Skip to content

Transformant l’aprenentatge de les matemàtiques: del “No ho sé” a “Puc deduir-ho!”

Aprenentatge matemàtiques setmana classe innovamat

Això encara no ho hem fet.” Recordeu quan anàveu a classe i us preguntaven per alguna operació que encara no havíeu treballat?

– 7×8, quant fa? 😉

– Ui! Això encara no ho hem fet a classe, anem per la taula del 5… 😅

Doncs, en realitat, sí que ho podíem saber. Podíem deduir-ho! El que passa és que apreníem les taules de multiplicar de manera mecanitzada i memorística. Com qui aprèn el nom dels rius o els reis catòlics.

No fèiem un pas més enllà, no enteníem que la taula del 4 és el doble que la taula del 2, per exemple; o que si 3×5 és 15, per saber quant fa 3×6, només haig de sumar 15+3 per saber el resultat, és a dir, 3×6=18. I és que hi ha un ampli ventall d’estratègies per esbrinar els resultats de moltes multiplicacions senzilles!

A Innovamat, promovem que els alumnes puguin descobrir aquelles estratègies que els vagin millor per trobar el resultat. Per això dediquem bona part del temps a construir el coneixement a través de la manipulació de materials, la conversa i la descoberta! Només quan els coneixements ja han sigut construïts i institucionalitzats, passem a practicar-los i sistematitzar-los.

Així, hem aconseguit que els alumnes visquin les matemàtiques com un repte, com un enigma que cal resoldre. I ara, en comptes de dir-nos: “Això encara no ho hem fet”, i acceptar-ho, promovem que ens diguin: “Espera, no ho sé, però si em dones una estona, crec que ho puc deduir!

Com és una setmana a l’aula de matemàtiques amb Innovamat?

Com sabeu, Innovamat no és un mètode. Cada docent organitza i dinamitza la classe de matemàtiques com considera oportú atenent el context que té. Des d’Innovamat donem eines als mestres i professors perquè puguin dur a terme la seva tasca: guiar els alumnes en l’aprenentatge i la construcció del coneixement matemàtic.

Però, per exemple, si els alumnes fan 4 hores de matemàtiques a la setmana, proposem estructurar les sessions dedicant la major part del temps (3 hores) a la conversa, l’experimentació i la representació. Només recomanem dedicar una hora a la pràctica digital, en el cas de primària i secundària; i 15 minuts, en el cas d’infantil. I és que fomentem aquesta manera d’aprendre matemàtiques perquè s’enfoca en la deducció, la descoberta i el repte que suposa la resolució de problemes:

  • La conversa, que ens permet crear un ambient de debat a l’aula, on es presenten i es tracten diferents estratègies i solucions.
  • L’experimentació, que ens ajuda a entendre de manera vivencial conceptes complexos i a assentar les bases per passar a l’abstracció.
  • La representació, mitjançant els quaderns de registre, que ens permet practicar els procediments un cop ja hem descobert els conceptes i assimilar-los.
  • La pràctica digital, que permet individualitzar els exercicis, adaptant-los al nivell de cada alumne, i ofereix informes d’avaluació personalitzats, per poder detectar quins punts cal reforçar i quins han quedat plenament assolits a la classe.

Per què fem pràctica digital a l’aula?

Des d’Innovamat entenem la pràctica digital com una eina més per ajudar a fomentar un aprenentatge més individualitzat. Un dels nostres objectius és que els docents tinguin les eines necessàries per a poder oferir un aprenentatge individualitzat a cadascun dels seus alumnes i puguin fer seguiment de la seva evolució de manera individualitzada.

Per això, proposem que durant uns minuts a la setmana, els alumnes utilitzin l’app autoadaptativa per poder practicar i sistematitzar els continguts que han après a classe mitjançant la manipulació, l’experimentació i la representació. En funció dels resultats que obtingui l’alumne de les diferents activitats, l’algoritme selecciona uns exercicis o uns altres, adequant el nivell automàticament a l’evolució de l’infant. Els que fa anys que ens dediquem a la docència, sabem que és molt difícil aconseguir aquesta personalització de l’aprenentatge. És molt complicat poder oferir activitats individualitzades al nivell de cadascú si has de gestionar una aula amb 25 o 30 alumnes, i resulta impossible observar i recollir evidències de com fan les activitats cadascun dels alumnes. Així, pot treballar els conceptes que necessita reforçar i aprofundir en aquells que ja domina. En el cas d’infantil, proposem que aquesta pràctica tingui una durada de 15 minuts a la setmana. Mentre que per Primària i Secundària, recomanem que sigui de 45 minuts a la setmana.

A més, la pràctica digital ens permet recollir els resultats de cadascun dels estudiants en informes dirigits al docent. Així, el mestre o professor pot veure el progrés de cada alumne gairebé de forma contínua, i detectar quins punts necessita reforçar cadascú. Com a docents, aquesta informació és essencial per veure com podem ajudar als nostres alumnes a construir i assolir els coneixements matemàtics. Però no només això, els informes també els permeten tenir una foto global de l’evolució de l’aprenentatge de tota la classe.

Informe_Innovamat_noms_borrosos_CAT

El docent com a guia

El paper del docent és fonamental en el desenvolupament d’habilitats i l’aprenentatge dels alumnes. Els mestres i professors actuen com a guies essencials a l’hora de facilitar la construcció del coneixement matemàtic a través de la manipulació, l’experimentació i la pràctica. La tecnologia pot complementar i enriquir l’experiència d’aprenentatge i ajudar el docent en la gestió de l’aula. Però en cap cas reemplaçarà mai la labor insubstituïble dels docents.

Les matemàtiques es poden viure com una apassionant aventura. I els mestres i professors són els encarregats d’aconseguir despertar la curiositat per aquesta matèria inspirant i empoderant als alumnes perquè abordin les matemàtiques amb confiança i entusiasme.

  • Laura Morera

    La Laura Morera és llicenciada en matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), doctora en didàctica de les matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i col·laboradora a Innovamat. La Laura compta amb més de 17 anys d'experiència docent a primària, secundària i a la universitat, i també ha liderat formacions per a docents. De fet, és coautora del llibre "Aprender a enseñar matemáticas en la educación secundaria obligatoria", conjuntament amb la Cecilia Calvo, en Jordi Deulofeu i en Joan Jareño; entre altres publicacions.

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.