Skip to content

Testimoni de Julián: «Ha canviat la concepció de l’ensenyament de les matemàtiques»

opinio innovamat canaries

Julián és cap d’estudis al col·legi CEIP Playa Honda de Canàries. Aquest ha estat el primer any que han treballat amb Innovamat a les aules, i ha volgut compartir la seva experiència amb nosaltres.

Des de la teva visió com a cap d’estudis, per què vau decidir començar a treballar amb un projecte com Innovamat?

Volíem optar per una forma diferent d’ensenyar les matemàtiques. Buscàvem una cosa innovadora, diferent. Quelcom per combatre la idea que les mates són avorrides i insípides, perquè ens ajudés a despertar l’interès dels nens i nenes. I llavors va ser quan va entrar en escena Innovamat. Des d’un primer moment ens va cridar l’atenció la seva visió, la forma d’entendre i de veure les matemàtiques. Cada pregunta que fèiem tenia resposta, i no només això, sinó que tot tenia una coherència i un sentit. A més, la imatge era molt professional, sempre disposats a ajudar, resoldre dubtes… Així que finalment vam decidir fer el pas.

 

Què és el que més t’ha agradat de treballar amb nosaltres aquest curs?

La innovació. La proposta en si ja ens agradava molt, a l’equip, i personalment m’encanten les mates, però a més vèiem que era una cosa que tenia coherència i sentit. D’altra banda, i centrant-me en la visió més tècnica com a cap d’estudis, la professionalitat de l’equip és innegable: tant el tracte amb els assessors, com amb l’Equip Solver o l’equip tècnic… transmeten confiança total.

Sí que és cert que al principi als mestres els va costar el canvi en l’àmbit pedagògic, però, a poc a poc i gràcies a aquesta proximitat i a les formacions que ens van oferir, es van anar relaxant i van començar a gaudir del projecte i la tranquil·litat que proporciona saber que tens cada sessió plantejada i preparada prèviament. A més, veure el progrés dels infants ha estat fantàstic, la qual cosa que ha ajudat que estiguin contents i vulguin fer Innovamat el curs vinent.

 

I, Julián, pel que fa a la motivació de l’alumnat, has vist un canvi respecte a cursos anteriors?

Jo no estic amb els alumnes directament, però sí que sé que estan més motivats; sobretot amb les hores d’app i les Aventures. També sé que hi ha famílies que han preguntat per com poder fer-ho a casa.

Julián durant la celebració del 30è aniversari del CEIP Playa Honda

Ara que comentes això de les famílies, com han percebut elles el projecte al llarg del curs?

Soc conscient que les famílies han experimentat dificultats, ja que al final es tracta d’estratègies que no coneixen, que no dominen o, simplement, que no són els algoritmes tradicionals, però sé que han demanat formacions o tutories amb els docents per informar-se. Una de les propostes que vam dur a terme a final de curs va ser fer formacions un poquet més especialitzades i individualitzades amb les famílies de l’escola, per poder ajudar els nens i nenes a casa.

També sé que una de les mares de l’escola, que és mestra en un altre centre, va veure la motivació de la seva filla amb les matemàtiques i ens va estar preguntant sobre Innovamat. Quan li vam explicar la proposta, va quedar encantada. Els nens comparteixen la motivació a casa i llavors els pares s’impliquen i, en casos com aquest, alguns també volen compartir aquesta motivació amb els seus propis alumnes.

 

Per cert! Respecte a això que comentes… El centre d’aquesta mare comença amb Innovamat aquest any.

Això mateix! És que el boca-orella funciona… i això és per algun motiu.

 

Canviant una mica el focus de la conversa… Si penses en els docents que han dut la proposta a l’aula, què creus que els ha pogut aportar?

El fonamental és que els ha canviat la concepció de l’ensenyament de les matemàtiques. Actualment, estem immersos en un tradicionalisme, en un A, B i C, que no és vàlid del tot per als alumnes. No dic que això no pugui servir o que no pugui desenvolupar la competència matemàtica, però no s’aconseguirà arribar a tothom com amb un projecte així. Innovamat és molt més competencial i significatiu. Jo crec que el fet de veure alguna cosa nova, i no em refereixo a veure-ho només en una conferència, en un taller o en una formació, sinó a experimentar-ho cada dia, fa que ho puguis conèixer i aprendre bé, per poder ensenyar-ho i canviar aquesta concepció. Així que, treballar-ho de primera mà també és significatiu per als docents.

I pel que fa a la progressió de línia de centre, com ho perceps?

Per a nosaltres que existís una estructura, una coherència i, sobretot, una continuïtat en la proposta era un requisit fonamental. Tenim molta rotació de docents cada any, per la qual cosa necessitem un projecte en què estigui tot plantejat i s’exposi què cal fer i amb quina filosofia treballar. Al final és el mateix docent qui, partint d’aquesta base, fa seva la proposta i la porta a l’aula a la seva manera cada dia, però sense perdre l’essència i la filosofia didàctica, que és el que ens proporciona estabilitat com a centre.

 

És important destacar que aquest ha estat el vostre primer any, per tant ha estat un any d’adaptació. El primer trimestre va ser difícil, però la vostra evolució ha estat molt positiva: heu acabat gaudint i entenent el projecte.

Sens dubte! Cada any tindrem gent nova, però mentre els que es mantinguin puguin donar feedback als nous companys i transmetre’ls aquesta confiança i tranquil·litat a l’inici de cada curs, tot anirà fluint millor. A més, també es poden veure les connexions que hi ha amb el currículum, cosa que també aporta confiança a qui està començant. Estic segur que l’inici de curs serà millor cada any.

Escola: CEIP Playa Honda (Lanzarote)

Com ha estat la teva experiència amb l’acompanyament durant el curs?

Molt bona. El tracte amb tot l’equip d’Innovamat sempre ha estat boníssim. El suport i l’acompanyament que ofereixen és fantàstic. Fluid, amb confiança, proper, sempre disposats… Els docents sempre diuen: «Els enviem un WhatsApp i ens responen sobre la marxa» o «Passa qualsevol cosa, escrivim i l’equip tècnic ens truca aquell mateix dia». Tots aquests detalls de «ser sempre allà» es noten i donen un plus. La part humana és fonamental, i més en una professió com la nostra. És el salt de qualitat que, crec, no tenen altres propostes.

 

Per acabar, alguna última reflexió o alguna cosa que no t’hagi preguntat que se’t vingui al cap?

Estem contents. Com a part de la plantilla més tècnica, jo estic satisfet. El que marca la diferència és aquesta part humana que comentava abans. A més, hem ampliat cursos per a l’any que ve i ens hem ficat també en Infantil, perquè estem còmodes, estem a gust i confiem en el que estem fent.

Entrades recents

Subscriu-te a la Newsletter

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu email.