Skip to content

Més de 7.000 docents es formen en matemàtiques a la Gira Didàctica d’Innovamat

formacions didàctiques Innovamat

Hem superat un repte majúscul! Durant els mesos de juny, juliol i setembre hem recorregut tot el territori formant més de 7.000 docents en didàctica de les matemàtiques. No us podeu ni imaginar la il·lusió que ens ha fet poder-vos veure de nou i compartir aquesta experiència amb tots vosaltres!

Al llarg d’aquests tres mesos, hem recorregut més de 60 localitats de 5 països. Volem agrair enormement als 100 centres educatius que ens han obert les portes i ens han permès fer les formacions dins de les seves instal·lacions. Sense vosaltres, aquesta Gira Didàctica no hauria estat possible!

La Gira Didàctica d’Innovamat: formacions presencials en didàctica de les matemàtiques

A Innovamat som ferms defensors de la formació contínua. Al llarg de cada curs, portem a terme diferents seminaris, conferències i esdeveniments amb l’objectiu d’aportar eines als docents per fomentar l’aprenentatge competencial i gestionar l’aula.

Una de les formacions més importants és la d’inici de curs. Es tracta d’un moment cabdal per acompanyar els docents en la implementació de la proposta, i aprofundir en les bases de la didàctica i consolidar l’enfocament de l’aprenentatge competencial, tant per als que s’uneixen per primer cop al projecte com per als que ja fa anys que remen al nostre costat.

Enguany, hem pogut tornar a fer aquesta formació presencialment. Des del 2019, a causa de la pandèmia, no ens havíem pogut tornar a trobar. El nostre equip didàctic ha posat tota l’energia i passió en preparar aquestes formacions perquè fossin significatives per a totes les etapes. I l’experiència i els aprenentatges que ens emportem són molt positius!

A continuació, us fem cinc cèntims del que hem treballat:

Formació en didàctica de les matemàtiques per a infantil

Per a la formació d’infantil, vam preparar una jornada molt participativa i enriquidora! A través d’exemples i experiències reals de mestres que ja fa temps que utilitzen Innovamat a l’aula, vam fer una immersió en les dinàmiques de la nostra proposta educativa. També vam veure amb profunditat la trajectòria d’aprenentatge d’Espai i forma a través de figures de dues i tres dimensions; i com la incorporem de manera seqüenciada als tallers.

A més, vam posar en pràctica la gestió d’activitats riques a l’aula, destacant les estratègies que podem fer els mestres per fomentar oportunitats d’aprenentatge en moments de joc als Espais: quins tipus de preguntes podem fer, quin material podem emprar, com podem acompanyar les converses que sorgeixen entre infants, etc.

Formació en didàctica de les matemàtiques per a primària

La formació de primària la vam separar en dos itineraris. El primer el vam dirigir a docents que fa poc que treballen amb la nostra proposta. Amb ells, vam repassar la trajectòria didàctica de Numeració i càlcul, per comprendre la importància de presentar els continguts de manera seqüencial.

El segon, el vam dirigir a docents que ja fa temps que fan matemàtiques amb Innovamat. Amb ells, vam aprofundir en el pensament multiplicatiu i vam anar construint la seqüència didàctica, a través de diferents activitats.

En tots dos casos, vam dur a terme activitats riques de geometria i preàlgebra, per analitzar les oportunitats d’aprenentatge i viure de primera mà l’aprenentatge competencial.

Formació en didàctica de les matemàtiques per a secundària

A la formació de secundària vam reflexionar sobre els canvis que comporta fomentar un aprenentatge competencial a l’aula, centrant-nos en el paper fonamental del professor per ajudar a desenvolupar habilitats com el pensament crític i analític dels seus alumnes. A més, vam aprofundir en la trajectòria d’àlgebra, focalitzant-nos en la resolució d’equacions des de 1r fins a 4t d’ESO.

Però la nostra formació va anar més enllà! Vam veure com gestionar activitats riques a l’aula amb casos pràctics, convidant els professors a convertir-se en alumnes. Tots ells van participar en els diferents reptes i vam poder veure i analitzar com construir coneixement a través de preguntes estratègiques, creant debat a l’aula, acceptant l’error i, sobretot, gaudint de les matemàtiques!

Els reptes matemàtics de la Gira Didàctica!

Des d’Innovamat, hem donat moltes voltes a com dur a terme aquesta Gira Didàctica perquè fos inspiradora i emocionant per a tots els docents. Per això, tot l’equip didàctic d’Innovamat es va involucrar en el disseny d’aquestes formacions

Però no només això! Volíem veure-us gaudir, descobrir i deduir, resolent reptes. Així va néixer el got matemàtic, que ens ha acompanyat a tots els racons que hem visitat.

Valorem moltíssim tots els que heu fet l’esforç de venir presencialment a la formació. Nosaltres ho vam portar tant a l’extrem que, fins i tot, en algunes formacions vam fer un Kahoot analògic!

Des d’Innovamat, volem agrair a tots els docents la participació en aquestes jornades. Ha sigut un moment únic i fantàstic: poder-nos retrobar amb tots vosaltres, compartir impressions, experiències, i seguir-nos formant! Gràcies per tornar a ser alumnes per un dia i sumar-vos a totes les activitats esbojarrades que us hem proposat!

Gràcies, de tot cor, per formar part d’aquesta experiència. Ens espera un curs trepidant i ben emocionant. Som-hi!

Descobreix com ha sigut la Gira Didàctica d’Innovamat arreu del món

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.