Si voleu saber què són i com proposem gestionar aquestes tasques, podeu consultar aquest enllaç.
Continguts més rellevants: Estadística, classificacions, criteris de classificació, representació gràfica, gràfics de barres, diagrames de barres, comptatge, dades
I. Plantegem i comencem a pensar!
Quins criteris de classificació trobem?
Pretenem que els infants, després de comptar els estris de dibuix per familiaritzar-s’hi, comprenguin el criteri de classificació proposat i les categories i el repartiment que genera. És important fer-los distingir entre el criteri i les categories. En aquest cas, el criteri és el color i les categories són 5: estris blaus, verds, grocs, vermells i negres.
Pretenem que, a partir de l’exemple proposat, els infants raonin i trobin dos criteris més: un criteri que generi només 2 categories i un altre que en generi 3 o més, i que hi classifiquin els estris.
II. Comprovem i seguim pensant!
Representem les classificacions amb un diagrama de barres!
Pretenem que els infants comprenguin els criteris proposats d’exemple i que generen 2 i 3 categories, respectivament:
- Segons el material, els podem classificar en estris de fusta o estris que no tenen fusta.
- Segons el nombre de taps, els podem classificar en estris amb 0 taps, amb 1 tap o amb 2 taps.
Altres exemples de criteris que poden proposar els infants són: tipus d’estri (llapis o retolador), secció de l’estri (circular o no), “temperatura” del color (càlids, freds i neures), etc. En qualsevol cas, el més important és el raonament i l’argumentació amb què els infants justifiquen els seus criteris de classificació.
Per acabar, proposem als infants fer servir un diagrama de barres per representar com queden els recomptes segons els diversos criteris proposats.
III. Reflexionem i anem més enllà!
Pretenem que els infants observin els gràfics proposats (que no tenen indicat a què fa fan referència) i els relacionin, cadascun d’ells amb què representen: el color, el material i la quantitat de taps. És fonamental que els infants s’adonin de la importància que té, en qualsevol gràfic que fem, indicar sempre què representen els eixos.
Per acabar, proposem que agafin un altre conjunt d’elements (com ara uns quants coberts o peces d’un joc de construcció), determinin criteris per classificar-los i ho representin gràficament.
Podem fer-los preguntes d’interpretació sobre els gràfics que ens presentin, com ara: quin és el cobert més abundant? I el menys abundant?