Skip to content

Preguntes freqüents de les famílies d’Innovamat

Famílies-preguntes-frequents

Formacions per famílies!

Durant el passat mes d'octubre vam organitzar unes formacions d'acompanyament per a les famílies d'Innovamat. Durant les formacions van sorgir moltes preguntes que, per limitacions del directe, no vam poder respondre. Però no van caure en sac foradat! Hem recuperat les més repetides i les hem respost al nostre blog.

Què és Innovamat?

Innovamat neix el 2017 per donar resposta a la necessitat socioeducativa de treballar unes matemàtiques competencials a l’aula. Som una proposta per ensenyar i aprendre matemàtiques d’una manera estructurada, però flexible i plena d’activitats, amb la qual construïm el coneixement matemàtic mitjançant la manipulació, l’experimentació i la conversa a l’aula.

El nostre objectiu és transformar l’aula de matemàtiques. Per això estem en contacte constant amb les escoles i comprovem com Innovamat canvia el dia a dia d’alumnes i docents de diferents parts del món.

Com puc ajudar el meu fill/a des de casa?

Tenint en compte que els docents són els educadors en aquest àmbit, és importantíssim preguntar-los a ells quina és la millor manera d’ajudar els teus fills. Abans de res, és indispensable parlar amb l’escola.

A Innovamat hem preparat uns vídeos amb algunes de les estratègies de càlcul que fem servir en el dia a dia dels alumnes. Després que l’infant les hagi descobert i treballat a classe, podeu practicar-les i consolidar-les a casa.

Per què no feu servir les operacions que utilitzàvem nosaltres?

La manera tradicional de representar per escrit les operacions aritmètiques requeria mecanitzar i repetir per arribar al resultat correcte, sense entendre el significat del que s’estava fent. Abans calia obtenir el resultat de forma mecànica i ràpida. En canvi, ara ens focalitzem a trobar i treballar diferents estratègies transparents que ens permeten entendre què fem en cada moment; així desenvolupem la competència matemàtica dels alumnes i respectem els seus ritmes d’aprenentatge.

Per què s'afavoreix l'ús de pantalles a Innovamat?

A Innovamat apostem per un ús moderat de la tecnologia amb finalitats educatives, per la qual cosa els alumnes practiquen de manera sistemàtica, durant uns minuts a la setmana, amb l’App Innovamat.

Les pantalles formen part de la nostra vida, i com que la competència digital és un dels reptes del segle XXI, considerem necessari que els alumnes puguin utilitzar-les de manera conscient i moderada.

D’altra banda, aquestes eines ens permeten personalitzar l’aprenentatge i l’experiència per adaptar-les al ritme de cada infant. T’ho expliquem amb més profunditat aquí.

Com es treballen les matemàtiques amb Innovamat?

A Innovamat entenem que és important poder treballar les matemàtiques de manera que els alumnes puguin entendre-les i aplicar-les de la forma més eficient i significativa. Per això presentem conceptes matemàtics relacionats amb la numeració i el càlcul, la geometria i l’espai, la lògica, la mesura, l’estadística i la probabilitat. Perquè els infants els descobreixin a poc a poc, manipulativament, i els explorin, comprenguin i apliquin.

  • Aprenem a partir de la construcció i la descoberta, a través de sessions de matemàtiques dinàmiques i manipulatives.
  • Ens allunyem de la mecanització i fem servir estratègies transparents i diverses.
  • Fomentem la reflexió, la creativitat i l’amor per les matemàtiques.
 

Teniu evidències que el vostre «mètode» funciona?

Abans de res, volem deixar clar que Innovamat no és un mètode: és una proposta flexible i adaptable a la realitat de cada aula, ja que entenem les matemàtiques de forma oberta. 

A més, les nostres bases teòriques parteixen de la recerca d’avantguarda en l’àmbit de la didàctica de les matemàtiques, i tenen per objectiu que els alumnes comprenguin i interioritzin de forma significativa i que consolidin els coneixements.

Darrere de la nostra proposta hi ha doctors en didàctica de les matemàtiques que han dedicat gran part de la seva carrera a la recerca acadèmica per ensenyar i aprendre les matemàtiques d’una manera més competencial. I què vol dir «aprendre de manera competencial»? Des del Departament d’Educació es marquen unes directrius d’aprenentatge en les quals no només es dona importància als continguts, sinó també a les habilitats de l’alumne (competències).

L’objectiu del treball competencial és, com hem dit anteriorment, detectar i potenciar les habilitats i processos matemàtics que l’alumne necessita per desenvolupar la seva competència en aquest àmbit, però, a més, té l’avantatge que respecta els ritmes maduratius de cada alumne.

Si vols saber més sobre com es treballa de forma competencial, accedeix al següent enllaç.

Què passa quan després d'haver fet Innovamat a l'escola, a l'institut no ho fan?

La proposta és curricular, la qual cosa significa que treballem tots els continguts requerits dins del marc legal vigent i que, a més, seguim les orientacions metodològiques recomanades. En aquest sentit, no hi hauria d’haver cap problema en la transició cap a la secundària, i igual d’infantil a primària.

De tota manera, la nostra proposta comprèn les etapes des d’infantil fins a secundària, la qual cosa afavoreix que es mantingui la línia de centre al llarg de tota l’educació obligatòria.

Com s'avalua a Innovamat?

Innovamat és una proposta totalment curricular, per això té en compte les directrius del departament per poder avaluar. Amb la nova llei, l’avaluació se centra en les competències dels alumnes, i, amb això, la mirada canvia. No només es tenen en compte els continguts (si l’alumne sap comptar, per exemple), sinó també les competències o processos matemàtics involucrats.

Si vols saber-ne més, fes clic sobre la infografia de les matemàtiques competencials de la LOMLOE.

Entrades recents

Subscriu-te a la Newsletter

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu email.