vegades, però, som conscients que és una mica caòtic i no arribem a tot. En aquests casos, us recomanem preguntar a través de les nostres xarxes socials: Instagram o Twitter. Si no en disposeu, sempre podeu fer-nos arribar qualsevol qüestió a info@innovamat.es.
On hem de compartir els deures?
Els reptes que us proposem com a “deures” sempre tenen la voluntat de fer-vos reflexionar sobre els processos mentals que esteu seguint per resoldre’ls i, a més a més, que pugueu barrinar sobre com els portaríem a l’aula. Durant la sessió següent, de fet, mirarem de treure’ls tot el suc matemàtic possible. Dit això, si un cop realitzats voleu compartir algun testimoni de les vostres reflexions i raonaments a través de les xarxes, us animem a fer-ho etiquetant a Innovamat i fent servir l’etiqueta #confiMATHS.
On es poden trobar les idees centrals?
Quan parlem d’idees centrals, ens referim a conceptes transversals que han de vertebrar les matemàtiques des d’Educació Infantil fins a Secundària. Tant els nostres experts en didàctica com el Departament d’Educació encara hi treballem. A més a més, també volem aclarir que les idees centrals no són el mateix que els continguts clau. De fet, per nosaltres aquests perden importància vers les idees centrals, sobretot, per la seva manca de transversalitat. Us deixem l’enllaç a un document de referència tant per nosaltres com per al Departament d’Educació ▶️ Idees Centrals
Alguna de les sessions podria anar dedicada a l’avaluació?
La sessió com a tal no està prevista tot i que no hi tanquem la porta. Tot i això, durant les properes sessions, mirarem de fer-hi èmfasi a mesura que anem desgranant les múltiples possibilitats que ens ofereixin les diferents activitats que veurem. Com explicàvem avui, hauríem de ser capaços i capaces de fer una gestió de les activitats que ens permetés generar a l’aula un ambient de resolució de problemes. D’aquesta manera podríem fer observacions entorn de totes i cadascuna de les dimensions. Ara bé, som conscients que això és molt difícil i que, depenent de la situació, unes són més fàcils d’observar que d’altres. Com solem dir, és qüestió de “posar-se les ulleres adequades” en funció d’allò que vulguem avaluar i anar fent petites observacions en el nostre dia a dia. Entenem que l’avaluació no és una tasca senzilla. Per això, omplim les nostres guies didàctiques amb suggeriments per ajudar-vos a fer aquestes observacions i avaluar tant continguts com dimensions, a poc a poc i al llarg de tot el curs. Ah! I recordeu que l’avaluació ha d’anar sempre a favor de l’aprenentatge!
Feu servir la calculadora com a eina de treball?
Desenvolupar la competència digital dels infants és un dels molts objectius que tenim a l’aula. Aquí, la calculadora hi juga un paper fonamental. Per nosaltres s’ha de convertir en una eina d’aprenentatge i el que cal tenir molt clar és quan, per què i amb quina finalitat última l’utilitzarem. Per exemple, a la proposta d’Innovamat introduïm l’ús de la calculadora a finals de CicleMitjà i ho fem principalment en 3 àmbits:

- Com a eina de verificació de càlculs.
- En exercicis contextualitzats on els nombres són grans, i sempre després d’haver identificat quines operacions calen en cada cas.
- Per fer comprovacions de conjectures que hem fet amb patrons numèrics.
Com contextualitzaríeu aquest problema (el dels triangles) dins d’una situació real? Potser els alumnes no troben sentit a trobar triangles sense cap objectiu clar, no?
És important fer matemàtiques en diferents contextos i, sobretot, és important que aquests contextos tinguin sentit per als infants i estiguin adaptats a la seva realitat. Així, no sempre hauran de ser contextos de la vida real: a vegades també podran anar lligats a un conte, a un recurs interactiu, a un recurs literari, o a un joc o repte que els motivi en aquell moment.
Un bon context per al repte dels triangles, per exemple, és el que proposem en el marc de les nostres Aventures. Us deixem aquí l’enllaç als vídeos que el presenten per si els voleu visualitzar Els Bmath i el retorn de les matemàtiques ▶️ Vídeo 15 i Vídeo 16.