Skip to content

Testimoni d’Aiora: «Com a professora, el que et dona és molta seguretat»

opinió innovamat

Aquest any l’Aiora Aizpurua ha estat mestra de 1r de Primària a l’escola Alkartasuna Lizeoa de Beasain, al País Basc. Després del seu primer any amb Innovamat, ha volgut compartir les seves sensacions i la seva experiència per animar altres docents que, com ella, hauran d’aprendre o estan aprenent com «fer Innovamat» a les seves aules.

Aiora, quin creus que és l’aspecte més positiu de treballar amb Innovamat?

Hola! Doncs, com a professora, el que et dona és seguretat. Tens la sessió totalment preparada i l’únic que has de fer és estudiar-te-la. A més a més, tot està molt ben organitzat: al Laboratori es treballa això, a les Aventures allò… L’únic que s’ha de fer és decidir què impartiràs en cada sessió i posar-t’hi. I dedicar el teu 100 % als alumnes.

És important el que comentes d’identificar bé els continguts, perquè les matemàtiques són punyeteres: si no entens bé la base, no és fàcil avançar…

A mi no m’han agradat mai les mates, i aquest any, després de veure el projecte, he començat encantada. Crec que això també ho he transmès als infants. Quan els dic que toca matemàtiques, s’emocionen i llavors penso: «Com és això?!». Estan molt més motivats, no passa res si s’equivoquen, un diu una estratègia, l’altre, una altra… És tot molt fluid. Es dialoga i manipula molt, i això els ajuda a fer-se costat els uns als altres.

A més a més de la motivació, notes que tenen més predisposició per participar?

Sens dubte! Primer es treballa amb tots, després en petits grups, i per últim, cadascú a la seva llibreta. Els alumnes aprenen a treballar en grup, a participar i a verbalitzar les seves idees. Moltes vegades no tenen la sensació d’estar estudiant matemàtiques, sinó de jugar, i jo penso: «Si sabessis quantes sumes has fet sense voler i sense adonar-te’n en aquesta sessió…».

Escola: Alkartasuna Lizeoa (Beasain)

Quin és l’avantatge de treballar amb Innovamat per als docents?

Jo ja porto 11 o 12 anys en l’ensenyament i m’he adonat d’una cosa: és com la medicina. El doctor no pot crear les seves pastilles, anar al laboratori, fer proves, dirigir-se als pacients i dir-los quantes pastilles han de prendre. Doncs a nosaltres ens passa el mateix. Jo soc professora, de manera que necessito que algú creï el material per jo poder-lo aplicar després a l’aula. I crec que Innovamat fa això: fa la feina de laboratori perquè puguem posar-ho en marxa en la nostra realitat, la nostra classe. Cada aula és un món.

El que jo vull és estar amb els alumnes i compartir amb ells aquell moment. Aquesta és la meva vocació.

Com va ser l’inici amb Innovamat?

A l’inici, és normal tenir por. Però al final, quan ho entens tot i tens la visió global del curs… tot cobra sentit. És cert que requereix un canvi de xip, ja que t’ha d’agradar fomentar el treball en equip, però, en el meu cas, com que sempre m’ha agradat aquesta dinàmica, ha estat fàcil.

A més a més, el fet de tenir una persona que et dona suport i et resol els dubtes constantment, no té preu. La figura de l’assessor és imprescindible.

Parlem de les famílies: Van sorgir molts dubtes? Els va costar fer el canvi a casa?

Cada trimestre els he enviat un videotutorial explicant-los com fem les sumes, com fem servir el material manipulatiu… perquè ho treballin a casa, o, com a mínim perquè sàpiguen com treballem. I ho han agraït molt.

Tot i que és cert que moltes vegades t’entren dubtes, perquè els pares diuen que allò no ho han estudiat així, que si no són molt petits per treballar amb una app…

Cert! El tema de l’App Innovamat…

Però, primer, aquests infants han crescut amb les tecnologies, són molt més hàbils que nosaltres. I segon, quan van accedir a l’app des de casa, van poder veure in situ com fèiem les sumes, els jocs de geometria… Els infants estan supermotivats amb l’aplicació.

L’app dona sentit a tot, ho globalitza. Per exemple, en les sessions de Laboratori, si veus que alguna cosa no ha quedat clara o que no l’han interioritzat com cal, poses el joc a la pantalla… i llestos!

Entrades recents

Subscriu-te a la Newsletter

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu email.