Skip to content

El tres en ratlla

tres en ratlla

Què és el tres en ratlla?

El tres en ratlla és un joc senzill de lògica i estretègia per jugar entre dues persones. L’objectiu és col·locar tres fitxes consecutives en una taula 3×3. Avui et portem una de les versions més clàssiques del tres en ratlla: el joc tic tac toe  Els jugadors van dibuixant circumferències o creus alternativament en una graella quadrada 3 x 3 amb l’objectiu de ser el primer a dibuixar-ne tres d’alineades.

Com es juga al tres en ratlla?

A partir de quina edat es pot jugar?

S’hi pot jugar a partir de cinc anys, tot i que per reflexionar sobre les estretègies guanyadores és preferible jugar-hi a partir de set o vuit anys. A continuació et deixem un llistat de preguntes riques que pots utilitzar amb els infants, segons el curs. 

A partir d'infantil
  1. Com es el tauler? És una graella quadrada de nou caselles.
  2. Quantes caselles el formen? Nou caselles.
  3. Sempre guanya algú? No, és interessant descobrir que de vegades el joc acaba en empat. 
A partir de cicle inicial
  1. Com són les línies que formen el tauler? Hi ha dues paral·leles horitzontals i dues de verticals. I, entre elles, són perpendiculars. 
  2. Quants 3 en ratlla diferents hi ha? N’hi ha vuit: tres d’horitzontals, tres de verticals i dues en diagonal. 
A partir de cicle mitjà
  1. Quantes caselles diferents hi ha? N’hi ha de tres tipus: la del centre, les quatre dels vértexs i les quatre dels costats. 
  2. Quants 3 en ratlla passen per cada tipus de casella? Per la casella del centre n’hi passen quatre, per les dels vèrtexs, tres i per les dels costats, dos. Això ens dona informació sobre les caselles on és millor jugar. 
A partir de cicle superior
  1. Qui té avantatge, el primer o el segon jugador? El jugador que comença a jugar té avantatge, però si el segon juga bé, pot aconseguir un empat. 
  2. Si analitzem partides possibles, quants inicis “diferents” hi ha? Hi ha tres jugades inicials possibles, d’acord amb les tres tipologies de caselles. 
  3. Observes alguna estretègia per guanyar sempre? No n’hi ha. El jugador que comença té una estretègia clara per començar: posar el seu dibuix a la casella central, per on passa la quantitat més gran de tres en ratlla. Però el segon pot forçar l’empat si comença jugant a un dels vèrtexs i, a partir d’aquí, no s’equivoca. 

Vols saber-ne més? Et deixem la guia per si vols donar-li un cop d’ull. 

Vols portar-ho a l'aula?

El repte 14: "Sudokus i trencaclosques de segon" de 2n de primària, resolem sudokus i trencaclosques lògics seguint regles diverses.

Prova-la a l'aula

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.