Skip to content

Així va ser la visita del grup BAHEMA del Brasil a les nostres oficines!

Bahema Innovamat

Grup BAHEMA

Grup Bahema Education és una empresa d'educació bàsica formada per 16 escoles brasileres. El seu projecte pedagògic pretén millorar els processos d'ensenyament i aprenentatge per formar ciutadans crítics i dotar-los de recursos per viure de manera responsable.

Vam tenir l’oportunitat de rebre a les nostres oficines 15 docents de col·legis del Brasil i integrants del grup Bahema, que van venir a Barcelona per impartir formacions i visitar escoles referents.

Van estar interessats a conèixer la nostra proposta i nosaltres els vam rebre amb els braços oberts, ja que volíem entendre la seva visió i conèixer-los una mica més. Vam poder parlar amb ells sobre didàctica, explicar-los el que fem a Innovamat, conèixer la realitat de les seves escoles i, finalment, entrevistar Rejane Maia, una de les docents.

Rejane està graduada en pedagogia per la Universitat Federal de Pernambuco. Té un postgrau en constructivisme i psicologia cognitiva i aprenentatge per la Universitat Autònoma de Madrid. Fa 47 anys que treballa amb centres educatius. L’any 1985 va fundar l’escola Apoio, de la qual és la directora pedagògica, de línia socioconstructivista. Vols conèixer la seva experiència? Som-hi!

Coneixies Barcelona?

Sí, Barcelona sempre ha estat una ciutat que m’ha encantat. Ja és la quarta vegada que vinc i he pogut fer una mica d’amfitriona de dues companyes que encara no havien estat aquí. Per a mi sempre ha estat un lloc amb molta cultura i molta història. És una ciutat molt bonica, m’agrada molt tornar. Ja he dit a les meves amigues que a mi m’encantaria viure aquí…

A més, Barcelona m’inspira molt perquè és una ciutat amb grans professors. Per exemple, he pogut aprendre molt dels llibres d’Antoni Zabala i Cesar Coll. I m’encanten també els treballs de cultura visual de Fernando Hernández, que ha estat al Brasil diverses vegades. Trobo grans inspiracions aquí.

Heu visitat escoles, oi?

Sí, n’hem visitat unes quantes i l’última vegada que vaig venir, també. Hi ha molt bones escoles aquí i he viscut experiències molt interessants que m’han inspirat.

Explica’ns una mica la teva història amb Grup BAHEMA.

El 1985 vaig fundar l’escola Apoio al nord-est del Brasil i avui formem part d’un grup d’escoles anomenat Bahema. Molts dels centres d’aquest grup són constructivistes.

També, al grup hi ha escoles internacionals; i d’altres són escoles privades de preu més assequible per a famílies que ho necessitin.

Avui dia, el grup treballa en un projecte molt ambiciós però, alhora, preciós. Volem fundar escoles d’alta qualitat que no siguin privatives, és a dir, que no siguin supercares, partint de l’experiència de les escoles constructivistes i bilingües que pertanyen al grup Bahema.

Es contraposa el fet de ser una escola pública amb ser constructivista?

No, no. Al Brasil, la majoria d’escoles públiques de la meva regió ja han adoptat el constructivisme, però, desafortunadament, això ha generat conflictes perquè aquestes escoles no estaven preparades per a un canvi didàctic tan gran.

Si haguessis de destacar alguna idea d'Innovamat, quina seria?

En general, m’he identificat molt amb Innovamat perquè m’agrada molt la manera com entenen les matemàtiques. Aposten perquè els nens pensin i vulguin ser també protagonistes. M’agrada, també, el plantejament que els estudiants tinguin temps per pensar, ja que això mobilitza el seu raciocini. També coincideixo molt que els estudiants entenguin que la resposta a la pregunta és el procés, més que el resultat.

Però per a mi, el més important és destacar que els reptes que plantegen, basats en contextos significatius, permeten dur a terme un treball col·laboratiu magnífic. És fonamental que sàpiguen treballar en grup, o en parelles, perquè es fomenten més oportunitats de generar confrontacions d’idees i de conflicte cognitiu. Coincideixo molt amb el que ens ha explicat avui Albert Vilalta i surto amb moltes ganes de fer Innovamat al meu col·legi, ja que crec que treballem en una direcció semblant.

Moltes gràcies, Rejane, ens veiem al Brasil!
Grupo Bahema

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.