Skip to content

Nombres romans i com portar-los a l’aula

Fa temps, us explicàvem el sistema de numeració romana en 3 senzilles regles. Per això, avui us compartim una activitat rica perquè pogueu portar-la a l’aula i treballar aquest contingut de manera competencial i manipulativa. Veureu que treballarem continguts realment rellevants com numeració i càlcul i els nombres romans com a sistema de numeració.

En aquesta ocasió, la proposta que us portem s’emmaraca a les  acTRIvitats, que, com ja sabeu, són tasques que fomenten el desenvolupament de les competències matemàtiques en els alumnes.

Som-hi!

I. Plantegem i comencem a pensar!

Quins nombres podem construir amb 4 escuradents? I amb 5?

Pretenem que els infants s’enfrontin a la tasca amb la voluntat de trobar totes les solucions. Per aconseguir-ho, els infants hauran de seguir alguna estratègia ordenada que els permeti assegurar l’exhaustivita

 • Podeu recomanar als infants que, per repassar l’escriptura de nombres romans de l’1 al 1 000, vegin aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=_9_cwBtpyTQ
 • II. Comprovem i seguim pensant

  Quin nombre necessita més escuradents?

  Pretenem que els infants comprovin les solucions amb 4 escuradents i, després, que apliquin els aprenentatges per repensar la tasca amb 5 escuradents. 

  Amb 4 escuradents, entre l’I (1) i el M (1 000), a més del VII (7) i el LII (52) que apareixen al vídeo, es poden escriure els següents nombres: XII (12), XV (15), XX (20), XL (40), LV (55), LX (60) i M (1 000).

  I amb 5 escuradents, es poden escriure els següents nombres: VIII (8), XIII (13), XIV (14), XVI (16), XIX (19), XXI (21), XLI (41), LIII (53), LIV (54), LVI (56), LIX (59) i LXI (61).

  III. Reflexionem i anem més enllà!

  Pretenem que els infants reflexionin sobre quin raonament o quina estratègia han fet servir per trobar que el LXXXVIII (88) és el nombre entre l’I (1) i el M (1 000) que necessita una quantitat més gran d’escuradents, concretament 13.

  I quants escuradents necessitaríem per escriure tots els nombres des de l’I (1) fins al X (10)? Necessitaríem 28 escuradents.

  Podem plantejar més preguntes a partir d’aquesta font: https://oeis.org/A002963

  Vols provar més sessions?

  A la sessió 9: "Sistemes de numeració", de 4t de primària, descobrim sistemes de numeració diferents del nostre i fem deduccions per identificar-ne els nombres..

  Prova la sessió

  Entrades recents

  Subscriu-te al butlletí

  Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.