Skip to content

AcTRIvitat 8. Sèries de color I

Si voleu saber què són i com proposem gestionar aquestes tasques, podeu consultar aquest enllaç.

Continguts més rellevants: Sèries, Numeració i càlcul, Relacions i canvi, sumes, taules de multiplicar, taula del 4, multiplicacions.


I. Plantegem i comencem a pensar!

 

De quin color serà el cubet número 30 de la sèrie?

Pretenem que els infants reconeguin què és una sèrie i comprenguin que el més important per saber com continua és reconèixer i/o argumentar el patró que s’hi repeteix. Podem demanar als infants que ens diguin altres maneres de continuar la sèrie per fomentar la seva capacitat de raonament i argumentació.

En qualsevol cas, per fer les preguntes demanem als infants que se centrin en la sèrie formada per aquest patró de 4 cubets:


II. Comprovem i seguim pensant!

 

De quin color serà el cubet número 53 de la sèrie? 

Pretenem que els infants hagin esbrinat de quin color és el 30è cubet de la sèrie presentada en el vídeo anterior. Pot ser que alguns infants hagin necessitat representar la sèrie fins al 30è cubet. Amb tot, esperem que comprenguin que hi havia altres maneres més eficients de raonar-ho: Com que el patró que es repeteix està format per 4 cubets, de seguida podem veure que la quantitat de cubets augmenta, amb cada repetició, seguint els resultats de la taula del 4. Per tant, a la repetició 8, n’haurem posat 32 (8 paquets de 4). Podem imaginar-nos l’últim paquet i descobrir que el cubet número 30 és de color blau.

A partir d’aquí, pretenem que els infants comprenguin la generalització i vegin que ens serveix per esbrinar el color d’un cubet de qualsevol repetició del patró. I també esperem que aquest aprenentatge els serveixi per a altres sèries. Com per exemple, aquesta:


III. Reflexionem i anem més enllà!

 

Pretenem que els infants hagin esbrinat de quin color és el 53è cubet de la sèrie presentada en el vídeo anterior. Aquesta vegada, esperem que els infants no hagin necessitat representar-se la sèrie tan enllà i hagin aprofitat els aprenentatges dels vídeos anteriors per raonar el color del cubet. En aquest cas, de nou, el patró torna a ser de 4 cubets. Per tant, podem anar fent salts de 4 en 4 i veure com és el 53è. Hi ha diverses maneres de pensar-ho, i pot ser molt enriquidor demanar als infants que ens comparteixin les seves maneres. Per exemple, al vídeo proposem aprofitar que sabem que 10 vegades 4 és 40 i que 3 vegades 4 és 12 per deduir que 13 vegades 4 és 40 + 12 = 52. Això vol dir que en la 13a repetició tenim 52 cubets. Per tant, el 53 és el primer cubet del següent paquet, així que serà verd.

Per acabar, demanem als infants que s’inventin les seves pròpies sèries, sigui dibuixant o amb qualsevol material manipulatiu. I podem donar-los indicacions més concretes sobre els elements que poden fer servir o deixar que ens sorprenguin.

Entrades recents

Subscriu-te al butlletí

Rep totes les nostres novetats i continguts exclusivament al teu correu.