Skip to content

Processos matemàtics al CIBEM

Innovamat-processos-matemàtiques-Cibem

Expliquem i escoltem!

Sí, ens encanten les mates. I molt! Per això ens apassiona reflexionar-les, discutir-les, explicar-les i escoltar-les. És per això que assistim, sempre que ens conviden i ens donen l’oportunitat, a jornades i congressos sobre didàctica i aprenentatge de les matemàtiques.

I també veiem important documentar-ho i explicar-ho, com quan vam assistir a l’NCTM, el congrés més gran en didàctica de les matemàtiques, o a les JAEM, a València. Aquesta vegada hem assistit a la IX edició del CIBEM!

CIBEM

El CIBEM, el Congresso Ibero-americano de Educação Matemática, és un dels majors congressos d’educació matemàtica, celebrat cada quatre anys. Reuneix a investigadors, docents i estudiants de postgrau dels països de parla portuguesa i espanyola. L’edició d’enguany, la novena, se celebra a la ciutat de Sao Pablo, al Brasil, en concret a la Pontificia Universidad de Catòlica de São Pablo (PUC-SP), organitzada conjuntament per la Federació Ibero-americana de Societats d’Educació Matemàtica (FISEM) i la Sociedad Brasileña de Educación Matemática (SBEM).

La nostra relació amb el CIBEM ja ve de lluny! Els nostres referents didàctics hi han assistit en diverses edicions. La Cecilia Calvo hi va assistir l’any 2013, a Uruguay; o l’any 2017, quan es va celebrar a Madrid i hi van assistir la Laura Morera, la Cecilia Calvo i la Blanca Souto. I, en la present jornada, hi hem anat 8 persones en dos tallers simultanis!

Els tallers que hem presentat tenien com a nucli temàtic els processos d’aprenentatge de les matemàtiques i proposar dues activitats riques per treballar-los. El taller de Primària el van presentar la Laura Morera, l’Alba Torregrosa, l’Anna Real i l’Albert Vilalta, duent a terme les activitats del Dictat Geomètric (Geometria) i la Persistència Multiplicativa (Numeració). El taller de Secundària va anar a càrrec de la Cecilia Calvo, el Marc Caelles, la Blanca Souto i el Marçal Torrellardona, proposant, com a dues activitats, la de “Daus d’Enters” (Probabilitat) i el “Cover-Up per resoldre equacions” (Àlgebra). Podreu recuperar els respectius tallers a les actes del congrés!

Vam tenir l’oportunitat d’assistir a altres conferències del congrés, i com és habitual, sortint amb ganes de veure’n més! Ens va fer especial il·lusió la conferència de “Resolució de Problemes en les aules de matemàtiques”, de la Norma Suely Gomes Allevato i presentada per l’Eduardo Mancera, vicepresident del Comitè Intramericà d’Educació Matemàtica (CIEAM). Una de les activitats que ens van presentar la compartim, a la nostra proposta per 2n d’ESO, “Tres aixetes i una piscina”.

Com us dèiem a l’inici, ens encanten les mates. I seguirem, sempre que tinguem l’oportunitat, explicant-les i escoltant-les en congressos i esdeveniments com en aquest interessantíssim CIBEM d’enguany!

  • Albert Saumell

    Guionista i redactor creatiu. Apassionat de les històries i defensor de l’educació com a motor de canvi. Combina la seva tasca com a Gestor de Continguts a l’equip de Comunicació a Innovamat amb estudis superiors en narrativa audiovisual.

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.