Skip to content

Activitats per escoles durant el confinament: acTRIvitats!

Què són?

Les acTRIvitats són tasques amb una clara vocació de fomentar el desenvolupament de les competències matemàtiques en els infants. Estan formades per tres fases: “Plantegem i comencem a pensar!”, “Comprovem i seguim pensant!” i “Reflexionem i anem més enllà!”. Cada fase consta d’un vídeo molt breu que presenta situacions, planteja preguntes i convida a pensar-hi, o que resol preguntes anteriors i n’explora de noves. Hi ha acTRIvitats diferents i específiques per cada curs però, en casos d’infants amb necessitats educatives específiques, podeu explorar la possibilitat de presentar-los les de cursos inferiors o superiors al que els correspondria.

A Innovamat defensem que una activitat és competencialment rica quan l’enunciat de la tasca ho permet i, sobretot, quan la gestió de l’activitat fomenta que els infants desenvolupin la Resolució de problemes, el Raonament i prova, les Connexions i la Comunicació i representació. 

▶️ Infografia de les dimensions

És per això que creiem en la conversa a l’aula, guiada pel mestre, com a eix vertebrador de la construcció de coneixement i habilitats matemàtiques. Amb tot, les circumstàncies individuals o col·lectives en un moment determinat poden dificultar aquesta posada en comú a l’aula, tots plegats. En són exemples el cas d’un infant que s’ha de quedar unes setmanes a casa per qualsevol motiu o el confinament viscut arran de la pandèmia de COVID-19, entre altres.

L’objectiu que tenen aquestes propostes d’acTRIvitats és, per tant, donar eines i idees als i les docents per plantejar tasques riques i, alhora, fomentar el màxim possible l’autonomia dels infants. En qualsevol cas, la gestió d’aquestes tasques segueix sent igualment fonamental, malgrat que sigui a distància.

A continuació teniu enllaços a les acTRIvitats dels diferents cursos:

 

AcTRIvitats 1r

AcTRIvitats 2n

AcTRIvitats 3r

AcTRIvitats 4t

Com les podem gestionar?

Les casuístiques amb què us podeu trobar, com a mestres amb la necessitat o l’interès de fer servir aquestes acTRIvitats, són molt diverses. Fins i tot les podeu fer servir a l’aula, on la vostra gestió habitual pot ser ben bona per dur-les a terme. En qualsevol cas, per la següent proposta de gestió suposarem que us trobeu amb la limitació d’haver-les de gestionar telemàticament.

En primer lloc us recomanem, abans de proposar res als infants, veure els tres vídeos, resoldre els problemes vosaltres i, després, llegir les observacions didàctiques corresponents, que trobareu en aquest mateix bloc i us ajudaran a observar els problemes amb una mirada competencial. És important no oferir els tres vídeos al mateix temps i deixar un espai entre ells per reflexionar-hi.

En segon lloc, us recomanem triar un canal de comunicació amb l’infant. Si pot ser, aquest canal ha de ser bidireccional: volem fer-li arribar les tasques en forma de vídeo (enllaços a YouTube que enviarem d’un en un i espaiats en el temps) i, també, rebre les seves respostes per fer-ne un retorn. Aquest canal pot ser des del moodle de l’escola o el correu electrònic, amb infants més grans, fins al WhatsApp amb la família, en el cas d’infants més petits. També podeu crear un grup de Telegram on tots els infants puguin participar.

En tercer lloc, malgrat que els tres vídeos que conformen l’acTRIvitat s’expliquen per si mateixos i són suficients perquè l’infant s’enfronti a la tasca autònomament, us recomanem avisar els infants que se’ls mirin amb paper i llapis al davant, que desin la feina que facin després de cada vídeo, i que aturin o reprodueixin els vídeos tantes vegades com necessitin. També és important acompanyar-ho tot amb una petita explicació sobre què espereu dels infants i les famílies: Voleu que us responguin després de cada vídeo? Voleu que esperin a veure el següent? Voleu que ho comparteixin amb els seus companys i companyes? N’espereu fotografies de les tasques resoltes? Una nota de veu amb l’explicació? Un vídeo? Fareu una videoconferència en directe per xerrar sobre la tasca? Com més concretem amb l’alumnat, millor.

Per últim, hem de ser molt conscients que la presa d’aquestes decisions de gestió telemàtica té implicacions més enllà de la didàctica de les matemàtiques. D’una banda, hem de tenir en compte que aquesta pot ser una molt bona oportunitat per educar també en competències digitals i cal que prediquem en l’exemple. De l’altra, hem de tenir molta cura amb els perills que impliquen aquestes decisions pel que fa a la privacitat de les dades, tant les nostres com, sobretot, les dels infants. Us recomanem coordinar-vos amb els responsables del centre en matèria digital i, en cas de dubte, buscar assessorament.

Recent posts

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.