Skip to content

3 recomanacions per combatre les pèrdues d’aprenentatge

Pèrdues d'aprenentatge

Taula de continguts

Ja fa temps que docents i famílies ens expresseu la voluntat de seguir treballant matemàtiques durant èpoques no lectives. Hi hem estat donant moltes voltes, perquè no volíem oferir-vos deures d’estiu tradicionals. Creiem que en èpoques de vacances és important que els nens es diverteixin fent-se preguntes, descobrint i, en definitiva, pensant.

Ara bé, tenir bons recursos per seguir aprenent matemàtiques és una bona opció per combatre les pèrdues d’aprenentatge, sobretot en èpoques de vacances. Has sentit a parlar algun cop d’aquest fenomen? Sigui com sigui, sens dubte és un tema que ha generat un debat intens en el camp de l’educació.

Si vols saber-ne més i descobrir algunes opcions per fer front a aquesta pèrdua, et convidem a seguir llegint; a veure què et semblen les alternatives que et proposem!

Què és el fenomen de learning loss o pèrdua d'aprenentatge?

El fenomen del learning loss o pèrdua d’aprenentatge es refereix a la disminució o retrocés en els coneixements i les habilitats dels alumnes a causa de la manca de pràctica o de continuïtat en l’aprenentatge. Això passa quan experimenten interrupcions perllongades en la seva educació. Un clar exemple és el període de vacances d’estiu, ja que molts alumnes no estan exposats a la instrucció regular i poden experimentar una pèrdua significativa en les seves pràctiques i coneixements.

Què diu la investigació sobre la pèrdua d'aprenentatge?

Diversos estudis han demostrat que els alumnes tendeixen a obtenir puntuacions més baixes als exàmens del final de l’estiu que no pas als que fan abans de començar les vacances. Per exemple, un article de la Brookings Institution, «Summer learning loss: What is it, and what can we do about it?», aborda el concepte de la pèrdua d’aprenentatge durant l’estiu a diversos estats dels EUA, i ofereix suggeriments per combatre aquest problema.

L’article explica que, de mitjana, durant les vacances d’estiu perden l’equivalent a 1 mes d’aprenentatge escolar, aproximadament, i que les matemàtiques són les que experimenten una disminució més pronunciada, sobretot en numeració i càlcul.

Tot i això, hi ha altres variables que poden potenciar aquesta pèrdua entre els alumnes. En l’estudi d’Education Next «Is summer Learning Loss Real?», l’autor qüestiona que hi hagi pèrdua d’aprenentatge durant l’estiu i examina la fiabilitat de les afirmacions que s’han fet sobre aquest tema. Planteja que altres factors, com els desavantatges socioeconòmics i la qualitat de l’educació, poden tenir un impacte més significatiu en les bretxes de rendiment acadèmic que les vacances escolars per si mateixes.

Però el que sí que sembla que sabem sobre l’aprenentatge d’estiu és que hi ha un resultat que es replica consistentment en totes les proves, com es pot veure en el gràfic següent.

Learning loss maths

(von Hippel and Hamrock, 2019)

És tan obvi que és fàcil passar-ho per alt, però continua sent important: gairebé tots els infants, sense importar com d’avantatjats siguin, aprenen molt més lentament durant les vacances d’estiu que durant els anys escolars. Això vol dir que l’estiu també ofereix als alumnes que estan endarrerits ​​l’oportunitat de posar-se al dia. En altres paraules, la bretxa no només no augmenta gaire durant les vacances d’estiu, sinó que les vacances també ofereixen l’oportunitat de reduir-la.

En qualsevol cas, les pèrdues d’aprenentatge representen un desafiament per a molts mestres. Per tant, és fonamental fomentar l’aprenentatge continu dels alumnes, fins i tot més enllà de l’entorn escolar, mitjançant l’ús de recursos i activitats complementàries.

Com podem combatre la pèrdua d'aprenentatge?

Per prevenir aquesta pèrdua de coneixements, els experts recomanen que els alumnes tinguin accés a activitats i reptes per mantenir la ment activa i disminuir les interrupcions en la seva educació. A l’estudi de la Brookings Instituition, per exemple, parlen de plantejar activitats pràctiques o recreatives per garantir un temps adequat de dedicació.

Conscients d’aquesta problemàtica, molts mestres i famílies han buscat solucions per contrarestar les pèrdues d’aprenentatge durant les vacances. Una eina efectiva que ha guanyat popularitat és l’ús de quaderns d’estiu: recursos dissenyats específicament per reforçar coneixements adquirits durant l’any.

Però també hi ha moltes altres opcions que poden ajudar a apropar les matemàtiques als infants durant períodes no lectius. A continuació, us en donem uns quants exemples.

Matemàtiques als museus

Una bona manera de gaudir de les vacances i seguir fomentant l’aprenentatge de les matemàtiques és visitar diferents llocs destinats a aquesta disciplina. Per exemple, els museus. Hi ha molts museus dedicats a les ciències i a les matemàtiques. A Catalunya, per exemple, podem trobar el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) o el Museu de Ciències Naturals de Barcelona; però també destaquem altres exemples com el Museu de les Ciències de València o el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid. Visitar un d’aquests espais és una oportunitat perquè els infants puguin interactuar amb les matemàtiques i les ciències de manera divertida i vivencial. En aquest enllaç trobaràs un mapa interactiu amb tots els museus dedicats a les ciències a Espanya.

Quaderns de reptes matemàtics

Una segona opció són recursos i activitats que segueixin fomentant l’aprenentatge de les matemàtiques. Per exemple, els reptes matemàtics que fomenten les competències. Des d’Innovamat hem creat una sèrie de quaderns plens de reptes matemàtics per fer en família anomenats Enigmath. N’hem dissenyat un per a cada cicle de primària, amb els continguts curriculars respectius. Les històries dels quaderns estan protagonitzades per la colla els Bmath, que es troben amb un misteri que els petits de la casa hauran de resoldre. El misteri els conduirà per quatre camins amb ambients ben diferents, on trobaran moltes activitats que posaran a prova la seva competència matemàtica.

Quadern EnigmathTal com dicta la investigació en educació, les matemàtiques van molt més enllà de memoritzar fórmules i mecanitzar algorismes. Fer matemàtiques és ser capaç de buscar patrons per entendre millor el món. És saber connectar idees, comunicar amb precisió, buscar estratègies per resoldre problemes o ser capaç de representar diferents formes.

Si llegeixes aquest post i ets familiar d’un alumne de primària, una bona dinàmica per treballar els quaderns en família és plantejar-li moltes preguntes: «Com ho has fet, això? Com has arribat a aquesta conclusió?» Entendre els perquès i deixar raonar el teu fill o filla és fonamental. Et recomanem que llegiu alguns enunciats plegats i busqueu les respostes, deixant que sigui ell o ella qui lideri l’activitat.

A més, sempre que sigui possible, hem d’estar atents i disposats a demanar explicacions que fomentin la discussió en família, per aportar valor a la tasca. És possible que alguns algoritmes o estratègies no coincideixin amb els que els adults vam aprendre quan érem alumnes. Per això, el nostre consell és que pregunteu i mantingueu una mirada oberta; i que estigueu disposats a escoltar i a ser aprenents de nou.

Si vols saber més sobre els quaderns d’Enigmath, i on trobar-los, et recomanem clicar el següent botó.

Llibres i jocs per treballar les matemàtiques en família

Finalment, hem seleccionat, per a totes les edats, una varietat de llibres, contes i jocs de taula que fomenten l’aprenentatge de les matemàtiques i desenvolupen les seves competències de manera lúdica, divertida i, a més, per a tota la família. Els podràs trobar en aquest article.

Sens dubte, els jocs són un recurs excel·lent per generar situacions d’aprenentatge i gaudir en família. En aquesta recopilació t’expliquem una mica tot el contingut matemàtic que treballem en cadascun i també com gestionar-los en família.

Esperem que aquestes recomanacions et siguin d’utilitat, i que gaudeixis molt de l’estiu!

  • Laura Morera

    La Laura Morera és llicenciada en matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), doctora en didàctica de les matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i col·laboradora a Innovamat. La Laura compta amb més de 17 anys d'experiència docent a primària, secundària i a la universitat, i també ha liderat formacions per a docents. De fet, és coautora del llibre "Aprender a enseñar matemáticas en la educación secundaria obligatoria", conjuntament amb la Cecilia Calvo, en Jordi Deulofeu i en Joan Jareño; entre altres publicacions.

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.