En Julio García lidera el nostre equip en qüestions d'avaluació i seqüenciació didàctica, un equip de professionals i experts que tenen com a objectiu desenvolupar un marc conceptual sòlid i eines d'avaluació útils per als docents.
Julio, com vas acabar a Innovamat?
Vaig estudiar la carrera de Magisteri a la Universitat de Barcelona (UB) i durant l’últim any vaig cursar una menció en matemàtiques. A l’especialització, vaig fer força assignatures sobre didàctica de les matemàtiques que em van agradar molt. Després vaig treballar 7 anys com a mestre i especialista en matemàtiques en una escola de primària. Allà vaig conèixer Innovamat quan van venir a presentar el projecte. Tot i que feia temps que substituïa «editorials» per materials propis a les meves classes, la visió que tenien sobre la didàctica de les matemàtiques i els discursos dels experts van fer que m’interessés pel projecte. Vaig començar a utilitzar Innovamat i els vaig proposar donar-los feedback a les meves estones lliures. Ja fa dos anys, em vaig adonar que, treballant a Innovamat, la meva feina podria tenir més repercussió en la comunitat docent i en l’aprenentatge dels infants. Així que em vaig unir a l’equip.
Actualment lideres l'equip d'avaluació a Innovamat. Per què és tan important per a nosaltres?
Per ajudar realment el docent a dur a terme la seva tasca, no només cal proporcionar-li activitats i formació per gestionar aquestes activitats; també ens hem d’encarregar de les qüestions d’avaluació. Treballem mà a mà amb escoles, docents i experts, desenvolupant el marc teòric i diversos prototips d’eines d’avaluació que provem a l’aula.
Una cosa que m’agrada és que, com que som més de 300 persones dedicades exclusivament a l’ensenyament de les matemàtiques, podem dedicar recursos a estudiar en profunditat la seqüenciació didàctica de cadascun dels continguts i de les competències d’aquesta assignatura. Això permet, per exemple, que cada cop tinguem un algoritme més eficient per a la nostra app.
Què ha canviat de l'avaluació tradicional a la formativa?
Hi ha dues menes d’avaluació: la qualificadora, que entén l’avaluació com un mitjà per comprovar què ha après l’alumne i puntuar-lo amb una nota numèrica, i la formativa, que des de la perspectiva de la didàctica de les matemàtiques és molt més important i eficaç, ja que ens permet desenvolupar el procés metacognitiu de l’alumne i dotar-lo d’eines perquè es pugui autoregular i ser autònom. La implementació de la LOMLOE no ha fet més que confirmar aquest paradigma.
Com s'avaluen les competències?
Si entenem les matemàtiques no només com els continguts, sinó afegint-hi també els processos (resolució de problemes, connexions, etc.), tenim clar que requereixen que el docent tingui un paper molt actiu.
Per això és tan important formar els mestres en avaluació i donar-los eines que els ajudin a veure els processos que adquireixen els alumnes.
Sembla que no és fàcil, i tampoc objectiu. Com ho podem fer?
Per avaluar els processos, no es demana als mestres una nota numèrica, sinó una nota qualitativa i un comentari escrit. Aquí ens adonem que no podem ser objectius al 100 %. Tot i això, desgranar molt bé cadascun dels processos i complementar-ho amb l’avaluació dels continguts ens pot ajudar a ser més objectius. Sempre que expliquem la situació dels alumnes, no només avaluem els processos en abstracte, sinó que ho fem juntament amb els continguts.
Quines eines oferim per facilitar l'avaluació?
El més valuós que tenim ara mateix són les jornades de formació, els seminaris web i les càpsules formatives del Gestor.
Però també tenim diverses eines concretes pensades per ajudar a l’avaluació. Alguns exemples són els comentaris de les guies per recollir evidències del desenvolupament dels processos durant una activitat d’aula, les tasques avaluables al final de cada tram, també amb els consells, o els informes setmanals que genera l’app, amb el desglossament de continguts per a cada infant. A més, estem treballant en algunes novetats.
Ens podries avançar alguna d’aquestes novetats?
En aquests moments, el projecte més important que duem a terme és la creació d’una trajectòria d’aprenentatge que abastarà tots els aspectes de les matemàtiques. També estem treballant en una seqüència didàctica dels processos. I, finalment, en nous instruments d’avaluació que proporcionaran informació sobre la situació de l’alumne, tant pel que fa als continguts com als processos.
Moltes gràcies, Julio!