Skip to content

Transformant l’aprenentatge de les matemàtiques: del “No ho sé” a “Puc deduir-ho!”

Aprenentatge matemàtiques setmana classe innovamat

Això encara no ho hem fet.” Recordeu quan anàveu a classe i us preguntaven per alguna operació que encara no havíeu treballat?

– 7×8, quant fa? 😉

– Ui! Això encara no ho hem fet a classe, anem per la taula del 5… 😅

Doncs, en realitat, sí que ho podíem saber. Podíem deduir-ho! El que passa és que apreníem les taules de multiplicar de manera mecanitzada i memorística. Com qui aprèn el nom dels rius o els reis catòlics.

No fèiem un pas més enllà, no enteníem que la taula del 4 és el doble que la taula del 2, per exemple; o que si 3×5 és 15, per saber quant fa 3×6, només haig de sumar 15+3 per saber el resultat, és a dir, 3×6=18. I és que hi ha un ampli ventall d’estratègies per esbrinar els resultats de moltes multiplicacions senzilles!

A Innovamat, promovem que els alumnes puguin descobrir aquelles estratègies que els vagin millor per trobar el resultat. Per això dediquem bona part del temps a construir el coneixement a través de la manipulació de materials, la conversa i la descoberta! Només quan els coneixements ja han sigut construïts i institucionalitzats, passem a practicar-los i sistematitzar-los.

Així, hem aconseguit que els alumnes visquin les matemàtiques com un repte, com un enigma que cal resoldre. I ara, en comptes de dir-nos: “Això encara no ho hem fet”, i acceptar-ho, promovem que ens diguin: “Espera, no ho sé, però si em dones una estona, crec que ho puc deduir!

Com és una setmana a l’aula de matemàtiques amb Innovamat?

Com sabeu, Innovamat no és un mètode. Cada docent organitza i dinamitza la classe de matemàtiques com considera oportú atenent el context que té. Des d’Innovamat donem eines als mestres i professors perquè puguin dur a terme la seva tasca: guiar els alumnes en l’aprenentatge i la construcció del coneixement matemàtic.

Però, per exemple, si els alumnes fan 4 hores de matemàtiques a la setmana, proposem estructurar les sessions dedicant la major part del temps (3 hores) a la conversa, l’experimentació i la representació. Només recomanem dedicar una hora a la pràctica digital, en el cas de primària i secundària; i 15 minuts, en el cas d’infantil. I és que fomentem aquesta manera d’aprendre matemàtiques perquè s’enfoca en la deducció, la descoberta i el repte que suposa la resolució de problemes:

  • La conversa, que ens permet crear un ambient de debat a l’aula, on es presenten i es tracten diferents estratègies i solucions.
  • L’experimentació, que ens ajuda a entendre de manera vivencial conceptes complexos i a assentar les bases per passar a l’abstracció.
  • La representació, mitjançant els quaderns de registre, que ens permet practicar els procediments un cop ja hem descobert els conceptes i assimilar-los.
  • La pràctica digital, que permet individualitzar els exercicis, adaptant-los al nivell de cada alumne, i ofereix informes d’avaluació personalitzats, per poder detectar quins punts cal reforçar i quins han quedat plenament assolits a la classe.

Per què fem pràctica digital a l’aula?

Des d’Innovamat entenem la pràctica digital com una eina més per ajudar a fomentar un aprenentatge més individualitzat. Un dels nostres objectius és que els docents tinguin les eines necessàries per a poder oferir un aprenentatge individualitzat a cadascun dels seus alumnes i puguin fer seguiment de la seva evolució de manera individualitzada.

Per això, proposem que durant uns minuts a la setmana, els alumnes utilitzin l’app autoadaptativa per poder practicar i sistematitzar els continguts que han après a classe mitjançant la manipulació, l’experimentació i la representació. En funció dels resultats que obtingui l’alumne de les diferents activitats, l’algoritme selecciona uns exercicis o uns altres, adequant el nivell automàticament a l’evolució de l’infant. Els que fa anys que ens dediquem a la docència, sabem que és molt difícil aconseguir aquesta personalització de l’aprenentatge. És molt complicat poder oferir activitats individualitzades al nivell de cadascú si has de gestionar una aula amb 25 o 30 alumnes, i resulta impossible observar i recollir evidències de com fan les activitats cadascun dels alumnes. Així, pot treballar els conceptes que necessita reforçar i aprofundir en aquells que ja domina. En el cas d’infantil, proposem que aquesta pràctica tingui una durada de 15 minuts a la setmana. Mentre que per Primària i Secundària, recomanem que sigui de 45 minuts a la setmana.

A més, la pràctica digital ens permet recollir els resultats de cadascun dels estudiants en informes dirigits al docent. Així, el mestre o professor pot veure el progrés de cada alumne gairebé de forma contínua, i detectar quins punts necessita reforçar cadascú. Com a docents, aquesta informació és essencial per veure com podem ajudar als nostres alumnes a construir i assolir els coneixements matemàtics. Però no només això, els informes també els permeten tenir una foto global de l’evolució de l’aprenentatge de tota la classe.

Informe_Innovamat_noms_borrosos_CAT

El docent com a guia

El paper del docent és fonamental en el desenvolupament d’habilitats i l’aprenentatge dels alumnes. Els mestres i professors actuen com a guies essencials a l’hora de facilitar la construcció del coneixement matemàtic a través de la manipulació, l’experimentació i la pràctica. La tecnologia pot complementar i enriquir l’experiència d’aprenentatge i ajudar el docent en la gestió de l’aula. Però en cap cas reemplaçarà mai la labor insubstituïble dels docents.

Les matemàtiques es poden viure com una apassionant aventura. I els mestres i professors són els encarregats d’aconseguir despertar la curiositat per aquesta matèria inspirant i empoderant als alumnes perquè abordin les matemàtiques amb confiança i entusiasme.

  • Laura Morera

    Soc la Laura Morera i vaig néixer a Barcelona. Vaig estudiar Matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya i després em vaig doctorar en Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals a la Universitat Autònoma de Barcelona. He treballat com a mestra de matemàtiques a primària i secundària. Actualment, a més de vertebrar una part de la proposta d’Innovamat, soc professora de Màster interuniversitari de Professorat de Secundària a Matemàtiques i també de Magisteri a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. A més, també dirigeixo l’associació d’oci científic i sense ànim de lucre eXplorium i faig formació contínua de mestres i professorat.

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.