Skip to content

Activitats de temporada per a educació infantil

Rutinas infantil

Aquí trobaràs activitats, en forma de Tallers o Espais, per treballar amb els teus alumnes el pas del temps i les seves característiques concretes.

Què són les rutines a educació infantil?

Segur que et sona: quan entrem a l’aula, deixem les nostres coses sempre al mateix lloc, seiem en cercle per començar el dia amb unes rutines concretes o una assemblea, esmorzem a la mateixa hora, tenim un ritual especial per connectar com a grup, cantem una cançó per tornar a la calma després de sortir a l’exterior, etc.

A l’etapa d’educació infantil trobem moments de la vida quotidiana que nodreixen els aprenentatges dels infants. Aquests moments són les rutines: moments reals que estructuren el nostre dia a dia. Tal com diu Loris Malaguzzi, «si es fan coses reals també són reals les seves conseqüències»; és a dir, els esdeveniments i les experiències que sorgeixen en la quotidianitat de l’aula donen lloc a respostes i conclusions reals que neixen dels infants.

Per què són importants les rutines per als infants?

Potser us pregunteu per què són tan importants aquests moments, sobretot, en l’etapa d’infantil. Els conceptes de ritme, de rutina o de repetició són essencials per als infants per desenvolupar l’autonomia, generar tranquil·litat i aprendre a anticipar-se. Cada aula té els seus propis moments que es repeteixen dia a dia i de la mateixa manera. Per exemple, una cançó que facilita un moment de transició, una rutina per començar el dia, una hora i un hàbit concret en el moment de l’esmorzar, etc.

Per això aquests moments es converteixen en punts d’ancoratge que ens ajuden a anticipar què farem i ens estructuren en l’espai i el temps, cosa que ens ofereix comprensió i seguretat.

Rutines amb una mirada matemàtica

A Innovamat donem una importància especial a aquests moments del dia a dia, a la vida a l’aula. Per això, t’oferim exemples de com podem continuar treballant la mirada matemàtica en aquests espais i, sobretot, com ho podem fer de manera vivencial i significativa. Hem ideat recursos de jocs breus per fer servir durant les transicions i exemples concrets sobre com utilitzar moments, com la trobada del matí, per formular preguntes matemàtiques. I també recomanacions de contes amb contingut matemàtic que podem llegir durant el dia.

Però què passa amb altres tipus de ritmes? Com, per exemple, el ritme setmanal o l’anual. El treball del calendari és un clar exemple de rutina que ens ajuda a situar-nos en el temps i té un paper molt important en aquesta etapa. Per exemple, a principis i a finals de mes podem fomentar converses sobre què ens diu el nostre calendari: «Hi ha algun dia especial, sigui festiu o algun esdeveniment de l’escola o de l’aula?», «ha estat o serà l’aniversari d’algú?». Això ens permet parlar sobre els números que apareixen al calendari i generar preguntes riques que resoldrem amb estratègies matemàtiques.

Però, a més a més, el ritme anual ens ajuda a connectar amb la natura i a entendre el món que ens envolta. És molt comú que a les escoles trobem moments en què celebrem, de maneres diferents, l’arribada de les estacions, cadascuna a la seva manera i amb els seus propis rituals.

I què t’oferim? A continuació, et proposem algunes activitats, en forma de Tallers o Espais, per entendre millor aquest pas del temps i algunes de les seves característiques concretes. Esperem que et sigui útil!

Prova Innovamat durant 30 dies.

Si no tens un compte d'Innovamat i vols provar totes les activitats que hi ha a continuació, prova gratuïtament la proposta durant 30 dies.

Activitats d'hivern

Activitat d’I3 – Marques a la neu

Activitat d’I4 – Simetria en els flocs de neu

Activitat d’I5 – Flocs de neu 

Activitats de primavera

Activitat d’I3 – La primavera

Activitat d’I4 – La primavera 

Activitat d’I5 – La primavera

Celebrem Sant Jordi a l'aula!

Conte d’I3 – Qui què qui

Conte d’I4 – El nap gegant 

Conte d’I5 – Onze dames atrevides

Practica la grafia dels números

Grafisme

Activitat d’I3 – Grafisme

Activitat d’I4 – Grafisme 

Activitat d’I5 – Grafisme 

Jocs de taula

Joc per a I3 – Spacio

Joc per a I4 – Rally de pastanagues

Joc per a I5- Bestioles

  • Judith Fábrega

    Amant de les mates i mestra d’infantil per vocació. Llicenciada en Educació Infantil per la UAB i doctorada en «curriculum and instruction» per la University of Florida. Gràcies al programa Profesorado Visitante va marxar a fer de mestra a una escola bilingüe de Kindergarten als Estats Units. «La sensació de màgia que sento quan entro en una aula d’infantil no marxa mai.» Innovamat em permet això: canviar la mirada cap a la infància, començant per les mates!

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.