Skip to content

10 recomanacions per a un ambient de resolució de problemes a l’aula (Ebook)

Aquí tens el decàleg.

Vols fomentar el raonament, el pensament crític i la discussió d’estratègies a l’aula? Descarrega’t el Decàleg per a un ambient de resolució de problemes!

Què són els problemes en matemàtiques?

Per a nosaltres, els problemes són fonamentals per treballar l’activitat matemàtica. Són un desafiament que espera ser superat, que implica esforç i constància. Però també són un viatge, un camí i un premi per contemplar unes vistes espectaculars.

Com explicàvem en aquest article, un problema en matemàtiques és qualsevol situació per a la qual no tenim un mètode, ni un algoritme ni una estratègia predefinida per resoldre-la. Per això, un mateix enunciat pot suposar un problema per a un alumne d’infantil i alhora ser un simple exercici per a un alumne de primària.

Com fomentar un aprenentatge competencial?

La millor manera de portar un aprenentatge competencial a l’aula és plantejant un ambient de resolució de problemes, com podeu veure en el cicle següent:

Aquesta manera de concebre el que passa a l’aula de matemàtiques és la millor premissa per desenvolupar les competències mentre aprenem els continguts.

Ara bé, quines són les claus per fomentar un ambient com aquest a l’aula? A continuació trobaràs el nostre decàleg, és a dir, 10 consells per fomentar un ambient de resolució de problemes a la teva aula de matemàtiques. Hi trobaràs una versió per a cada etapa educativa: infantil, primària i secundària.

Decàlegs que ens inspiren

El nostre decàleg és hereu d’una llarga tradició de decàlegs per fomentar un millor aprenentatge de les matemàtiques. Ja en els anys 50, el professor Pere Puig i Adam va escriure el seu «Decàleg de la didàctica matemàtica mitjana», farcit de consells que encara avui sonen revolucionaris en molts indrets del món.

Un segon exemple és el decàleg del matemàtic hongarès George Pólya, «Els 10 manaments del professor», on situa els problemes com els protagonistes de l’activitat matemàtica.

La llista és extensa, però no podem acabar sense esmentar el decàleg d’una gran referent com és la mestra gironina Maria Antònia Canals. El seu «Decàleg per treballar amb materials manipulables» fa una llista de deu manaments que ens han influït en gran manera a l’hora de pensar moltes de les activitats de la nostra proposta.

Amb totes aquestes inspiracions, hem construït un decàleg —amb exemples per a cada etapa educativa— perquè, tots plegats, puguem fomentar un bon ambient d’aprenentatge a l’aula. La nostra llista pretén revisar i actualitzar moltes de les idees originals d’aquests autors tot enfocant-les a la resolució de problemes.

Vols veure com ho treballem? Vols exemples per portar-los a l’aula? 

  • Albert Vilalta

    L’Albert Vilalta és llicenciat en Enginyeria Superior en Telecomunicacions i s'està doctorant en Didàctica de les Matemàtiques i de les Ciències Experimentals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Té més de set anys d’experiència docent i ara és professor de matemàtiques a la facultat d’Educació de la UAB i membre de l’equip didàctic d'Innovamat, en el qual desenvolupa tasques de recerca, desenvolupament, formació i comunicació.

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.