Recull de contes, llibres i jocs de taula amb contingut matemàtic
Triar alguna cosa per regalar pot ser tota una aventura. Cada any, quan s’acosten les festes, tant mestres com famílies ens demaneu consell per trobar opcions de regal relacionades amb l’aprenentatge de les matemàtiques. Dit i fet! Avui us portem un seguit de propostes amb les quals podreu fomentar situacions d’aprenentatge i divertir-vos amb tota la família. Som-hi!
Literatura i matemàtiques
Contes per infants d’entre 3 i 6 anys
- “QUI, QUÈ, QUI” i “QUI, QUÈ, ON”, d’Olivier Tallec
En aquests contes ens haurem de fixar en diferents qualitats (mesura, forma, posició) per descobrir de quin personatge ens parlen. També podem buscar diferents solucions que ens facin desenvolupar l’argumentació.
- “Un llibre”, d’Hervé Tullet
En aquesta aventura interactiva explorarem conceptes com la relació entre xifra i quantitat, la lateralitat, diversos atributs, etc. És un petit tresor que ja us vam recomanar (i explicar!) per Sant Jordi al nostre Instagram.
- “Anno’s counting book”, de Mitsumasa Anno
Tot i que el títol sigui en anglès, es tracta d’un conte il·lustrat, sense text. Aquí treballarem, per exemple, la cardinalitat, la relació grafia-quantitat i la posició relativa a l’espai.
Llibres per nens d’entre 6 i 9 anys
- “Mati y los Matemonstruos” de Clara Grima
Toca de manera amena i propera temes tan diversos com la Teoria de grafs (en la que l’autora és experta), el sistema decimal vs. sistema binari, l’aritmètica modular, estadística… I molt més! - “La gran idea de Bubal”, d’Anna Cerasoli
En aquest relat ens posem a la pell d’una pastora que ha de comptar ovelles… abans que els nombres s’hagin inventat! A partir d’aquest moment clau per la història, construirem les primeres idees de numeració, geometria i càlcul. - “La geometría del faraón” d’Anna Cerasoli.
Una bonica història que aprofundeix en els inicis de la geometria a l’antic Egipte i, a la vegada, anima a entendre diferents conceptes matemàtics i geomètrics a través del joc, la imaginació i la creativitat.
Llibres per nens d’entre 9 i 12 anys
- “Els trucs de les fraccions”, d’Anna Cerasoli.
Les fraccions formen part del nostre dia a dia: repartir una xocolatina a parts iguals, tallar un tros de pastís, etc. Aquest és un llibre molt pràctic que ens farà descobrir conceptes com les fraccions equivalents o la simplificació, així com explicacions i exemples molt interessants per poder començar a operar amb percentatges, relacionant-los de manera molt directa amb la idea de pensament proporcional. - “Tangram Gat”, de Maranke Rinck i Martin van der Linden.
El llibre ens proposa una variació del Tangram clàssic, el famós joc xinès que consisteix a formar figures amb les 7 peces sense superposar-les. A través d’una història plena d’imaginació i boniques il·lustracions, el lector haurà de resoldre reptes progressius a partir de diverses figures. - “Hasta el infinito y más allá”, de Clara Grima.
Un llibre molt especial: contes, matemàtiques i aventures alhora, que toca un munt de temes com l’infinit o el sistema binari. Ah! I les il·lustracions són una meravella!
Llibres per a joves a partir de 12 anys
- “Todos de fiesta con el número Pi” d’Anna Cerasoli.
Tracta la història i curiositats matemàtiques sobre Arquimedes i el descobriment del número Pi. Inclou referències a altres matemàtics com Pitàgores, Eratòstenes, Tales o Heró. - “El hombre que calculaba”, de Malba Tahan.
No us perdeu aquest exòtic viatge on l’univers dels números serveix per resoldre disputes, donar savis consells, superar perills i fer fortuna! Un llibre ple d’històries i endevinalles que no oblidareu! - “Los Simpson y las matemáticas”, de Simon Singh.
Sou fans dels Simpson? Sabeu quantes referències matemàtiques hi ha a la sèrie? Els seus guionistes senten devoció per aquesta disciplina! Us convidem a llegir aquest llibre, on descobrireu de manera divertida i amena conceptes matemàtics! Si voleu aprofundir-hi, no us podeu perdre l’article d’Els Simpsons i el Teorema de Fermat.
Jocs de taula matemàtics per gaudir en família!
Res millor que aprendre jugant, i més si tota la família hi està involucrada. Us proposem uns quants jocs de taula que farà les delícies de grans i petits.
Jocs per infants d’entre 3 i 6 anys
- “Little action”
És pels més petits de casa. Ens ajuda a treballar la posició relativa a l’espai mitjançant imatges i figures d’animals. - “Rally de zanahorias”
Ens anima a fer estimacions de mesura, espai i forma. Amb unes regles ben senzilles, el joc admet una gran quantitat de variants que farà als més petits ser d’allò més creatius. Si en voleu saber més, us deixem la recomanació completa aquí. - “Bunny-boo”
És un joc per treballar les vistes amb un conillet ben simpàtic, que consisteix a fer encaixar les peces fins a reproduir les imatges que ens proposa. De forma enginyosa, l’infant desenvolupa la visió especial, la resolució de problemes i la comunicació i la representació.
Jocs de taula per nens d’entre 6 i 9 anys
- “Pèsols”
Ens permet repassar el comptatge i la descomposició additiva de l’1 al 6. Un joc d’estratègia amb el que no només has d’aconseguir els teus punts, sinó també fer que el teu rival no els aconsegueixi! - “El valle de los vikingos”
Un joc que ens ajuda a reforçar el procés de raonament i prova, a partir de proposar-nos unes situacions d’aprenentatge molt interessants des del primer moment. Voleu saber-ne més? El tenim ressenyat al nostre canal de Youtube! - “Bestioles”
També trobareu una ressenya d’aquest joc al nostre canal! Farà que repassem els sabers de numeració, càlcul, relacions i canvi mentre ens divertim. En concret, ens permetrà treballar la composició i descomposició additiva de nombres!
Jocs de taula per nens d’entre 9 i 12 anys
- “Ubongo”
Joc ideal per treballar continguts d’espai i forma d’una manera molt entretinguda i lúdica. Un joc dinàmic i amb normes senzilles amb moltíssim suc matemàtic, que ens farà pensar en clau de simetria axial i rotacional. Voleu saber com? En el següent vídeo us donem alguns consells! - “SET”
És un joc de cartes (que trobareu recomanat aquí) amb el que desenvolupar la lògica, la concentració i la percepció visual. Tenim una baralla de cartes amb símbols, colors, nombres i fons. L’objectiu és ser el primer a trobar un SET, de l’anglès grup o conjunt de cartes. Molt recomanable! - “Código secreto”
Ens posarem en la pell d’uns lladres, que per aconseguir el botí necessiten desactivar les alarmes, numerades de l’1-20. Com ho farem? Amb 6 daus amb 9 cares (de l’1-9) i les 4 operacions matemàtiques bàsiques!
Jocs de taula per a joves a partir de 12 anys
- “El rey de los dados”
Un joc de daus on haurem de jugar amb l’atzar i l’estratègia. Els números i colors que surtin en els daus decidiran qui s’emporta els millors habitants al seu regne. - “EXIT”
Una saga de jocs, semblants a un “scape room” que fomenta el treball en equip i l’estratègia. L’habilitat per resoldre problemes serà clau per agafar avantatge.