El 14 de març s’ha dedicat el dia a Pi, pel seu format internacional de data: 3/14. I a més, des de fa quatre anys la UNESCO el va convertir en el Dia Internacional de les Matemàtiques.
El dia de Pi és una oportunitat genial per fomentar la participació, la creativitat i promoure connexions entre les matemàtiques amb tota mena d’àmbits, conceptes, i, en definitiva, amb el món que ens envolta. Per això, et portem un munt d’idees i activitats de la nostra proposta, per etapes, perquè puguis celebrar-lo amb els teus alumnes.
Activitats per a secundària
Comencem per l’etapa de secundària. A la primera de les dues activitats que et plantegem, connectarem amb la probabilitat per calcular l’àrea d’un cercle.
Si tirem 100 grans d’arròs, quants cauran dins del cercle?
T’agrada portar puzzles a l’aula? Aquesta activitat és perfecta per a tu. Amb peces en forma de pentòminos, et suggerim completar un puzzle en forma de Pi. A més, ja veuràs que tots els números de les peces tenen una relació molt estreta amb Pi…
Activitats per a primària
Per a la primària, et proposem una activitat on els alumnes hauran de descobrir l’àrea del cercle a partir de les seves diferents particions.
I una altra manera de treballar Pi és a partir de buscar diferents objectes cilíndrics, de diferents mides, i dividir-ne el perímetre entre el diàmetre. És una bonica manera de descobrir Pi veient que el resultat sempre dona el mateix.
Una activitat per a l’etapa d’Infantil
I no ens oblidem dels més petits! Per a l’etapa d’infantil, que encara no han descobert el nombre Pi, us recomanem fer braçalets Pi per treballar el comptatge, posant tantes peces consecutives del mateix color com cada decimal del número Pi.

Més activitats per a l’escola
Si t’has quedat amb ganes de més, per a tota l’escola i, per involucrar també a les famílies, et proposem que engresquis als infants i joves a portar esmorzars matemàtics. Pot ser una bona manera de potenciar la creativitat animant els alumnes que els presentin amb un títol original. Nosaltres, a Innovamat cada any ho celebrem. Per si t’animes a fer el mateix, et passem una plantilla que pots adaptar:
D’altra banda, si vols potenciar la creativitat literària dels teus alumnes, des de l’escola, podeu organitzar un concurs de Pi-relats, microcontes on s’amaga el nombre Pi. Cada paraula, de manera ordenada, ha de tenir la quantitat de lletres dels dígits de π. Et deixem alguns exemples d’aquesta proposta del CESIRE.
Finalment, per connectar encara més les matemàtiques amb les arts, et suggerim visionar a l’aula el clàssic curtmetratge Pipas. Un curt que explica de forma subtil i divertida què és Pi i el significat del seu símbol. O bé, una altra proposta és repassar el conegut poema de Wislawa Szymborska, Premi Nobel de Literatura, dedicat al número Pi. I, seguint les connexions amb l’art, podeu decorar l’escola amb els decimals i jugar amb ells: podeu assignar-los un codi de colors a cada nombre i representar Pi. Aquí en tens un d’exemple:

Com veus, hi ha moltes maneres divertides i enginyoses, de portar Pi a l’aula i connectar-lo amb molts àmbits i disciplines, fomentant la participació i la creativitat. Tens més idees o activitats que vulguis compartir amb nosaltres? Comparteix-nos per xarxes els vostres resultats, i gaudiu molt del dia!