Skip to content

AcTRIvitat 8. Sèries de color II

Si voleu saber què són i com proposem gestionar aquestes tasques, podeu consultar aquest enllaç.

Continguts més rellevants: Sèries, Numeració i càlcul, Relacions i canvi, sumes, taules de multiplicar, taula del 7, taula del 6, multiplicacions.


I. Plantegem i comencem a pensar!

 

De quin color serà el cubet número 100 de la sèrie?

Pretenem que els infants reconeguin què és una sèrie i comprenguin que el més important per saber com continua és reconèixer i/o argumentar el patró que s’hi repeteix. Podem demanar als infants que ens diguin altres maneres de continuar la sèrie per fomentar la seva capacitat de raonament i argumentació.

En qualsevol cas, per fer les preguntes demanem als infants que se centrin en la sèrie formada per aquest patró de 7 cubets:


II. Comprovem i seguim pensant!

 

De quin color seran els cubets 99 i 100 de la sèrie? I quants cubets fan falta de cada color per construir la sèrie fins a la 17a repetició?

Pretenem que els infants hagin esbrinat de quin color és el 100è cubet de la sèrie presentada en el vídeo anterior. Pot ser que alguns infants hagin necessitat representar d’alguna manera la sèrie fins al 100è cubet. Amb tot, esperem que comprenguin que hi havia altres maneres més eficients de raonar-ho: Com que el patró que es repeteix està format per 7 cubets, de seguida podem veure que la quantitat de cubets augmenta, amb cada repetició, seguint els resultats de la taula del 7. Al vídeo proposem aprofitar que sabem que 10 vegades 7 és 70 i que 5 vegades 7 és 35 per deduir que 15 vegades 7 és 70 + 15 = 105. Això vol dir que en la 15a repetició tenim 105 cubets. Podem imaginar-nos l’últim paquet i descobrir que el cubet número 100 és de color blau.

A partir d’aquí, pretenem que els infants comprenguin la generalització i vegin que ens serveix per esbrinar el color d’un cubet de qualsevol repetició del patró. I també esperem que aquest aprenentatge els serveixi per a altres sèries. Com per exemple, aquesta:


III. Reflexionem i anem més enllà!

 

Pretenem que els infants hagin esbrinat de quin color són el 99è i el 100è cubet de la sèrie presentada en el vídeo anterior, i quants cubets necessitem de cada color per construir la sèrie fins a la 17a repetició. Aquesta vegada, esperem que els infants no hagin necessitat representar-se la sèrie tan enllà i hagin aprofitat els aprenentatges dels vídeos anteriors per raonar el color dels cubets. Hi ha diverses maneres de pensar-ho, i pot ser molt enriquidor demanar als infants que ens comparteixin les seves maneres. En aquest cas, el patró és de 6 cubets. Per tant, podem anar fent salts de 6 en 6 i veure com són el 99è i el 100è. Però abans ens adonem d’una altra cosa: tots els cubets senars són de color verd! Així que fàcilment sabem que el cubet 99 és verd. El color del cubet 100 no podem saber-lo tan fàcilment, però també hi ha diverses maneres de pensar-ho. Per exemple, al vídeo es proposa fer la multiplicació de 16 vegades 6, que són 10 vegades 6 més 6 vegades 6, és a dir 60 + 36, 96 cubets. Això vol dir que en la 16a repetició tenim 96 cubets. Hem d’afegir un paquet més de 6 per veure que el cubet 100 és el quart del paquet, així que és taronja.

D’altra banda, també esperem que els infants hagin fet servir el pensament multiplicatiu per esbrinar quants cubets de cada color necessitem per construir la sèrie fins a la 17a repetició. En total són 102 cubets, però per parlar dels colors cal fixar-se de nou en el patró. Dels 6 cubets que el formen, la meitat (3) són verds i els altres són un cubet blau, un de taronja i un de negre. Com que sabem que en la 17a repetició tenim 17 paquets com aquest, podem deduir que calen:

  • 17 x 3 = 51 cubets verds
  • 17 cubets blaus
  • 17 cubets taronges
  • 17 cubets negres

En total, 102 cubets.

Per acabar, demanem als infants que s’inventin les seves pròpies sèries, sigui dibuixant o amb qualsevol material manipulatiu. I podem donar-los indicacions més concretes sobre els elements que poden fer servir o deixar que ens sorprenguin

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.